Μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαρίας Ν. Αγγέλη – 

Υπότιτλος: «Εγώ ο Ζορμπάς κι η ατέλειωτη υπόθεση, η γυναίκα».

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο στον οποίο παρουσιάζονται οι Γυναικείες μορφές από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

Οι Γυναίκες του Ζορμπά, όπως δηλώνει ο τίτλος του βιβλίου, είναι οι γυναίκες  οι οποίες σκιαγραφούνται από μαθήτριες και μαθητές  του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου που διάβασαν το βιβλίο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Στην αρχή του βιβλίου δημοσιεύεται Πρόλογος Γεωργίου Κομπορόζου, Διευθυντή του Σχολείου. Επίσης  δημοσιεύεται η Συγχαρητήρια επιστολή του Γεωργίου Στασινάκη, Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη(Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.).

Ακολουθεί Εισαγωγικό σημείωμα της Μαρίας Αγγέλη  στο οποίο διαβάζουμε και τα εξής:

[…]Μαθητές και μαθήτριες με καθοδήγηση και συνεχή ενθάρρυνση μελέτησαν κατά τη διάρκεια του Α Τετραμήνου και παρουσίασαν στη σχολική τάξη αυτό το  έργο. Είχαν γνωρίσει καλύτερα το συγγραφέα και τον ήρωά του… Παρότρυνα τα παιδιά που είχαν διαβάσει το έργο να γράψουν μια εργασία με θέμα:

«Ο Ζορμπάς και οι Γυναίκες…».

Στόχος αυτής της εργασίας ήταν να κατανοήσουν ένα σημαντικό έργο της Νεοελληνικής  και Παγκόσμιας Λογοτεχνίας και να αναδείξουν με τη δική τους ματιά και τη γραφή τις Γυναικείες μορφές…

Μαθητές και μαθήτριες, με τη δική τους ματιά, ανέδειξαν τις γυναίκες του Ζορμπά. Τις πρωταγωνίστριες: μαντάμ Ορτάνς και Χήρα. Και τις δευτεραγωνίστριες: Σοφίνκα, Νούσα, Λόλα, Λουντμίλα και Λιούμπα. Ως φιλόλογος ήμουνα δίπλα τους και εξηγούσα κάθε απορία τους. Συμμετείχα και η ίδια  γράφοντας την εργασία …

Οι εργασίες των μαθητών μαθητριών στάλθηκαν στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη  στη Γενεύη. Αξιολογήθηκαν  και το Προεδρείο της  ΔΕΦΝΚ αποφάσισε να βραβεύσει τις τέσσερις καλύτερες εργασίες. Εκτός από τα βραβεία η ΔΕΦΝΚ αποφάσισε να προσφέρει ως επιβράβευση βιβλία από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ για τη Βιβλιοθήκη του σχολείου.

Είχε προγραμματιστεί Ημερίδα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του σχολείου στην οποία θα παρουσιάζονταν όλες οι εργασίες… Θα παρευρισκόταν ο Γιώργος Στασινάκης ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Η πανδημία του κορονοϊού και το κλείσιμο των Σχολείων δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Γιώργος Στασινάκης, με email συγχάρηκε τα  παιδιά που αφιέρωσαν χρόνο να μελετήσουν το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη  και παρέδωσαν αξιόλογες εργασίες ιδιαίτερα για τις γυναικείες μορφές…. Δέχτηκα και εγώ, ως φιλόλογος, τα θερμά του συγχαρητήρια για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας  και την οργάνωση παρουσίασης βιβλίων στο Δημόσιο Σχολείο. Καθώς για την ανάθεση και επίβλεψη της εργασίας που έγραψαν τα παιδιά. Επίσης,  πήρα βραβείο για την «εξαιρετική», κατά την κρίση του, εργασία μου. Θερμά συγχαρητήρια απέδωσε ο Πρόεδρος στο Γεώργιο Κομπορόζο, Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός», που στηρίζει ηθικά και υλικά το έργο των συναδέλφων και της μαθητικής κοινότητας. Καθώς για την οργάνωση Διάλεξης στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου με θέμα: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και το έργο του…».

Τα Βραβεία «Νίκος Καζαντζάκης» και Συγχαρητήρια επιστολή στάλθηκαν  από τη Δ.Ε.Φ.Ν.Κ. στη Διεύθυνση του Σχολείου.

Απονεμήθηκαν βραβεία στους:

i)Διονυσία Γεωργίου

ii)Κωνσταντίνα  Θώδη

iii) Γιώργος Μπάκας

iv)Δήμητρα Πασχέντη 

  1. v) Μαρία Αγγέλη.

Σκεφτήκαμε με το Διευθυντή  του σχολείου να εκδώσουμε αυτές τις εργασίες σε ένα μικρό βιβλίο, αφενός για να τις έχουν ως  ενθύμιο συμμετοχής σε ένα ενδοσχολικό διαγωνισμό οι συμμετέχοντες και αφετέρου για να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση σε μαθητές και μαθήτριες που θα τις διαβάσουν…

Μαρία Ν. Αγγέλη, Φιλόλογος,

Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Υπεύθυνη Παιδείας Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ