(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

Η νέα εφαρμογή θα προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης στο επιβατικό κοινό, ενώ αναμένεται να βελτιωθεί ριζικά ο συντονισμός της κυκλοφορίας των λεωφορείων και των τρόλεϊ στην πρωτεύουσα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στις 21 Μαρτίου πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα της Τηλεματικής για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ στην Αθήνα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ. Η πρώτη προσπάθεια για να υλοποιηθεί η Τηλεματική στις συγκοινωνίες της Αθήνας είχε γίνει πριν από περίπου 10 χρόνια και φθάσαμε να αναμένεται να παραδοθεί στην παραπάνω ημερομηνία με αρκετή καθυστέρηση.

(c) elliniki-gnomi ATHINA
(c) elliniki-gnomi ATHINA

Πέρα από τις «έξυπνες» στάσεις, που, από την «δοκιμαστική λειτουργία», έχουν αρχίσει να λειτουργούν στην πράξη για ορισμένες γραμμές (224 Καισαριανή -Ελ. Βενιζέλου, 732 Αγ. Φανούριος – Ακαδημία – Ζωοδόχος Πηγή, Α8 Πολυτεχνείο – Ν. Ιωνία – Μαρούσι και Γ9 Χαλκοκονδύλη – Κόκκινος Μύλος – Αχαρναί) το σημαντικότερο είναι, ότι σύντομα θα είναι προς διάθεση δωρεάν εφαρμογή, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα λειτουργικά συστήματα, που χρησιμοποιούνται ευρέως (Android, iOS, Windows). Ο καθένας θα μπορεί, πλέον, πριν ξεκινήσει για την στάση, να βλέπει στην εφαρμογή, πότε έρχεται το λεωφορείο ή το τρόλεϊ ώστε να μπορεί να κάνει τον προγραμματισμό του.

Η νέα εφαρμογή θα προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης στο επιβατικό κοινό

Δεν μένει, όμως, μόνον εκεί η νέα εφαρμογή, αλλά προσφέρει και άλλες δυνατότητες. Εάν, για παράδειγμα, βρίσκεται κάποιος σε μία άγνωστη γειτονιά της Αθήνας, η εφαρμογή θα του δείχνει και θα μπορεί να τον οδηγήσει στην κοντινότερη στάση, ενώ θα του προτείνει και την συντομότερη διαδρομή έως τον τελικό προορισμό του. Παράλληλα, θα του δείχνει την διαδρομή, που θα ακολουθήσει, τις επόμενες στάσεις καθώς και τον εκτιμώμενο χρόνο μέχρι τον προορισμό του, σε πραγματικές συνθήκες. Δηλαδή, στην περίπτωση, που υπάρχει κίνηση στους δρόμους, ο χρόνος θα αναπροσαρμόζεται. Σε έκτακτα περιστατικά, π.χ. μία πορεία στο κέντρο, όπου το λεωφορείο ή το τρόλεϊ δεν θα φθάνει στον τελικό του προορισμό θα τον πληροφορεί για εναλλακτικές διαδρομές, που μπορεί να χρησιμοποιήσει. Για όσους δεν χρησιμοποιούν smartphones ή tablets, υπηρεσίες της συγκεκριμένης εφαρμογής θα είναι σύντομα διαθέσιμες και μέσω του site του ΟΑΣΑ.

Με την τηλεματική αναμένεται να βελτιωθεί ριζικά ο συντονισμός της κυκλοφορίας των λεωφορείων και των τρόλεϊ στην πρωτεύουσα

Η εμπειρία αλλάζει και μέσα στα λεωφορεία, καθώς από οθόνες, που έχουν τοποθετηθεί, θα ενημερώνεται ο επιβάτης για την επόμενη στάση, το δρομολόγιο και για άλλες χρηστικές πληροφορίες, όπως είναι ο καιρός. Το σημαντικό, όμως, είναι, ότι με την τηλεματική θα βελτιωθεί ριζικά ο συντονισμός της κυκλοφορίας των λεωφορείων και των τρόλεϊ στην πρωτεύουσα. Το μέσο θα στέλνει σήμα με την θέση του στα κεντρικά, οπότε θα υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίζεται π.χ. το πότε να ξεκινήσει το επόμενο, ώστε να αποφεύγονται τα φαινόμενα, να φθάνουν σχεδόν ταυτόχρονα δύο λεωφορεία ή τρόλεϊ στην ίδια στάση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ