Από αριστερά: Κ. Μπούρας, Ν. Σαμαρτζίδης, Heike Suetter, Π. Σκορδάς, Markus Weinbrenner μπροστά στο έργο του καλλιτέχνη με τίτλο: „Labyrinthoio Potnia“ (Στην Κυρία του Λαβυρίνθου).

 

Bild „Theater“:
104 Χ 105,5 cm, Ακρυλικά χρώματα, 2008, σε στίχους Γ. Σεφέρη.
«…Θυμάμαι ακόμη… Ταξίδευε σ΄ άκρες Ιωνικές,
σ άδεια κοχύλια θεάτρων…» (Γ. Σεφέρης: «Ποιήματα», «Μνήμη Β»)

Έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Σαμαρτζίδη, στο Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο του Offenbach της Γερμανίας.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «60 Χρόνια Αποκρυπτογράφησης της Γραμμικής-Β – Τέχνη και επιστήμη» εγκαινιάστηκε το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012 στο φουαγιέ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (ΙΗΚ) του Offenbach. Εκτίθενται συνολικά 49 έργα του Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς Νίκου Σαμαρτζίδη από το Ruesselsheim. Πρόκειται για πίνακες σε καμβά και ξύλο, εγχάρακτα CDs, πέτρες ανάγλυφες, καθώς και ενεπίγραφα κεραμικά πλακίδια, με τα οποία επιχειρείται μια εικαστική διασύνδεση με την εποχή της ακμής του Κρητομυκηναϊκού Πολιτισμού (1700-1200 π.Χ.).

Όπως είναι γνωστό, το 1952 ο νεαρός Άγγλος αρχιτέκτονας και ερασιτέχνης ερευνητής Michael Ventris, κατόρθωσε κάτι που επί χρόνια παρέμενε άπιαστο όνειρο για πολλούς ειδικούς αρχαιολόγους και γλωσσολόγους: να αποκρυπτογραφήσει τα πλακίδια της Γραμμικής-Β γραφής που είχαν βρεθεί στην Κνωσό από τον Sir Arthur Evans και κατόπιν στην Πύλο από τον Αμερικανό αρχαιολόγο Carl Blegen. Ο Ν. Σαμαρτζίδης χρησιμοποιεί τα σύμβολα της γραφής αυτής, για να μεταγράψει όχι μόνο αρχαία κείμενα όπως π.χ. από τον Όμηρο, αλλά και σύγχρονη Ελληνική ποίηση (Καβάφη, Ελύτη κ.α.).

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον διευθυντή του Επιμελητηρίου κ. Markus Weinbrenner ενώ χαιρετισμό απηύθηνε και ο διευθυντής του ΕΟΤ στη Φρανκφούρτη κ. Παναγιώτης Σκορδάς. Για το έργο του καλλιτέχνη μίλησε η ιστορικός τέχνης κα Heike Suetter, η οποία μεταξύ άλλων είπε: «Με την επιλογή της Γραμμικής-Β σαν κεντρικό άξονα του έργου του, ο Νίκος Σαμαρτζίδης δεν διάλεξε μόνο ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα που αφορά την  ιστορία του πολιτισμού και των επιστημών, αλλά αγγίζει ταυτόχρονα γενικά ερωτήματα που αφορούν την ουσία της γλώσσας και της γραφής, διαγράφοντας με πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο, μια πορεία στα σημαντικότερα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης, που ασχολούνται με την αλληλοσύνδεση λόγου και εικόνας».

Τα εγκαίνια, παρουσία γερμανικού και ελληνικού κοινού, συνοδεύτηκαν από απαγγελίες ποιημάτων και μουσική από τον Ελληνογερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο «KINISIS» με πρόεδρο τον κ. Κ. Μπούρα, που ήταν και οργανωτής της  εκδήλωσης,  η οποία  γίνεται στα πλαίσια των 15. Διαπολιτισμικών Εκδηλώσεων της πόλης του Offenbach. Σημειωτέον ότι η ίδια έκθεση είχε φιλοξενηθεί προηγουμένως για 4 μήνες στο Heinrich-Schliemann-Museum. Η έκθεση διαρκεί μέχρι την 9η Νοεμβρίου 2012 – Φουαγιέ Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΙΗΚ) Offenbach, Frankfurter Str. 90.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Πεμπτη 08.00 – 17.00 και Παρασκευή: 08.00 – 15.00.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ