«Οι Τέχνες και η τέχνη της Ηγεσίας»: Μία συζήτηση με την Carol Becker, Καθηγήτρια και Επίτιμη Πρύτανη της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια
Το Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία διοργανώσε την πρώτη φθινοπωρινή εκδήλωση της Σειράς Συζητήσεων «Ηγούμαστε Δημιουργικά», η οποία διεξήχθη την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2023, από τις 18:00 έως τις 19:30, στο Alba Graduate Business School (Ξενίας 6-8, Αθήνα, 11528).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Carol Becker, Καθηγήτρια και Επίτιμη Πρύτανης της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, αναλύσε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τέχνες στην κοινωνία και στην ανάπτυξη της δημιουργικής ηγεσίας.
Η πολυγραφότατη συγγραφέας συνομιλησε με τον Καθηγητή Νίκο Μυλωνόπουλο, Διευθυντή του Κέντρου Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία, και τη Γεωργία Κοτρέτσος, Εικαστικό, Ιδρύτρια της ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Αναπληρώτρια Λέκτορα, Frances Rich School of Fine and Performing Arts, Deree – The American College of Greece.
Η συζήτηση αναδείξε –μέσα από επιτεύγματα καλλιτεχνών και ηγετών– ότι οι τέχνες δεν αποτελούν μόνο πηγή αισθητικής και πολιτισμού, αλλά και έναν δημιουργικό τρόπο για να διδασκόμαστε, να επιλύουμε προβλήματα, και να αλλάζουμε τους οργανισμούς και την κοινωνία.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι η φαντασία και η δημιουργικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των πρωτοφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις και η κοινωνία. Ανταποκρινόμενη σε αυτή την ανάγκη, η Carol Becker θα μοιραστηκε την εμπειρία της ως ακαδημαϊκής ηγέτιδας και δημόσιας διανοουμενης, που, μέσα από το έργο της στη Σχολή του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο, της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια, και της συνεργασίας της με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, έχει φέρει την ευαισθησία του καλλιτέχνη στο προσκήνιο, ισότιμα με την επιστημονική και τεχνολογική γνωσιολογία και τον πραγματισμό της διοίκησης επιχειρήσεων.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Carol Becker είναι Καθηγήτρια Τεχνών και Επίτιμη Πρύτανης της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου Κολούμπια. Πριν το Κολούμπια, ήταν Πρύτανης και Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στη Σχολή του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγο. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Αγγλικής και Αμερικανικής Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο. Έχει επίσης συνεργαστεί στενά με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τη δημιουργία του προγράμματος τέχνης, καλλιτεχνών και πολιτισμού. Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλίων όπως: The Invisible Drama: Women and the Anxiety of Change, Zones of Contention: Essays on Art, Institutions, Gender, and Anxiety, Surpassing the Spectacle: Global Transformations and the Changing Politics of Art, The Subversive Imagination: Artists, Society, and Social Responsibility, Thinking in Place: Art, Action, and Cultural Production και το απομνημόνευμα Losing Helen.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τόσο οι παρευρισκόμενοι στο αμφιθέατρο, όσο και το κοινό που θα παρακολουθεί μέσω livestream, θα μπορούν να απευθύνονται προς τους ομιλητές με ερωτήσεις και σχόλια.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα, με δυνατότητα διερμηνείας στην ελληνική και μεταδίδοθηκε διά ζώσης online, και μέσω livestream.
Εν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας σε αυτή την διευθυνση.
Για επιπλέον ερωτήσεις ή συνεντεύξεις η Carol Becker θα βρίσκεται στην Ελλάδα έως τις αρχές Νοεμβρίου.
Με εκτίμηση,
ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY
Σχετικά με το Κέντρο Αριστείας ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία
To Κέντρο Αριστείας του ΣΕΒ στη Δημιουργική Ηγεσία (SEV Center of Excellence in Creative Leadership) ιδρύθηκε με δωρεά του ΣΕΒ, τον Ιούλιο του 2018 στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αριστείας φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τη συμβολή του ΣΕΒ και του Alba στην επιχειρηματική κοινότητα, αναπτύσσοντας ηγέτες με όραμα και τις ικανότητες να διευθύνουν σύγχρονες, εξωστρεφείς και καινοτόμες επιχειρήσεις. Σκοπός του Κέντρου είναι να προωθήσει την παραγωγή και τη διάδοση πρωτοποριακής γνώσης σχετικά με τις δημιουργικές μορφές ηγεσίας στο πρώτο μισό του 21ου αιώνα. Μέσα από έρευνα υψηλών προδιαγραφών και την ελκυστική επικοινωνία της νέας γνώσης, το Κέντρο Αριστείας φιλοδοξεί να διαδώσει τις αξίες και τις πρακτικές της δημιουργικής ηγεσίας στην Ελλάδα.
Σχετικά με το Alba Graduate Business School
Tο Alba Graduate Business School, The American College of Greece αποτελεί το Business School του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Από την ίδρυσή του το 1992, λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπό την αιγίδα της επιχειρηματικής κοινότητας και διατηρεί την παράδοσή του στην ακαδημαϊκή αριστεία. Στόχος του είναι να εκπαιδεύσει τους οραματιστές ηγέτες του αύριο και να προωθήσει ενεργά την επιστημονική έρευνα, τη δημιουργία και τη διάχυση νέας γνώσης. Το Alba προσφέρει 13 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και φέρει την επίσημη αναγνώριση του New England Commission of Higher Education (NECHE). Όλα τα ΜΒΑ προγράμματα είναι πιστοποιημένα από το The Association of MBAs, ενώ το MSc in Finance και το MSc in SHRM από το EFMD Program Accreditation System.
Σχετικά με τη ΤΗΕ ΤΕΛΟΣ SOCIETY
Η THE ΤΕΛΟΣ SOCIETY, Arts & Culture Research Lab Observatorium είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 2019 και στηρίζεται αποκλειστικά από ιδιώτες, φίλους και δωρητές. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από την ιδρύτρια, τον πρεσβευτή του οργανισμού Abdellah Karroum, τον οικονομικό και τον νομικό σύμβουλο, Παναγιώτη Καλυβίτη και Pieter van Ysseldjik. Μέσω της φιλοσοφίας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, και των τεχνών η TTS επικεντρώνεται στη διεπιστημονική παραγωγή γνώσης και της ερμηνεία αυτής στο χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η TTS υποστηρίζει μια βιώσιμη πρακτική του ‘βλέπειν’, μια ανθεκτική οικολογία της εικαστικής παραγωγής και των ίσων ευκαιριών. Ενώνοντας το Βορρά με το Νότο και την Ανατολή με τη Δύση, επιχειρούμε να καλλιεργήσουμε ανταλλαγές, συνεργασίες, και εκδόσεις στα Βαλκάνια, την υπόλοιπη Ευρώπη, την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, και την περιοχή ΜΕΝΑ. Όλες τα ερευνητικά στοιχεία του TTS δημοσιεύονται και διανέμονται. Οι εκδόσεις της ΤΤS βρίσκονται στα παρακάτω βιβλιοπωλεια: Πολιτεία, Ιανός, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίαμβος, Πίξελ και Public (online). Σχετικά με τις πολιτιστικές δράσεις της ΤΤS, δραστηριοποιείται στην Ελληνική περιφέρεια, νησιωτική Ελλάδα και ακριτικές περιοχές. Η ΤΤS δημιουργεί διεπιστημονικές ομάδες, διαφορετικές για κάθε δράση που καλούνται να δουλεύουν συνεργατικά σε επιτόπια άυλα πρότζεκτ φέρνοντας πτυχές του ίδιου του τόπου στο φως. Το 2021 η ΤΤS πραγματοποίησε τη πολιτιστική δράση “Σμιλεύοντας το Αρνητικό”, στη Τήνο, Λέσβο και Εύβοια και το 2022 τη πολιτιστική δράση “Παρατηρητήριο Άκρα” που έλαβε χώρα στο Δήμο Μεγίστης (Καστελλόριζο, Άη Γιώργη του Νησιού, Ρω και για πρώτη φορά πολίτες και εκπρόσωποι του πολιτισμού μεταβήκανε στη Στρογγυλή σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, τη ΔΑΔ Μεγίστης, το Δήμο Μεγίστης, τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού).
Σχετικά με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος είναι ένας ιδιωτικός, μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός με ιστορία 148 ετών. Αποτελείται από τρεις εκπαιδευτικές μονάδες: το Γυμνάσιο και Λύκειο-ΙΒ Pierce, το Deree –που προσφέρει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα– και το Alba Graduate Business School. Στο πλαίσιο της αποστολής του να παρέχει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εκπαίδευση, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει ετησίως περισσότερα από 8 εκατ. ευρώ σε υποτροφίες και προγράμματα οικονομικής στήριξης.
