Παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση στο Υπουργείο Εξωτερικών το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Την εκδήλωση προλόγισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ακολούθησε παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κώτσηρα, και τη Γενική Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Μάιρα Μυρογιάννη. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Βασικές επιδιώξεις του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Απόδημο Ελληνισμό είναι η ενδυνάμωση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με την ελληνική Διασπορά, η ουσιαστική, αμφίδρομη επικοινωνία μαζί της και η ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου ανά τον κόσμο. Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει πάνω από 100 επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες εντάσσονται σε έξι βασικούς άξονες:

–  Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.
–  Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας με έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της.
–  Συνεργασία με την Ομογένεια για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.
–  Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού – προσέγγιση και ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα γενιά.
–  Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου-Ομογένειας
–  Ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.

Στις δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μητρώου ομογενειακών οργανώσεων, η δικτύωση Ελλήνων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και επιχειρηματιών ανά τον κόσμο, η στήριξη των εδρών ελληνικών σπουδών, ο εμπλουτισμός της πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών staellinika.com, η επέκταση των προγραμμάτων φιλοξενίας νέων της Διασποράς, η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών μέσω της ψηφιοποίησης και δράσεις προσέλκυσης της γενιάς του brain drain.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στο κανάλι youtube του Υπουργείου Εξωτερικών: https://www.youtube.com/watch?v=XXYngNA3k1s

Χαιρετισμός Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητοί φίλοι, αγαπητές φίλες,

Είναι σήμερα μια μεγάλη και όμορφη μέρα για το Υπουργείο Εξωτερικών, να παρουσιάζουμε ένα πολύ οραματικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που όλοι εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών το πήραμε εξαιρετικά ζεστά. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι σήμερα να παρουσιάζουμε ενώπιον του κυρίου Πρωθυπουργού το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027.

Αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα, κύριε Πρόεδρε, ο κόσμος ολόκληρος ασχολείται με το στρατηγικό μας σχέδιο… Παρά ταύτα, εγώ θεωρώ ότι, έστω για εμάς, είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Και εν πάση περιπτώσει και ο απόδημος Ελληνισμός μας στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα και αυτός θα έχει κάτι να πει την επομένη των αμερικανικών εκλογών.

Θα ήθελα πρώτα και πάνω απ’ όλα να ευχαριστήσω όσους συνέδραμαν στην εκπόνηση του Στρατηγικού αυτού Σχεδίου. Βεβαίως τον Υφυπουργό, τον κύριο Κώτσηρα, ο οποίος εξαρχής ανέλαβε αυτό το τόλμημα, τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και βεβαίως, τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών, ιδιαιτέρως την Η’ Γενική Διεύθυνση και τη Γενική Διευθύντρια. Να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ.

Θέλω να πω, κύριε Πρόεδρε – και αυτό το λέμε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια – ότι και το Σχέδιο αυτό είναι προϊόν των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών. Δεν ήταν κάτι το οποίο έγινε με οποιαδήποτε συνέργεια έξωθεν. Το προσωπικό του Υπουργείου Εξωτερικών είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή. Και με μία λογική πάντοτε μείζονος υπηρεσίας προς την πατρίδα.

Βεβαίως, τίποτα από αυτά δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε η δική σας βούληση, κύριε Πρόεδρε. Βούληση, η οποία εκφράστηκε αμέσως μετά τις εκλογές του 2019, όταν εσείς ο ίδιος θέσατε το πλαίσιο για το πώς θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με τον απανταχού Ελληνισμό. Και στα μείζονα και στα ελάσσονα.

Στα μείζονα νομίζω η πρώτη μας μεγάλη ενέργεια ήταν η συνταγματική αναθεώρηση – ας μην το ξεχνάμε – του άρθρου 54, παράγραφος 4 του Συντάγματος, που επέτρεψε στην ψήφο των εκτός Επικρατείας να διευκολύνεται κατά τρόπο ώστε να αισθάνεται ο απόδημος Έλληνας ότι είναι κοντά στην μητρόπολη και ότι διαμορφώνει τις επιλογές. Ακολούθησαν δύο νόμοι, οι οποίοι ήταν σύμφωνοι με τη συνταγματική επιταγή, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε με υπερηφάνεια να πούμε ότι πλέον έχουν αρθεί όλα τα εμπόδια, τα οποία αφορούν διαδικασίες και προϋποθέσεις για να μπορεί ο Έλληνας από τη θέση στην οποία βρίσκεται, μέσω επιστολικής ψήφου, να ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα. Είμαστε σε ένα κλειστό «κλαμπ» χωρών που έχουν μηδενικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στους πολίτες.

Και βεβαίως και στα ελάσσονα. Να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ζωή των Ελλήνων του εξωτερικού, ιδιαιτέρως αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες και κυρίως παρέχοντας ποιοτικές προξενικές υπηρεσίες μέσω ψηφιακών μέσων. Ήδη το «MyConsulLive» αξιοποιεί τις σύγχρονες δομές της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να καταστεί πολύ ευκολότερη η συναλλαγή του Έλληνα στο εξωτερικό. Και βεβαίως, στην πολύ πρόσφατη νομοθεσία, την οποία έχουμε φέρει και ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με την οποία πλέον ψηφιοποιείται το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας για την έκδοση διαβατηρίων από Έλληνες του εξωτερικού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έτσι ώστε να είναι πολύ ευκολότερη η ζωή των Ελλήνων του εξωτερικού.

Κύριε Πρόεδρε, το Σχέδιο, το οποίο θα σας παρουσιάσουν στη συνέχεια ο κύριος Υφυπουργός και η κυρία Γενική Γραμματέας, είναι ένα Σχέδιο το οποίο παρέχει το όραμα για τη σύνδεση του μητροπολιτικού Ελληνισμού με την Ομογένεια. Είναι ένα Σχέδιο, το οποίο εξατομικεύει τις ανάγκες των αποδήμων. Διότι οι απόδημοι Έλληνες έχουν και διαφορετικές ανάγκες. Δεν είναι πάντοτε ένα ομοιογενές μείγμα. Αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να μηδενίζουμε τις αποστάσεις με ψηφιακά μέσα. Και βεβαίως, εξατομικεύει τις ανάγκες, οι οποίες υφίστανται, για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Και θέλω στο σημείο αυτό ιδιαιτέρως να σας ευχαριστήσω και για την προσωπική σας φροντίδα, κύριε Πρόεδρε, για την ενίσχυση του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών και την αύξηση των διαθέσιμων πόρων.

Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας να επισημάνω ότι ο Ελληνισμός της Διασποράς δεν είναι μόνο ένα κομμάτι ήπιας ισχύος. Είναι και το αίσθημα του ανήκειν, το οποίο πρέπει να έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Και αυτό το αίσθημα του ανήκειν είναι εκείνο, το οποίο προσπαθούμε με κάθε τρόπο να ενισχύσουμε, από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα.

Διάβαζα για τις 13 πόλεις ανά την υφήλιο, οι οποίες έχουν πληθυσμό ελληνικής καταγωγής ή Έλληνες πολίτες. Και από αυτές τις 13 πόλεις με πληθυσμό άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων, οι 6 βρίσκονται στη μητροπολιτική Ελλάδα και οι 7 βρίσκονται στο εξωτερικό. Έχουμε 7 πόλεις ανά τον κόσμο, οι οποίες έχουν πληθυσμό άνω των 100 χιλιάδων ελληνικής καταγωγής. Και αυτή είναι η μεγάλη μας δύναμη.

Κλείνοντας να αναφέρω ότι αισθάνομαι ότι για μία ακόμα φορά, όπως το έχει πράξει η κυβέρνηση την τελευταία πενταετία, δίνουμε το αληθινό νόημα στο Σύνταγμά μας. Το Σύνταγμά μας είναι εκείνο, το οποίο επιβάλλει ότι το έθνος είναι εκείνο υπέρ του οποίου ασκούνται οι εξουσίες. Το έθνος είναι εκείνο, το οποίο συμμετέχει στη διαμόρφωση της ελληνικής πολιτικής βούλησης μέσω της άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων. Και είναι το Σύνταγμα, το άρθρο 108, το οποίο αναφέρει ότι το κράτος μεριμνά για τη ζωή των αποδήμων Ελλήνων και για τους δεσμούς με τη μητροπολιτική Ελλάδα.

Δίνουμε το αληθές νόημα στο Σύνταγμα. Φέρνουμε κοντά τους Έλληνες απανταχού. Είναι η μεγάλη μας δύναμη, σήμερα πολύ περισσότερο από ό,τι ίσως χθες, κύριε Πρόεδρε. Η Ελλάδα είναι παντού και θα φροντίσουμε να τη φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ