Τι δείχνει δημοσκόπηση της ηλεκτρονικής FAZ – Μόνο το 18℅ των ερωτηθέντων είναι αλληλέγγυοι με την Ελλάδα!

«Να πεταχτεί η Ελλάδα έξω από το ευρώ», ζητούν οι Γερμανοί ακροδεξιοί Εναλλακτικοί του «AfD»

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Δημοσκόπηση με το ερώτημα «Πρέπει η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ;» διενεργεί στις 19 Ιανουαρίου στην ηλεκτρονική σελίδα της η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Υπέρ του «Grexit» δηλώνει το 81% των Γερμανών, το 13% των ερωτηθέντων δηλώνει «Όχι, η ευρωζώνη είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης», ενώ το 6% απάντησε «Όχι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο».
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα καταγεγραμμένα αποτελέσματα, το 54% απαντά «Ναι, καλύτερα ένα τέλος με τρόμο παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος», ενώ το 27% απαντά «Ναι, δεν πρέπει να επιτρέπουμε στην Ελλάδα να μας εκβιάζει». Το 13% δηλώνει «Όχι, η ευρωζώνη είναι και μια κοινότητα αλληλεγγύης», ενώ το 6% «Όχι, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο».

(c)ellinikignomi
(c)ellinikignomi

Ενδεικτικό, πάντως, του ενδιαφέροντος της γερμανικής κοινής γνώμης για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι, ότι έχουν καταγραφεί έως τώρα πάνω από 24.100 ψήφοι, ενώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε αντίστοιχες άλλες δημοσκοπήσεις της FAZ σπανίως οι συμμετέχοντες φθάνουν τις 10.000.

«AfD»: «Η Ελλάδα πρέπει να πεταχτεί έξω από το ευρώ»

«Δεν θα μας εκβιάζει μια μικρή ασήμαντη χώρα με μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης», τόνισε σε ομιλία του ο Bernd Lucke, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Alternative für Deutschland» (AfD), δηλαδή των Εναλλακτικών της Γερμανίας (AfD), που κατάφερε να εισέλθει στην ευρωβουλή πέρυσι, με ποσοστό 7,1%.
Έκτοτε έχει εμφανίσει ποσοστά 10% σε τρεις περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία, προκαλώντας πονοκεφάλους στην Άνγκελα Μέρκελ εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης στο Αμβούργο την επόμενη εβδομάδα. Εάν εμφανίσει αυξημένα ποσοστά και στη δυτική Γερμανία, θα καθιερωθεί ως εθνική δύναμη και θα ενισχυθεί περαιτέρω, σημειώνει το Reuters.
Ο ίδιος ο Bernd Lucke εμφανίζεται ωφελημένος από την αποδοχή, που έχουν στη γερμανική κοινή γνώμη οι προειδοποιήσεις του για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, τον αποπληθωρισμό της ευρωζώνης, την χαμηλή γεννητικότητα στη Γερμανία και τα μειωμένα επίπεδα εξειδίκευσης των μεταναστών.
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να πεταχτεί έξω από το ευρώ», δήλωσε σε προεκλογική ομιλία του, ξεσηκώνοντας το κοινό, ενώ προέβλεψε, ότι η Μέρκελ θα προσπαθήσει να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο, γιατί κάτι τέτοιο θα έδειχνε την αποτυχία των προσπαθειών της να διασώσει την χώρα μας.