Άμεσα η έναρξη της δεύτερης – Αρχές Οκτωβρίου οι πίνακες υπαγωγής.

Σε λιγότερες δόσεις η αποπληρωμή των παλαιότερων επενδυτικών σχεδίων.

Στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας σε χρηματοδοτικό και θεσμικό επίπεδο, για την προσέλκυση επενδύσεων, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης, στην επίσημη ομιλία του στο δείπνο, που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη, με την υποστήριξη του ΣΒΒΕ και του ΣΕΒΕ. Από την πλευρά του ο  Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων, κ. Λόης Λαμπριανίδης, ανακοίνωσε, ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης των επενδυτικών σχεδίων για το νέο αναπτυξιακό νόμο, όπως και ότι μειώνονται οι δόσεις για τα σχέδια που είχαν υπαχθεί στο παλαιό νόμο

Ειδικότερα, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης. Σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αποτέλεσαν οι πόροι που έχουν δεσμευθεί από το πακέτο ΓΙΟΥΝΚΕΡ, η συνεργασία με την ΕΤΕπ,  οι εξαγωγικές πρωτοβουλίες όπως π.χ. το “ελληνικό σήμα” για τη δημιουργία ενιαίας ταυτότητας στα προϊόντα αγροδιατροφής με π/υ 35 εκ. ευρώ).

Στην ανοιχτή συζήτηση που ακολούθησε μετά την ομιλία του κ. Χαρίτση και όπου τέθηκαν ερωτήσεις από το κοινό, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, υπογράμμισε τη σημασία των ΣΔΙΤ στα σημερινά δεδομένα και την ανάγκη της σύμπραξης μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την πρόοδο επενδύσεων. Η αλλαγή της νοοτροπίας, ανέφερε, είναι σημαντικό να αλλάξει για να προοδεύσουν οι ΣΔΙΤ που έχουν ήδη παρουσιάσει πολύ καλά αποτελέσματα. Αναφέρθηκε επίσης στο νέο νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις, την απλούστευση των διαδικασιών και τον στόχο υπαγωγής στον αναπτυξιακό νόμο με απλά βήματα.

Στη συνέχεια της συζήτησης, σχετικά με την νέα Τράπεζα Επενδύσεων που έχει αναγγείλει ο Πρωθυπουργός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Παναγιώτης Κορκολής ανέφερε, ότι θα είναι ένας φορέας που θα συγκεντρώνει όλες τις δραστηριότητες και θα ασκεί ενεργητική πολιτική συνεργαζόμενη στενά με τους επιχειρηματίες.

Από την πλευρά του, ο κ. Λαμπριανίδης, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε το α’ στάδιο της διαδικασίας αξιολόγησης των σχεδίων για το νέο επενδυτικό νόμο, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει το 2ο στάδιο της διαδικασίας, το οποίο και θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου οπότε και θα έχουν καταρτιστεί οι προσωρινοί πίνακες υπαγωγής. Πρόσθεσε, δε, ότι κατατέθηκαν στο ν/σ του υπουργείου, τροπολογίες οι οποίες μειώνουν πολύ τις δόσεις με τις οποίες αποπληρώνονται τα επενδυτικά σχέδια. “Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αρχίζουν οι κληρώσεις νέων οργάνων ελέγχου τα οποία μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες  θα ολοκληρώσουν τους απαιτούμενους ελέγχους σε όλα τα επενδυτικά σχέδια των παλαιότερων νόμων”, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας.

Στην έναρξη του δείπνου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Στέφανος Τζιρίτης, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στις θετικές αναφορές που γίνονται στο γερμανικό τύπο για τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε δε τα νευραλγικά σημεία προς αυτή την κατεύθυνση όπως η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, η έλλειψη σταθερής φορολογικής πολιτικής, η έλλειψη ρευστότητας από τις Τράπεζες κ.α.

Την εκδήλωση, η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 150 συμμετέχοντες, τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Dr.Walter Stechel καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής σκηνής της χώρας, Πρόεδροι φορέων της αγοράς και Επιμελητηρίων, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας.

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ