“Η Ευρώπη, ακολουθώντας μια δογματική ατζέντα λιτότητας με πρωτοβουλία των πιστωτριών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, έχει αποτύχει, σε ό, τι επέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διοίκησης”!

“Οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να πράξουν το καθήκον τους για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους” δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του στο φόρουμ “Concordia Summit”, στην Ν. Υόρκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “η στιγμή αυτή είναι τώρα”
Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε, ότι μέχρι το τέλος του έτους τα συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωση του χρέους πρέπει να ανακοινωθούν, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στους επενδυτές και στις αγορές, ότι «η Ελλάδα επιστρέφει, ότι τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν».
«Ως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πριν το 2017, που είναι έτος εκλογών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Ο κ. Τσίπρας είπε, ότι αυτός είναι απαραίτητος όρος, προκειμένου η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές το 2017.
«Αυτό αποτελεί ευθύνη των διεθνών πιστωτών. Η ελάφρυνση του χρέους θα είναι η αυλαία μιας σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας. Και γι’ αυτόν τον λόγο κανείς δεν έχει το δικαίωμα να διστάζει ή να χρονοτριβεί» τόνισε.

“Η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για ένα “αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, δραπετεύοντας από πρακτικές του παρελθόντος, όπως των πελατειακών σχέσεων και της γραφειοκρατικής απάθειας”

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος αναφέρθηκε στις “επίπονες προσπάθειες και στα αποφασιστικά βήματα”, τα οποία πραγματοποίησε η Ελλάδα τον περασμένο χρόνο για να διασφαλίσει την “εσωτερική πολιτική και οικονομική της σταθερότητα” προσθέτοντας ότι “η εφετινή χρονιά σηματοδοτεί την στροφή της οικονομίας στην ανάκαμψη”.«Το Grexit αποτελεί ιστορία, η ανάπτυξη είναι εν όψει» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα, που πήρε η ελληνική Κυβέρνηση σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, επισημαίνοντας, ότι η Κυβέρνηση δημιούργησε ένα φιλικό στις επενδύσεις θεσμικό περιβάλλον με σταθερή 12ετή φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.
Πρόσθεσε, ότι η Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει για ένα “αξιοκρατικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, δραπετεύοντας από πρακτικές του παρελθόντος, όπως των πελατειακών σχέσεων και της γραφειοκρατικής απάθειας”.
«Κάθε ημέρα δίνουμε μάχη εναντίον της διαφθοράς και των συμφερόντων της ολιγαρχίας, που ήταν συνδεδεμένα με το παλιό πολιτικό σύστημα και εμπόδιζαν την διαφάνεια και τον ανταγωνισμό» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατοπίσει το βάρος της λύσης των διακρατικών κρίσεων σε εθνικές Κυβερνήσεις, αν και έχει γίνει το σταυροδρόμι τριών παγκόσμιων κρίσεων”

Ο κ. Τσίπρας είπε, ότι η οπτική της συνεργασίας για την αντιμετώπιση εγχώριων και παγκόσμιων προκλήσεων, είναι τόσο πολύτιμο, όσο ποτέ πριν, ενώ εξήρε την στρατηγικής σημασίας συμβολή του Concordia Summit στην κατεύθυνση αυτή.
Πρόσθεσε, ότι αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, αν και είναι η ίδια ιστορικό προϊόν πολιτικής συνεργασίας, έχει μετατοπίσει το βάρος της λύσης των διακρατικών κρίσεων σε εθνικές Κυβερνήσεις, και αυτό, σε μια εποχή, που η Ευρώπη έχει γίνει το σταυροδρόμι τριών παγκόσμιων κρίσεων: Της κρίσης μετανάστευσης, της κρίσης ασφάλειας, που εκτείνεται από την Βόρεια Αφρική στην Μέση Ανατολή, και της οικονομική κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι η διαχείριση της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης του 2008 σηματοδότησε την στροφή στην λογική της εθνικοποίησης των συλλογικών προβλημάτων.

“Η Ευρώπη, ακολουθώντας μια δογματική ατζέντα λιτότητας με πρωτοβουλία των πιστωτριών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, έχει αποτύχει σε ό, τι επέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διοίκησης”

«Η προσφυγή στην λογική, “όχι στην αυλή μου”, αποφεύγοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης σε κοινωνικούς, οικονομικούς και δημοσιονομικούς τομείς, είναι ο λόγος, που η Ευρώπη δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την κρίση αυτή».
«Για να το θέσουμε διαφορετικά, η Ευρώπη, ακολουθώντας μια δογματική ατζέντα λιτότητας με πρωτοβουλία των πιστωτριών χωρών της Βόρειας Ευρώπης, έχει αποτύχει σε ό, τι επέτυχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής διοίκησης: Να σταματήσει η κρίση» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
«Ωστόσο, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας. Και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή σταθερότητα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας στην συνέχεια τους πέντε λόγους, για τους οποίους η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη.

Οι πέντε λόγοι, για τους οποίους η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη

Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:
– Διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων,
– Υπηρετεί έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, ως χώρα που βρίσκεται στο πιο ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,
– Μετατρέπεται σε κρίσιμο κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, σε μια περίοδο όπου αναπτύσσονται νέες οδοί φυσικού αερίου, καθώς οι σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διασυνδέσεις στην περιοχή.
– Επιδιώκει μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, προωθώντας την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή και πέρα από εμάς. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες,
– Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, όπου η κατάσταση ασφαλείας όλο και επιδεινώνεται.
«Αυτό (ο πυλώνας σταθερότητας και η αξιοπιστία) οφείλεται στο γεγονός, ότι έχουμε αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες της περιοχής σε διμερές, τριμερές – μαζί με την Κύπρο – και σε πολυμερές επίπεδο» κατέληξε στην ομιλία του ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Fahnen_Europaparlament

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ