Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης συμμετείχε ως ομιλητής στο διήμερο διεθνές διαδικτυακό Φόρουμ με θέμα «Ο Ελληνικός Πολιτισμός στον Ψηφιακό Δημόσιο Χώρο και την Europeana-Προκλήσεις – Προοπτικές» (1-2.12.2022). Το Φόρουμ  διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχόμενου (ΕΚΤ) και ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, την έδρα UNESCO του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών.

Στην ομιλία του με θέμα «Υπουργείο Εξωτερικών – Ελληνικός Πολιτισμός και Πολιτιστική Διπλωματία», στο πλαίσιο του πάνελ «Ο Ψηφιακός Πολιτισμός στον Ψηφιακό Δημόσιο Χώρο: Ζητήματα και Προοπτικές», ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε καταρχάς στην αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας τον 21ο αιώνα και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν με σύγχρονα μέσα προκλήσεις που οφείλονται σε κρίσεις όπως η  κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, πολεμικές συρράξεις κ.ά.. Η Ελλάδα, που φιλοξενεί έναν απύθμενο πλούτο πολιτιστικής κληρονομιάς βρίσκεται διαρκώς στην πρώτη γραμμή των διεθνών προσπαθειών για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ο κ. Χρυσουλάκης επισήμανε ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, αποτελεί αναγκαιότητα η ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία είναι μοναδική και αναντικατάστατη για κάθε λαό. Τόσο για τη διατήρηση της μνήμης, όσο και για τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν, ανεξαρτήτως καταστάσεων και συνθηκών. Με τη σωστή χρήση των τεχνολογικών δυνατοτήτων, η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας γνώσης εφικτής σε όλους και ένα διαρκές αγαθό για τους πολίτες, τόσο σε εθνικό όσο και σε διασυνοριακό πλαίσιο. Οι τεχνολογικές δυνατότητες αποτελούν, εξίσου, ένα ιδιαιτέρως χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Δημόσιας Διπλωματίας κάθε κράτους, ώστε να διαμορφώνει την εικόνα και τη φήμη του και να επηρεάζει τη διεθνή κοινή γνώμη. Η Πολιτιστική Διπλωματία, εν προκειμένω, και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, έχει να κάνει με την προώθηση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό μέσα από την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αφορά στα μνημεία του πολιτισμού μας, την αρχαία και σύγχρονη  Γραμματεία μας, τη γλώσσα, τις τέχνες, τις παραδόσεις, τη θρησκεία, τα έθιμα, τη γαστρονομία, τον τρόπο ζωής κ.ά. Είναι μια πολιτική πράξη, μέσω της οποίας οικοδομείται  η εγγύτητα των κοινωνιών και η εμπιστοσύνη μεταξύ των εθνών. Επιπλέον, μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη θεμάτων που σχετίζονται με την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλοκατανόηση.

Στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών στηρίζουμε με συνεχείς δράσεις την προώθηση της Πολιτιστικής Διπλωματίας ως συγκριτικό μας πλεονεκτήματα και σημαντικό στοιχείο εξωστρέφειας και ανάδειξης της χώρας μας σε κόμβο πολιτισμού. Στηρίζουμε και ενισχύουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο δράσεις και ενέργειες που προβάλλουν παγκοσμίως την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, τόσο την υλική όσο και την άυλη. Μέσω αυτής προάγεται και αναδεικνύεται επικοινωνιακά, η διεθνής εικόνα της χώρας μας. Ταυτόχρονα ενισχύουμε το ρόλο του Απόδημου Ελληνισμού και της Ομογένειας. Συντονίζουμε και υλοποιούμε με ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο όλες τις δράσεις και λειτουργίες που εξυπηρετούν τους Ομογενείς μας σε προξενικά, θρησκευτικά, μορφωτικά και πολιτιστικά θέματα και ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη τους για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της εθνικής ταυτότητας.

Όπως τόνισε επιπλέον ο κ. Χρυσουλάκης, η καταγραφή, ψηφιοποίηση, μελέτη και ανάδειξη των ιστορικών τεκμηρίων, των αρχειακών πηγών και της πολιτιστικής κληρονομιάς των ελληνικών κοινοτήτων της Διασποράς είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες, είναι ζωτικής σημασίας. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα καταστροφής ανεκτίμητων πολιτιστικών μνημείων της ελληνικής Διασποράς είναι στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου επλήγησαν ελληνορθόδοξοι ναοί, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας, το Κρατικό Πανεπιστήμιο, μια από τις μοναδικές εστίες διδαχής των Ελληνικών στην περιοχή και τόσα άλλα, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμο ιστορικό και αρχειακό υλικό για την μακραίωνη και τόσο σημαντική ελληνική παρουσία στην περιοχή της Αζοφικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ