-Ποιά πρόσωπα παίρνουν πόστα στο νέο Κυβερνητικό σχήμα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ορκίστηκαν τα μέλη της Κυβέρνησης, μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν οι Παύλος Χαϊκάλης, Τρύφων Αλεξιάδης και Γιάννης Αμανατίδης, ενώ οι υπόλοιποι έδωσαν πολιτικό όρκο. Ακολούθησαν οι τελετές παράδοσης-παραλαβής χαρτοφυλακίων, χωρίς, όμως, τηλεοπτικές κάμερες και δηλώσεις, όπως συνέβη και μετά την ορκωμοσία, με την πλειονότητα των Υπουργών να αποχωρούν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Σημειώνεται, πως για πρώτη φορά η ορκωμοσία δεν μεταδόθηκε ζωντανά. vitsas
Με απόφαση του Πρωθυπουργού συστήνεται Ειδική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς υπό τον Υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη. Στην Επιτροπή θα συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα έσοδα, Τρύφων Αλεξιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης για θέματα Διαφάνειας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Τέρενς Κουίκ.

Χριστόφορος Βερναρδάκης, Παύλος Χαϊκάλης, Παύλος Πολάκης στο νέο Κυβερνητικό σχήμα

Ο μέχρι σήμερα Υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης αναλαμβάνει το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στην θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος αποχώρησε από την Κυβέρνηση. Στο Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο ενσωματώνεται και το χαρτοφυλάκιο των Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετατίθεται ο έως σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. Την θέση του κ. Κατρούγκαλου καταλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, έως τώρα Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου.
Ο βουλευτής Αττικής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης αναλαμβάνει Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης αναλαμβάνει Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μέλη της νέας Κυβέρνησης οι Σία Αναγνωστοπούλου, Γιάννης Αμανατίδης, Τρύφων Αλεξιάδης, Δημήτρης Βίτσας και Όλγα Γεροβασίλη

Στο Υπουργείο Εξωτερικών, τις θέσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου (νυν Υπουργού Οικονομικών) και Νίκου Χουντή, ο οποίος μεταβαίνει στην Ευρωβουλή, καταλαμβάνουν η βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου και ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης, αντίστοιχα.
Την θέση της παραιτηθείσας Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομικών, Νάντιας Βαλαβάνη, καταλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εφοριακών, Τρύφων Αλεξιάδης. Την θέση του Κώστα Ήσυχου, ως Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας καταλαμβάνει ο Δημήτρης Βίτσας. Τέλος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος αναλαμβάνει η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, στην θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος θα καταλάβει την θέση του ενός, εκτός των τριών Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων μετά την απομάκρυνση του κ. Πετράκου.

Δηλώσεις των μελών της νέας Κυβέρνησης

«Γνωρίζω τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την τοποθέτησή μου, θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να φέρω εις πέρας την ευθύνη που ανέλαβα. Έχω μάθει από πίεση, έχω 35 χρόνια ένσημα ξέρω τι σημαίνει ανεργία» δήλωσε ο υφυπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης.
«Έχουμε πλήρη συναίσθηση, του τι συμβαίνει, είναι μία δύσκολη συμφωνία. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, η δουλειά μας θα μετρηθεί. Πρέπει να αντιστρέψουμε το αίσθημα των πολιτών και να αισθανθούν ασφαλείς με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε πλήρη συναίσθηση του τι συμβαίνει» ανέφερε μεταξύ άλλων η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
«Η οριστικοποίηση της Συμφωνίας και η εφαρμογή της είναι μία νέα μάχη, που θα τη δώσουμε όλοι» είπε ο νέος Υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας, ότι «αυτά, που θα εφαρμόσουμε, θα πρέπει να είναι κατά το δυνατόν και στο πλαίσιο των συνθηκών κοινωνικά δίκαια. Το θέμα είναι, όχι μόνον να κλείσει η Συμφωνία, που θα κλείσει, αλλά και ο τρόπος, που θα εφαρμοστεί». Σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων, είπε: «Η Αριστερά θέλει τον κόσμο στους δρόμους».

“Ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα. Απαιτείται να υπάρξει εργώδης προσπάθεια για να ελαφρύνουμε τον κόσμο”

«Είναι μια δύσκολη εποχή, αλλά νομίζω, πως έχουμε δημιουργήσει τη βάση για να την ανατρέψουμε και να την αναστρέψουμε. Το βασικό σύνθημα είναι ‘δουλειά, δουλειά, δουλειά’» είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.
«Ξεκινάει μια πολύ σκληρή δουλειά στο Υπουργείο Οικονομικών γιατί η “φωτιά” της φοροδιαφυγής δεν έχει σβήσει» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα εσόδων, Τρύφων Αλεξιάδης.
«Ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα. Απαιτείται να υπάρξει εργώδης προσπάθεια για να ελαφρύνουμε τον κόσμο» τόνισε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης.
«Πιστεύω, πως η Κυβέρνηση ανταποκρίνεται στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Οι ΑΝΕΛ φερθήκαμε υπεύθυνα στις συνθήκες των καιρών. Τα πρώτα δύο μνημόνια ήταν σε καιρό ειρήνης. Τώρα υπήρξαν συνθήκες “πολέμου”» επισήμανε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Τέρενς Κουίκ.
«Είναι δύσκολη στιγμή, ο Πρωθυπουργός μου ανέθεσε να κάνω ό,τι μπορώ στην Ευρώπη για να βελτιωθούν τα πράγματα. Καλή δύναμη σε όλους μας» δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου.

Η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ
-ΑΝΑΛΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης
XΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα προστασίας του πολίτη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής
ΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα Μακεδονίας – Θράκης
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ,
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΡΙΤΣΑΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα εσόδων
ΤΡΥΦΩΝ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα γενικού λογιστηρίου του κράτους
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΔΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ για θέματα ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΦΩΤΑΚΗΣ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΑΘΗΤΙΣΜΟΥ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ανεργίας
ΡΑΝΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων
ΠΑΥΛΟΣ ΧΑΪΚΑΛΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ για θέματα ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΣΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
-ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΙΤΣΑΣ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ
-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

-ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ

-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ
ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

-ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
ΟΛΓΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ:
– ΝΙΚΟΣ ΦΙΛΗΣ
– ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ
– ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ