Η “Ελληνική Γνώμη” του εκφράζει τα συγχαρητήριά της και τις εγκάρδιες της ευχές για καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του!

Ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του ως νέος Υπουργός Εξωτερικών ο διακεκριμμένος Πανεπιστημιακός Νίκος Κοτζιάς. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι πρόεδρος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης με την επωνυμία “ΠΡΑΤΤΩ”, που συνεργάστηκε στις εκλογές αυτές με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θεωρείται πολύ καλός γνώστης της διεθνούς πολιτικής σκηνής, έμπειρο και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και αντιστασιακός στην περίοδο της δικτατορίας1967-1973 με πλούσια δράση.kotzias
Είναι καθηγητής “Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών” στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ, εδώ και μερικά χρόνια συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του Αλέξη Τσίπρα, του οποίου υπήρξε σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Το Βιογραφικό του νέου Έλληνα ΥΠΕΞ

Ο Νίκος Κοτζιάς γεννήθηκε το 1950 στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή “Μωραΐτη” το 1968.
Σπούδασε Οικονομικά και Πολιτική Φιλοσοφία στην Αθήνα και στο Giessen της Γερμανίας.
Η διδακτορική του διατριβή από το Πάντειο Πανεπιστήμιο είχε τίτλο: «Πολιτικές Θεωρίες του Κράτους».
Η µετα- διδακτορική του διατριβή είχε τίτλο: «Πολιτικές Θεωρίες της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».
∆ίδαξε και υπηρέτησε ως ερευνητής στα Πανεπιστήμια του Marburg της Γερµανίας, της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία και του Harvard στις ΗΠΑ.
Είναι µέλος του “St Antony’s College – Oxford University”, Senior Fellow στο “Weatherhead Centre for International Relations” στο Πανεπιστήµιοτου Harvard.
Είναι συνιδρυτής του Προγράµµατος Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μέλος της μαθητικής οργάνωσης της “Νεολαίας Λαμπράκη”

O Νίκος Κοτζιάς υπήρξε µέλος της μαθητικής οργάνωσης της “Νεολαίας Λαµπράκη” από το 1965, ενώ ήταν Ιδρυτικό µέλος της ΚΝΕ και µέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της στη διάρκεια της χούντας.
Αργότερα έγινε µέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ καταδικάστηκε δύο φορές από στρατοδικείο για την αντιδικτατορική του δράση.
Στη διάρκεια της χούντας υπήρξε γραµµατέας της Ομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων στην ∆υτική Γερμανία (∆υτικό Βερολίνο) καθώς και γραµµατέας του Συντονιστικού Οργάνου των αντιδικτατορικών φοιτητικών οργανώσεων.
Συνέβαλε στην οργάνωση και καθοδήγησε μεγάλες απεργίες, όπως εκείνη της ΠΕΣΙΝΕ και της ΛΑΡΚΟ το 1977.
Συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία των περιοδικών «Επιστηµονική Σκέψη» και «∆ιαλεκτική», ενώ συµµετείχε στην Επιστημονική Επιτροπή πολλών άλλων.
Διετέλεσε ιδρυτικό µέλος του ΚΜΕ, του FEG Marbourg και του «Ιδρύµατος Νίκος Πουλαντζάς». Το 1989 παραιτήθηκε την ίδια βραδιά της συγκρότησης της κυβέρνησης Τζαννετάκη από τα καθοδηγητικά όργανα της Αριστεράς, στα οποία συµμετείχε. Είναι ο πρώτος που την κατάγγειλε δημόσια ως την απαρχή του «βρώµικου 1989», ενώ θεωρείται, μάλιστα, ότι αυτός ανέλαβε να κάνει τα πρώτα ανοίγματα στους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνος, που «έφερε» την πατριωτική ρητορική στον λόγο του Αλέξη Τσίπρα.
Ο Νίκος Κοτζιάς είχε συμμετοχή σε πολλές διεθνείς ερευνητικές ομάδες με παγκόσμια αναγνώριση, όπως το «International Group of Expert» και η «Διεθνής Ομάδα Ειδικών: Making It Our Own. A Trans-European proposal on amending the Draft Constitutional Treaty for the European Union», ενώ, έχει αρθρογραφήσει στην εβδομαδιαία αφημερίδα “Αξία” και την “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”.

Το πλούσιο συγγραφικό του έργο

Σήμερα διευθύνει την σειρά «Αναστοχασμός» στις Εκδόσεις Καστανιώτη, όπως παλαιότερα την σειρά «Λόγος» στις Εκδόσεις Λιβάνη.
Στο συγγραφικό του έργο υπάρχουν 24 επιστημονικά βιβλία, που έχουν εκδοθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού, καθώς και μία συλλογή ποιημάτων.
Έχει εκδώσει με δικούς του εκτεταμένους προλόγους 60 βιβλία, ανάμεσα στα οποία έργα των J. Habermas, A. Sen, F. Deppe, N. Chomsky, M. Walzer, D. Harvey, J. Huffschmidt, M. Clapsis, M. Ingatieff, Β. Barber.
Τα πιο πρόσφατα βιβλία του είναι: Παγκοσμιοποίηση – Η ιστορική θέση, το μέλλον και η πολιτική σημασία (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2003), Το ενεργητικό δημοκρατικό κράτος – Εθνικό κράτος και παγκοσμιοποίηση (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2004), Πολιτικό σύστημα και ταυτότητα-Παγκοσμιοποίηση και η περίπτωση του Hνωμένου Bασιλείου (Eκδόσεις Kαστανιώτη, 2008), EU-US Relations: Repairing the Transatlantic Rift, σε συνεργασία με τον Π. Λιάκουρα (Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2006).
Τα πιο πρόσφατα επιστημονικά του κείμενα είναι: Cyprus: Thinking outside the Box – The Framework for a Solution, Οξφόρδη, Globalization, Religion and Violence, Γενεύη και Βοστόνη: Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, The Paradox of the Turkish-European Relations, Οξφόρδη.

Η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ” έντυπα και ηλεκτρονικά, είχε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει πολλές φορές άρθρα του Νίκου Κοτζιά, και συνεντεύξεις για τη συγγραφική του δουλειά, που συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους του αναγνωστικού της κοινού. Με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ως νέος Υπουργός Εξωτερικών, η “οικογένεια” της “Ε.Γ”.του εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια και του εύχεται καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ