Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας συμμετέχει σε διεκκλησιαστική έκθεση στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας

Στην ιστορική πόλη Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας έλαβαν χώρα στις 13 Μαρτίου 2017 τα εγκαίνια μιας εκκλησιαστικής έκθεσης  στους χώρους του “Εμπορικού Κέντρου Δουνάβεως”, του μεγαλύτερου κεντρικού πολυκαταστήματος της πόλης.

Η έκθεση έχει τον τίτλο “Τί πιστεύεις λοιπόν” και τον υπότιτλο “Τι κοινό έχουν ένα καλάθι πικνίκ, μιά αίθουσα κινηματογράφου, μια κουβέρτα και ένα κομποσχοίνι προσευχής;”

Η έκθεση έχει ως σκοπό να τονίσει την “πολλαπλότητα στην ενότητα των εκκλησιών” και να προκαλέσει συζήτηση, βασισμένη στις καθημερινές εμπειρίες της χριστιανικής πίστης.

Το Συμβούλιο των Χριστιανικών Εκκλησιών της πόλης, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της πόλης και με τη στήριξη του Δήμου, επέλεξε τις θεματικές ενότητες και παρουσιάζει σε ειδικά περίπτερα, στοιχεία από την λατρευτική ζωή των εκκλησιών της πόλης Ρέγκενσμπουργκ.  Από πλευράς Ορθοδόξου Εκκλησίας μετέχουν η ενορία του “Αγίου Ευφροσύνου” Ρέγκενσμπουργκ, (της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας) και οι ενορίες της ρωσσικής, της σερβικής και της ρουμανικής εκκλησίας, που είναι μέλη του Συμβουλίου των Χριστιανκών Εκκλησιών της πόλης. Σε καλαίσθητα περίπτερα παρέχεται ορθόδοξη μαρτυρία εκκλησιαστικής ζωής, λατρείας και πνευματικότητας.

Τους επισήμους και τους προσκεκλημένους προσφώνησαν ο κύριος συντονιστής της έκθεσης, πάστορας Βίλχελμ Ούνγκερ, ο εκπρόσωπος του Δημαρχείου της πόλης, κ. Ούνγκερ και ο Διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας (ACKiB), κ. Γεώργιος Βλαντής.  Ο κ. Βλαντής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον θησαυρό της χριστιανικής πίστης που εκφράζεται μέσα από τα χαρίσματα και τις ποικίλες μορφές εκκλησιαστικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων και συντελεί στη βαθύτερη αλληλογνωριμία των Εκκλησιών, αποτελώντας έναυσμα και για μια κοινή πορεία προς την υλοποίηση της αίτησης του Κυρίου προς τον Θεόν Πατέρα, στην Αρχιερατική του Προσευχή: ” να ὦσιν ν καθὼς ἡμεῖς».

Επίσης οι καθηγητές και οι φοιτητές και φοιτήτριες του πανεπιστημίου, που ασχολήθηκαν με τη θεματική και σκηνική δομή της έκθεσης, αναφέρθηκαν στην όλη διαδικασία σύλληψης της ιδέας και υλοποίησής της στη σημερινή της μορφή.

Στα εγκαίνια παρέστη, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, υπό την ιδιότητά του και ως μέλος του προεδρείου του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας. Η χορωδία “Άγιος Βασίλειος” της ρουμανικής ορθόδοξης ενορίας, πλαισίωσε την έκθεση,  ψάλλοντας καλλίφωνα, σε γερμανική γλώσσα, ορθοδόξους ύμνους και το “Πάτερ Ημών”.

Με πρωτοβουλία του πρωτοπρεσβυτέρου Αποστόλου Μαλαμούση,  αναρτήθηκε ένας πίνακας στην έκθεση, σχετικά με τον αγιασμό του ποταμού Δούναβη, που τοποθετήθηκε αριστοτεχνικά και άκρως συμβολικά δίπλα από ένα ξύλινο πλοίο, σύμβολο της Εκκλησίας, που αποτελεί και το επίσημο έμβλημα  του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Γερμανίας και της Βαυαρίας.

Στον πίνακα αναγράφονται τα εξής:

ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΔΟΥΝΑΒΗ

Ένα ωραίο παράδειγμα μιας συνεχώς εξελισσόμενης διεκκλησιαστικής συνεργασίας και εμπειρίας,  είναι ο από το 2014 τελούμενος αγιασμός του Δούναβη. Ο αγιασμός τελείται από την Ελληνική Ορθόδοξη Ενορία, με διεκκλησιαστική συμμετοχή της ρωμαιοκαθολικής επισκοπής, της ευαγγελικής εκκλησίας και των μελών του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών Ρέγκενσμπουργκ. Ρίπτεται ένας Σταυρός στο Δούναβη και ανασύρεται από κολυμβητές.

Με αυτή την παραδοσιακή τελετή του αγιασμού των υδάτων τα Θεοφάνεια, εμπλουτίζει η ελληνορθόδοξη Ενορία τη θρησκευτική ζωή της πόλης. Στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ λειτουργεί από ετών η Ενορία “Άγιος Εφρόσυνος” που εξυπηρετείται εκκλησιαστικά από ένα ιερέα που έρχεται από το Μόναχο.

Επειδή στη πόλη Ρέγκενσμπουργκ και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά ελληνικά εστιατόρια, για το λόγο αυτό ονομάστηκε η Ενορία “Άγιος Ευφρόσυνος”, επειδή ο άγιος αυτός ήταν ο ίδιος μάγειρας και τιμάται ως προστάτης άγιος των μαγείρων.

Με τον αγιασμό του Δούναβη χαλυβδώνουν οι ορθόδοξοι πιστοί την ενσωμάτωσή τους στη δεύτερη πατρίδα τους, (τη πόλη Ρέγκενσμπουργκ και τη Βαυαρία).

 

Στις συνημμένες φωτογραφίες: οι ορθόδοξοι κληρικοί , ο πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο διευθυντής του Συμβουλίου των Χριστιανικών Εκκλησιών της Βαυαρίας κ. Γεώργιος Βλαντής  και όλοι οι διοργανωτές και επίσημοι προσκεκλημένοι.

 

Με ευχές

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ