(e) ellinikignomi

Εντυπωσιακές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στο «Φόρουμ των Δελφών».

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου.

«Για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη, πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα της δικαιοσύνης, δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην πρόεδρος επίσης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και με τη δήλωση του αυτή, που έγινε σε διαδικτυακή συζήτηση στο Φόρουμ των Δελφών που είχε με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, επίσης πρώην αντιπρόεδρο στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο  κ. Παναγιώτης Πικραμμένος έφερε στο προσκήνιο το σοβαρότερο ίσως πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό της απονομής δικαιοσύνης, του χρόνου που απαιτείται, και της ουσίας της λήψης δικαστικών αποφάσεων.

Είναι γνωστό από χρόνια τώρα στους εκτός Ελλάδας  επενδυτικούς κύκλους και ομίλους, ότι η πραγματοποίηση σοβαρών επενδύσεων στη χώρα μας μπορεί να επιφυλάσσει οδυνηρές και κοστοβόρες εκπλήξεις, που όχι λίγες φορές καταλήγουν στη ματαίωση μιας επένδυσης.

Σήμερα, λοιπόν, την ώρα που η χώρα θα κληθεί να απορροφήσει για την ανάπτυξη και τον συνολικό εκσυγχρονισμό της κάπου 50 δις ευρώ για τα προσεχή πέντε χρόνια, όντως το θέμα της δικαιοσύνης είναι καυτό και άρα κρίσιμο. Κατά συνέπεια όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά αντιμετωπισθεί, τόσο το καλύτερο για την ελληνική οικονομία.

Υπό αυτή την έννοια, η ανακοίνωση του κ. Παν. Πικραμμένου ότι στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει  μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ταχύτητας των διαπραγματεύσεων και την αποφυγή διαδικασιών που ανάγονται σε παλαιότατες εποχές και δεν ανταποκρίνονται σε καμμιά σημερινή πραγματικότητα, δεν μπορεί παρά να κριθεί θετικά.

Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μας είναι κατά πόσον οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν δεκτές από το  σώμα των δικηγόρων και των δικαστών, όπου γνωστές είναι κάποιες χρόνιες αγκυλώσεις.

Μπορεί ο κ. αντιπρόεδρος της κυβέρνησης να δήλωσε στον συνάδελφο Πάσχο Μανδραβέλη, που συντόνιζε τη συζήτηση, ότι «θα ταρακουνηθεί η δικαιοσύνη για να κερδηθεί το στοίχημα», πλην όμως υπάρχουν και τα περίφημα διαπλεκόμενα συμφέροντα που δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα.

Πέρα όμως από τα συμφέροντα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει στο εξής να έχει σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι πλέον στην περιοχή της και ισχυρός γεωπολιτικός πόλος. Και ως τέτοιος θα βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών ανταγωνισμών και κυρίως στον άτυπο πόλεμο που μεγάλες δυνάμεις έχουν κηρύξει στην Ευρώπη. Σαφώς δε, ο πόλεμος αυτός απέχει πολύ από αντίστοιχους του παρελθόντος και ασφαλώς δεν παίζεται και  άρα δεν κερδίζεται αλλά΄ ούτε και χάνεται στα ίδια επίπεδα. Τα ψηφιακά οπλοστάσια για παράδειγμα δεν είναι ορατά, πλην όμως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο γεωπολιτικός χώρος στον  οποίον βρίσκεται η Ελλάδα, βρίθει από χώρες που οι κυβερνήσεις τους γράφουν στα παλαιά τους υποδήματα τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Κατά συνέπεια, μια δημοκρατική και ευημερούσα Ελλάδα στην περιοχή, είναι καρφί στα μάτια τους.Στη σημερινή ετσι γεωπολιτική συγκυρία,έχουν κάθε λόγο να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.Απο οικονομικής πλευράς όπου είναι και πιό ευάλωτη.

Όσο πιο αγκυλωμένο, γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό θα είναι το θεσμικό πλαίσιο της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων, τόσο περισσότερα ατού θα προσφέρει στους αντιπάλους της.

Κατά συνέπεια, έχει απόλυτο δίκαιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και έγκριτος άνθρωπος του Δικαίου κ. Παν. Πικραμμένος: η όποια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από τη ριζική μεταρρύθμιση του χώρου της Δικαιοσύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ