-“Άριστη η αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας”.
-“Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η σταθερότητα Ελλάδας και Κύπρου”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε μια εντυπωσιακή πρόταση συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των ΗΠΑ για την συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ελληνική ΑΟΖ προχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και εκπροσωπεί την Ελλάδα στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου..
Ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ προσδιόρισε, μάλιστα, τα ποστοστά της συνεργασίας σε 70% για την Ελλάδα και 30% για τις ΗΠΑ..
Πιό συγκεκριμένα, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε σε δηλώσεις του προς τον τύπο τα εξής:KAMENOS
“Δεν σας κρύβω, ότι η ελληνική Κυβέρνηση, από την στιγμή, που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα θέματα της συνεργασίας, σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία.

“Αν υπάρξει συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ, με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης, που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα”

Στην συνάντηση, που είχα με την κ. Νούλαντ, της είπα, ότι θα μας ενδιέφερε μία GtoG (government to government) agreement με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Αυτό θα οδηγούσε και θα οδηγήσει πιθανόν, σε μια λύση, η οποία δεν έχει να κάνει με τις οποιεσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό, ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου με ποσοστό 70-30, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης, που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα”.

“Η αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος είναι άριστη”

Ο κ.Καμμένος αναφέρθηκε και στην άριστη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, τονίζοντας τα εξής :
“Η αμυντική συνεργασία είναι άριστη, θέλω να σας πω, ότι ήδη υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό για τα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και θα προχωρήσει η συνεργασία και στην αναβάθμιση με την “Lockheed Martin” των αεροσκαφών F-16.
Από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, στην συνάντηση, που θα έχω την 21η Μαΐου, φαίνεται ότι υπάρχει πολύ μεγάλη βοήθεια σε παροχή αμυντικού υλικού δωρεάν και σε συνεργασίες. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτως ή άλλως το προσωπικό έχει πλέον υψηλό ηθικό και άριστη οργάνωση για την αντιμετώπιση κάθε απειλής”.

“Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το Κυπριακό ως θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό, ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:
“Έχουμε το μεγάλο εθνικό θέμα, το Κυπριακό, το οποίο παραμένει πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Την ώρα που παραβιάζονται διεθνείς κανόνες και την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρεμβαίνει και τις επιλύει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το Κυπριακό ως ένα θέμα, όπως ακριβώς είναι, δηλαδή ως θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν, ότι θα πρέπει να υπάρξει μία σταθερότητα στην περιοχή και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παίζουν σημαντικό ρόλο για αυτή την σταθερότητα.

“Ο ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή”

Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή, που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS.
Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα της Ελλάδος και της Κύπρου, η συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες, οι οποίες δέχονται την επίθεση του εξτρεμισμού και αυτό θα οδηγήσει στην διαμόρφωση και νέων κανόνων, πλέον, στην ευρύτερη περιοχή. Η κυπριακή και η ελληνική Κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και θεωρώ, ότι πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος”.

“Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα και στην δήλωσή του για την 25η Μαρτίου”

Ο κ.Καμμένος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μίλησε επίσης και για την στήριξη της χώρας μας από τις ΗΠΑ στις δύσκολες διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές της:
“Είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και προσωπικά του Προέδρου Ομπάμα και στην δήλωσή του για την 25η Μαρτίου, που είναι μια πολύ σημαντική δήλωση και δεν είναι μία τυπική δήλωση Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Οι συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κ. Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς την χώρα μας, θεωρώ ότι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μία πορεία προς την λύση της πίεσης, την οποία δέχεται η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών κανόνων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ