Προβλέπει την χορήγηση βεβαίωσης εξάμηνης, αντί μηνιαίας, διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα, που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, εφ' όσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα, που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης.

Αναγκάζονται να προσφεύγουν στην κρατική χρηματοδότηση για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
-Έλλειμμα ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να εμφανίσει, με την έναρξη της λειτουργίας του, ο νέος ενιαίος φορέας ΕΦΚΑ !

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, τρεις είναι οι κατηγορίες των συνταξιούχων, που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους για τον μήνα Οκτώβριο, οι οποίες θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τις 29 Σεπτεμβρίου.
Οι κατηγορίες αυτές είναι οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων, που περιλαμβάνονται στο τρίτο πακέτο μειώσεων, οι δικαιούχοι μερίσματος και οι διπολοσυνταξιούχοι εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης υπέρ του ΕΟΠΠΥ.
Η επιστροφή των αναδρομικών, αλλά και η περικοπή των κύριων συντάξεων για υψηλοσυνταξιούχους (πλαφόν 2.000 ευρώ) και τραπεζοϋπαλλήλους μετατέθηκαν για το τέλος Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου καταβάλλονται οι συντάξεις του Δημοσίου και του ΙΚΑ.
Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις του Οκτωβρίου 2016, την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016
Στις 30 Οκτωβρίου θα πιστωθούν οι συντάξεις του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ, καθώς και το μέρισμα για τους μήνες Ιούλιο Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Το ποσό, που θα πιστωθεί, θα είναι δραματικά συρρικνωμένο, καθώς θα υπολογιστεί και η 1η δόση των αναδρομικών.
Τέλος, οι “ψαλιδισμένες” επικουρικές συντάξεις (ΕΤΕΑ) του Οκτωβρίου 2016 θα πληρωθούν την Τρίτη 4 Οκτωβρίου.
Όμως, παρά τις περικοπές των συντάξεων, τα Ταμεία εξακολουθούν να πνίγονται σε έναν φαύλο κύκλο χρεών και δανεικών, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στην κρατική χρηματοδότηση για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έως το τέλος του χρόνου.

Ο «μεγάλος ασθενής» είναι ο ΟΑΕΕ, που ζει» στην κυριολεξία με δανεικά, καθώς τα χρέη του προς τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι εφέτος, ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!

Όπως επισημαίνουν ειδικοί στα ασφαλιστικά θέματα, ενδεικτικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ, που, ναι μεν σημείωσε αύξηση εσόδων από τρέχουσες εισφορές κατά 300 εκατομμύρια ευρώ , όμως οι οφειλές του προς τον ΕΟΠΠΥ ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο και προς τον ΟΑΕΔ τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σε άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος των συντάξεων, που δεν έχουν απονεμηθεί εδώ και 2-3 χρόνια.
Η απομάκρυνση από τους στόχους οφείλεται κυρίως στην χαμηλή εισπραξιμότητα, η οποία στο σύνολο των ταμείων, σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ασφάλισης δεν ξεπερνάει το 55%.
Σε ακόμα χαμηλότερο ποσοστό 45% κυμαίνεται το ΕΤΕΑ, ενώ σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται και ο ΟΓΑ, με ποσοστό εισπραξιμότητας 30%.
Η προσδοκία για πάγωμα των οφειλών και νέα ευνοϊκή ρύθμιση έχει εντείνει το πρόβλημα , ρίχνοντας τον πήχη των εκτιμήσεων για τα έσοδα , κυρίως από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ο «μεγάλος ασθενής» είναι ο ΟΑΕΕ, που έχει ήδη ζητήσει 150 εκατομμύρια ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, αφού μέχρι τον Αύγουστο είχε απορροφήσει το 85,7% της αρχικής χρηματοδότησης, η οποία ανέρχεται σε 835 εκ ατομμύρια ευρώ . Το Ταμείο «ζει» στην κυριολεξία με δανεικά, αν αναλογιστεί κανείς, ότι τα χρέη του προς τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται ότι εφέτος, ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ!
Ο Οργανισμός αναμένεται να λάβει πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση, που ενδέχεται να ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις έως το τέλος του χρόνου.
Πρόκειται για ποσά επιπλέον των 834 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν αρχικά εγγραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι οριστικοί προϋπολογισμοί των Ταμείων για το 2017 θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου, αλλά τα στοιχεία δείχνουν, ότι ο νέος ενιαίος φορέας ΕΦΚΑ θα εμφανίσει, με την έναρξη της λειτουργίας του, έλλειμμα ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Η «μαύρη τρύπα», που διογκώνεται εξαιτίας των οφειλών, είχε βγάλει εκτός πορείας τον Οργανισμό και το 2015.Το Ταμείο χρειάστηκε έκτακτη επιχορήγηση με αποτέλεσμα η κρατική χρηματοδότηση να υπερβεί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επικαλούνται οι ειδικοί στα ασφαλιστικά θέματα, από τους 701.148 ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, οι 538.087 είτε είναι οφειλέτες (296.720 άτομα), είτε έχουν κάνει διακοπή και οφείλουν εισφορές στο Ταμείο (241.367 άτομα). Συνεπώς, μόλις 163.061 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ πληρώνουν εισφορές της τάξης των 231,5 εκατομμυρίων ευρώ το δίμηνο.
Ενδεικτικό είναι, ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του για το 2017, ο ΟΑΕΕ έχει εγγράψει αύξηση εσόδων από εισφορές με βάση το καθαρό φορολογητέο εισόδημα (θα εφαρμοστεί από 1/1/2017) μόλις 35 εκατομμυρίων ευρώ.
Το ΙΚΑ έχει απορροφήσει το 74% της αρχικής του πίστωσης, λαμβάνοντας ήδη 1,640 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η αύξηση των εσόδων του ιδρύματος κατά 300 εκατομμύρια ευρώ από τρέχουσες εισφορές φαίνεται, ότι δεν περιόρισε την οικονομική “αιμορραγία”. Υπενθυμίζεται, ότι το αίτημα για επιχορήγηση από το ΑΚΑΓΕ, ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, δεν εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.
Οι οριστικοί προϋπολογισμοί των Ταμείων για το 2017 θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου. Ωστόσο, τα προσχέδια δείχνουν, ότι ο νέος ενιαίος φορέας ΕΦΚΑ θα εμφανίσει με την έναρξη της λειτουργίας του έλλειμμα ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αν δεν είχε προβλεφθεί έξτρα κρατική επιχορήγηση 1,77 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να περιοριστεί η «μαύρη τρύπα», ο ΕΦΚΑ θα κληρονομούσε έλλειμμα 3 δισεκατομμυρίων ευρώ!

ASFALISTIKA+TAMEIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ