(c) ellinikignomi.eu

-Στα εγκαίνια παρέστη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που είχε σημαντικές διμερείς συναντήσεις με ξένους ηγέτες.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Νέα δεδομένα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα δημιουργεί η νέα διώρυγα του Σουέζ, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 6 Αυγούστου, από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία κορυφαίων ηγετών από όλο τον κόσμο. Στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ παρέστησαν δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ενώ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή αντιπροσωπειών αραβικών χωρών.tsipras
Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα, θα επιτρέψει την δυνατότητα της αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε πολύ λιγότερο χρόνο, μειώνοντας την διάρκεια του διάπλου από 18 σε 11 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Στόχος είναι, να περνούν από την νέα διώρυγα του Σουέζ καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία, από 49, που είναι σήμερα

Η διώρυγα συνδέει την Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χωρίζει την Αφρικανική ήπειρο από την Ασία και παρέχει την συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων, που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.
Στόχος του έργου του νέου καναλιού, που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου του 2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες, αντί σε διάστημα 3 ετών, που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των κερδών και η προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων. Στόχος είναι, να περνούν καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία, από 49, που είναι σήμερα.

Η νέα διώρυγα θα φέρει αύξηση των ετησίων εσόδων στα 13,2 δισεκατομύρια δολάρια μέχρι το 2023 και θα παρέχει υπηρεσίες και πρόσβαση σε περισσότερους από 1,6 δισεκατομμύρια πελάτες από όλο τον κόσμο

Περισσότεροι από 43.000 εργάτες δούλευαν όλο το 24ωρο, σκάβοντας και κατασκευάζοντας την επέκταση της διώρυγας.
Η Αρχή της διώρυγας του Σουέζ προβλέπεται, επίσης, να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της από 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015 σε 13,2 δισεκατομύρια δολάρια το 2023, καθώς θα καταστήσει την θέση της ως μία από τις σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές οδούς σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού.
Η νέα διώρυγα έχει ως προοπτική να δημιουργηθεί μια πλήρως αναπτυγμένη βιομηχανική περιοχή, γνωστή ως η «ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ». Η ζώνη θα αποτελέσει βιομηχανική περιοχή και εφαλτήριο προσφοράς υπηρεσιών σε πολυάριθμους τομείς, όπως στον κατασκευαστικό κλάδο, τα logistics, την επισκευή πλοίων και πολλά άλλα. Στόχος είναι να παρέχει υπηρεσίες και πρόσβαση σε περισσότερους από 1,6 δισεκατομμύρια πελάτες από όλο τον κόσμο.

“Για τον αιγυπτιακό λαό η νέα διώρυγα του Σουέζ αποτελεί καταλύτη, που θα απελευθερώσει ένα ανανεωμένο αίσθημα υπερηφάνειας και ένα μέλλον ευημερίας”

Πρόκειται για τον βασικό κορμό των σχεδίων του Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας του.
«Η νέα διώρυγα του Σουέζ δεν είναι μόνον μια διώρυγα και ένα εκπληκτικό κατασκευαστικό επίτευγμα. Για τον αιγυπτιακό λαό αποτελεί καταλύτη, που θα απελευθερώσει ένα ανανεωμένο αίσθημα υπερηφάνειας και ένα μέλλον ευημερίας» δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές.
Ακόμη, πρόσθεσε, ότι «η νέα Διώρυγα του Σουέζ αποτελεί σύμβολο της νέας Αιγύπτου, αντιπροσωπεύει την ενέργεια, την επινοητικότητα και την αποφασιστικότητα των Αιγυπτίων και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα, που θα υλοποιηθεί από τον λαό της Αιγύπτου στην σύγχρονη εποχή. Ακόμη, θα ενισχύσει την οικονομία και την κοινωνία της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες».

Στην Αίγυπτο μετέβη για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας-Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι

Στην Αίγυπτο μετέβη και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων, ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε σημαντικές διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Αιγύπτου, καθώς και με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι διμερή θέματα και θέματα σχετικά με την ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, κατά την δεύτερη συνάντηση, που θα είχαν οι δύο άνδρες μέσα σε λίγους μήνες.
Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένη Απρίλιο στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, όπου είχε υπογραφεί και η διακήρυξη των τριών χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη κάθε προσπάθειας, που συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ηγετών.

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Ο κ. Τσίπρας είχε επίσης συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησε θέματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και Κοινοτικά θέματα.
Κατά την συνάντησή του με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο κ. Τσίπρας συζήτησε την διμερή συνεργασία των δύο χωρών και διαβεβαίωσε τον κ. Μεντβέντεφ, ότι η Ελλάδα στηρίζει τον «ελληνικό αγωγό», αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.
Στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ αναμένεται να παραστούν δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ενώ μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή αντιπροσωπειών αραβικών χωρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ