-Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, CDU, CSU και SPD, όπως και το κόμμα των “Πρασίνων” της αντιπολίτευσης, ενέκριναν το ψήφισμα, προκαλώντας μεγάλη αντίδραση στην Άγκυρα και στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!
– Μετά την ψηφοφορία η Τουρκία αντέδρασε δυναμικά και, σαν πρώτο βήμα, ανακάλεσε τον Πρέσβη της στην Γερμανία!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα του τουρκικού και του διεθνούς Τύπου, το γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) ενέκρινε, σήμερα, 2 Ιουνίου, το επίμαχο ψήφισμα, αναγνωρίζοντας ως γενοκτονία ενάντια στο ανθρώπινο γένος τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων στις περιοχές της Ανατολίας.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων “Reuters”, στην Τουρκία, το κυβερνών “Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (ΑΚΡ) και ο εκπρόσωπος, Γαϊσίν Ακτάϊ δήλωσαν, ότι η υπερψήφιση της απόφασης αυτής θα βλάψει σοβαρά τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας.
Αναμένεται, επίσης, απάντηση από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας, με την έκδοση μιας κοινής δήλωσης, σχετικά με την έγκριση του νομοσχεδίου από την γερμανική Βουλή.

Τούρκος Πρωθυπουργός: «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ισοδυναμεί με πραγματική δοκιμασία της γερμανοτουρκικής φιλίας»

Τόσο ο γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός όσο και η αντιπολίτευση του κόμματος των “Πρασίνων” ενέκριναν τελικά το ψήφισμα, με τίτλο «Μνήμη και ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων το 1915 και 1916», προκαλώντας μεγάλη αντίδραση στην Άγκυρα και στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, προκαλώντας μεγάλη ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Μπινάλι Γιλντιρίμ, να δηλώνει, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ισοδυναμούσε με «πραγματική δοκιμασία της φιλίας» μεταξύ του Βερολίνου και της Άγκυρας.
«Μερικά έθνη, που θεωρούμε φίλους, όταν αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα, προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από αυτά με διάφορους τρόπους», είπε ο ίδιος σε μια συνεδρίαση του κυβερνώντος “Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (AKP).

Μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας εξελίσσεται σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας, καθώς η Τουρκία αντέδρασε δυναμικά και, σαν πρώτο βήμα, ανακάλεσε τον Πρέσβη της στην Γερμανία!

Σημειώνεται, ότι η Αρμενία είχε ζητήσει από καιρό την διεθνή αναγνώριση της «γενοκτονίας», αλλά η Άγκυρα την απέρριπτε συνεχώς, χρησιμοποιώντας διάφορες αστήρικτες δικαιολογίες και υποστηρίζοντας, ότι οι φόνοι των Αρμενίων ήσαν δολοφονίες, που υλοποιήθηκαν κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.
Πάντως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας συνέβη μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές, η Τουρκία αντέδρασε δυναμικά και σαν πρώτο βήμα ανακάλεσε τον Πρέσβη της στην Γερμανία!
Κατά την άποψη έγκυρων ειδικών αναλυτών, ο στόχος του Βερολίνου με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι, από την μία πλευρά να πιέσει τον Ερντογάν και από την άλλη να προσεγγίσει την Αρμενία για να την σύρει σε εταιρική σχέση με τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπως έπραξε και με την Ουκρανία.

«Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι, ουσιαστικά, μια “φάκα” για την Αρμενία, με δόλωμα την ένταξή της στην Ε.Ε. και την απαγκίστρωσή της από την Ρωσία»

Πρόσφατα, μάλιστα, έγιναν στην Αρμενία μικρές σε όγκο αλλά ενδεικτικές αντιρωσικές διαδηλώσεις, εξαιτίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που δείχνουν, ότι υπάρχουν σήμερα κάποια προβλήματα στις ρωσο-αρμενικές σχέσεις.
Οι πολίτες της Αρμενίας θεωρούν, πως η Ρωσία δεν θα έπρεπε να προτείνει καν πολιτική λύση, αλλά να υποστηρίξει πλήρως στρατιωτικά την χώρα τους για να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αυτός είναι ο λόγος, που, παρά τις στενές στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου, η γερμανική πλευρά «παραβλέπει» τον κύριο στρατιωτικό της σύμμαχο.
Για αυτόν τον λόγο η Γερμανία διάλεξε την συγκεκριμένη πολιτική στιγμή αναγνώρισης της γενοκτονίας 1,2 εκατομμυρίων Αρμενίων από την σύμμαχο της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές αυτοί, η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων είναι, ουσιαστικά, μια “φάκα” για την Αρμενία, με δόλωμα την ένταξή της στην Ε.Ε. και την απαγκίστρωσή της από την Ρωσία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ