Ενώ στις νεαρές ηλικίες των 18-24 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό έφθασε σχεδόν στο 50%!
-Οι γυναίκες έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον με
το ποσοστό τους να είναι στο 40.4%, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις άνδρες αγόρασε κάποιο προϊόν!
-Ωστόσο, οι γυναίκες προχώρησαν σε μικρότερες αγορές, όπως ρούχα, είδη περιποίησης κ.λπ.,. ενώ οι άνδρες επέλεξαν ακριβές αγορές ηλεκτρονικών ειδών όπως υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, κ.α.!

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας καταναλωτών, που διενήργησε η εταιρεία έρευνας και ανάλυσης στην Θεσσαλονίκη, “ierax analytix”.
Η έρευνα της “ierax analytix” διεξήχθη ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας (http://ierax.gr)
και των social media, στο διάστημα 25-26 Νοεμβρίου. Συνολικά συμμετείχαν σε αυτήν 587 άτομα από την Ελλάδα, ηλικίας 18-55 ετών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, περίπου ένας στους τρεις καταναλωτές προχώρησε σε κάποια αγορά προϊόντος κατά την διάρκεια της Black Friday στην χώρα μας, ενώ στις νεαρές ηλικίες 18-24 ετών, το αντίστοιχο ποσοστό είναι σχεδόν 50%!
Οι γυναίκες έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον με
το ποσοστό τους να είναι στο 40.4%, ενώ μόλις ένας στους τέσσερις άνδρες αγόρασε κάποιο προϊόν.
Σχετικά με τους λόγους, που κάποιος δεν προχώρησε σε κάποια αγορά κατά την Black Friday, σημαντικότερο ρόλο έπαιξε η άποψη των καταναλωτών, πως τα καταστήματα δεν κάνουν πραγματικές εκπτώσεις (αυτό υποστηρίζει το 65.3%), ενώ 1 στους 5 δήλωσε, πως δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να ψωνίσει κάποιο προϊόν, που ήθελε. Περίπου το ίδιο ποσοστό δήλωσε, πως δεν βρήκε τα προϊόντα που ήθελε σε έκπτωση, ενώ στο 20/1% βρίσκονται και όσοι δεν είχαν ανάγκη να ψωνίσουν κάτι.
Στο ίδιο μέγεθος είναι, όσοι δε συμφωνούν με την Black Friday ως πεποίθηση ή/και την θεωρούν ξενόφερτο έθιμο. Μόλις στο 3% είναι αυτοί, που προσπάθησαν να ψωνίσουν, αλλά έφυγαν λόγω υπερβολικής κίνησης.
Η πλειοψηφία των καταναλωτών ψώνισε με επίσκεψη σε
καταστήματα (58.2%) ενώ ηλεκτρονικά επέλεξε να ψωνίσει το 24.3%, κυρίως λόγω ευκολίας. Και με τους δύο τρόπους ψώνισε το 17.4% των ερωτώμενων.

Οι γυναίκες προχώρησαν σε μικρότερες αγορές, όπως ρούχα, είδη περιποίησης κ.λπ.,. ενώ οι άνδρες επέλεξαν ακριβές αγορές ηλεκτρονικών ειδών όπως υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών, κ.α.!

Εντύπωση προκαλούν οι τάσεις σχετικά με το κατάστημα επιλογής για κάποια αγορά, κατά την διάρκεια της Black Friday 2017, με το 18% των καταναλωτών να επιλέγουν για τις αγορές τους κάποιο μικρό τοπικό κατάστημα, αντί για ένα πολυκατάστημα. Λίγο οι χαμηλές τιμές, λίγο η αποφυγή ταλαιπωρίας και κίνησης, οδήγησε αρκετούς στα τοπικά μαγαζιά της γειτονιάς τους.
Σε ότι αφορά συνολικά τα υποκαταστήματα, που ανήκουν σε ορισμένες από τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων, που λειτουργούν στην χώρα μας, τα ποσοστά των επιλογών των καταναλωτών για αγορές σε αυτά κυμάνθηκαν ωε εξής: Το Public συγκέντρωσε 15.6%, ο Κωτσόβολος 12.7%, το Πλαίσιο με 10.6%, το Zara 10.1%, το Media Markt 9.5% και το H&M  9% . Είναι προφανές, πως τα ηλεκτρονικά είδη και τα ρούχα είχαν την τιμητική τους, καθώς αρκετά χαμηλότερα βρίσκονται επιλογές σπιτιού (έπιπλα, είδη διακόσμησης κ.λ.π.), καλλυντικά και βρεφικά είδη.
Τέλος, το 58.7% των καταναλωτών έδωσε για τις αγορές του μέχρι 100 ευρώ, 18.5% έδωσαν 101-200 ευρώ, 14.3% έδωσαν 201-400 ευρώ ενώ 6.3% ξεπέρασε τα 400 ευρώ για τις αγορές του. Αν και ψώνισαν λιγότερο, οι άνδρες εξόδεψαν περισσότερα χρήματα , καθώς είναι πρώτοι σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες, εκτός από την μικρότερη κλίμακα. Φαίνεται πως οι γυναίκες προχώρησαν σε μικρότερες αγορές, όπως ρούχα, είδη περιποίησης κ.λπ.,. ενώ οι άνδρες επέλεξαν ακριβές αγορές ηλεκτρονικών ειδών όπως υπολογιστές, κονσόλες παιχνιδιών κ.α..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ