(c) ELLINIKI-GNOMI FOTO
(c) ELLINIKI-GNOMI FOTO

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι τώρα, βάσει των διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πρέπει και το 2015 να συλλέγουν αποδείξεις δαπανών από την αγορά καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών για να δικαιούνται έκπτωση φόρου μέχρι 2100 ευρώ.
Οι αποδείξεις, που πρέπει να συγκεντρωθούν από κάθε φορολογούμενο το 2015, θα πρέπει συνολικά να φθάνουν σε ποσό ίσο με το 10% του εισοδήματος, που θα δηλώσει, ενώ πέρυσι το συνολικό ποσό των αποδείξεων, τις οποίες έπρεπε να συγκεντρώσει για να τύχει της έκπτωσης του φόρου, αντιστοιχούσε στο 25℅ του εισοδήματός του.

(c) ELLINIKI-GNOMI FOTO
(c) ELLINIKI-GNOMI FOTO

Σημειώνεται, ότι το ανώτερο ποσό του συνόλου των αποδείξεων, που μπορεί να υποβάλει για έκπτωση φόρου ο φορολογούμενος, είναι 10.500 ευρώ.
Επισημαίνεται ακόμη, ότι υποχρέωση για την συλλογή αποδείξεων δαπανών έχουν μόνον, όσοι απέκτησαν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Αυτό σημαίνει, ότι οι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, για τα οποία δεν ισχύει έκπτωση φόρου μέσω των αποδείξεων δαπανών καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών,, όπως για παράδειγμα εισοδήματα από ενοίκια, δεν χρειάζονται για τα εισοδήματα αυτά τέτοιες αποδείξεις και θα πρέπει να έχουν αποδείξεις μόνο για το τμήμα του εισοδήματός τους, που προέρχεται από μισθωτές υπηρεσίες.
Αν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος έχει 10.000 ευρώ από σύνταξη και 2.000 ευρώ, από ενοίκια, οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 1000 ευρώ δηλαδή το 10% των 10.000 ευρώ, ενώ θα φορολογηθεί χωρίς έκπτωση φόρου μέσω αποδείξεων για το εισόδημα των 2000 ευρώ από ενοίκια.
Οι αποδείξεις, που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι και το 2015, (που θα υποβληθούν το 2016), υπάγονται σε 10 κατηγορίες και αφορούν σε αγορές αγαθών και υπηρεσιών.
Αναλυτικά οι 10 κατηγορίες είναι:
-Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
-Αλκοολούχα ποτά και καπνός
-Ενδυση και υπόδηση
-Οι υπηρεσίες και τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας
-Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
-Οι μεταφορές πραγμάτων, η συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας, τα ανταλλακτικά, τα καύσιμα, τα λιπαντικά, το αντιψυκτικό και η μίσθωση ταξί.
-Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες όχι όμως εισφορές στη Δημόσια Τηλεόραση και σε συνδρομητικά κανάλια.
-Τα δίδακτρα φροντιστηρίων και ξένων γλωσσών.
-Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια
-Αλλα αγαθά και υπηρεσίες (εξαιρούνται οι δαπάνες για κάθε είδους ασφάλιση).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ