-Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπεριλάβουν στις φορολογικές δηλώσεις τους αποδείξεις από όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, τις μεταφορές, τις ΔΕΚΟ, ενώ, για πρώτη φορά, θα λαμβάνονται υπόψη και οι δόσεις στεγαστικών δανείων καθώς και τα ενοίκια.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στις αποδείξεις, που θα λαμβάνονται υπόψη για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, μετά την πρόταση, που κατέθεσε πρόσφατα στους Θεσμούς, για το ύψος του ποσού σε αποδείξεις επί του συνολικού ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός τους, που πρέπει οι μισθωτοί και συνταξιούχοι να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο.apodeixeis
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα «Το Βήμα» αρμόδιος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπεριλάβουν στις φορολογικές δηλώσεις τους αποδείξεις από όλο το φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων, τις μεταφορές, τις ΔΕΚΟ, ενώ, για πρώτη φορά, θα λαμβάνονται υπόψη και οι δόσεις στεγαστικών δανείων καθώς και τα ενοίκια.
Σημειώνεται, ότι παλαιότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, όσοι εμφάνιζαν δόσεις στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία ή καταβολή ενοικίων απολάμβαναν έκπτωση φόρου. Πλέον αυτή η έκπτωση έχει καταργηθεί και οι φορολογούμενοι από εφέτος θα μπορούν να συμπεριλάβουν τα ποσά αυτά στο «καλάθι» των συνολικών αποδείξεων.

Ποιές αποδείξεις θα μετρούν στην Εφορία για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Ειδικότερα, μεταξύ των αποδείξεων, που θα μετρούν στην Εφορία, είναι
α) όλες οι αποδείξεις από παροχή υπηρεσιών, όπως από δικηγόρους, μηχανικούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, συμβολαιογράφους, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ.,
β) όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών, όπως από σουπερμάρκετ, ψιλικατζίδικα, λαϊκές αγορές, περίπτερα κλπ.,
γ) όλα τα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, όπως από ταξί, πλοία, αεροπλάνα, τρένα κλπ.,
δ) λογαριασμοί από ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία,
ε) δόσεις δανείων και δόσεις ενοικίων,
στ) ιατρικές δαπάνες, που δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα και
φαρμακευτικές δαπάνες,
ζ) ασφάλιστρα αυτοκινήτων, αγορά καυσίμων, Κοινόχρηστα κλπ..

Μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, μπορούμε να μαζεύουμε αποδείξεις, είτε με «πλαστικό χρήμα», είτε με μετρητά

Σύμφωνα με την τελική πρόταση για τις αποδείξεις, που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα «Το Βήμα», οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το εισόδημά τους, βάσει του παρακάτω πίνακα:
Ετήσιο εισόδημα(πραγματικό ή τεκμαρτό)
Αποδείξεις επί του εισοδήματος
Ως 9.500 € 15%
9.501 ευρώ ως 20.000 € 30%
20.001 € και άνω 40%
Με την συγκέντρωση των αποδείξεων μπορεί κανείς να εξασφαλίσει το αφορολόγητο ως 2.100 €. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, μέχρι την ψήφιση του νέου νόμου, μπορούμε να μαζεύουμε αποδείξεις, είτε με «πλαστικό χρήμα», είτε με μετρητά. Μετά την ψήφιση οι αποδείξεις θα μετρούν μόνον, αν έχουν αποκτηθεί με «πλαστικό χρήμα» ή e-banking.
Θα υπάρχουν, όμως, και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράζει εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, δεν θα απαιτείται αυτές να γίνονται με κάρτα. Επίσης, θα μπορούν να αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες με μετρητά, όσοι έχουν γεννηθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 1951.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ