Η πρωτοφανής αύξηση των ποσοστών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοσκοπήσεις μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μάρτιν Σουλτς έχει αιφνιδιάσει ακόμη και τους πιο έμπειρους πολιτικούς αναλυτές.Στην τελευταία δημοσκόπηση του Forsa οι Σοσιαλδημοκράτες ενισχύονται εντός μιας εβδομάδας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεντρώνουν πλέον 31%, μειώνοντας έτσι τη διαφορά που τους χωρίζει από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) της Α. Μέρκελ στις μόλις 3 μονάδες. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Insa έβλεπε το SPD του Μ. Σουλτς να προηγείται μάλιστα των βασικών αντιπάλων του.

Την ώρα που ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για μια «πρωτοφανή μετατόπιση ψηφοφόρων που δεν έχει προηγούμενο», άλλοι εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί, συνιστώντας μια πιο ψύχραιμη και προσεκτική ανάγνωση των δημοσκοπήσεων.

Οι ειδικοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Ο Κλάους Πέτερ Σέπνερ για παράδειγμα, επί χρόνια διευθυντής του Ινστιτούτου Infratest και νυν διευθυντής του δημοσκοπικού ινστιτούτου Mentefactum, σχολίαζε πρόσφατα στην Berliner Zeitung τη δημοσκόπηση του Insa ως εξής. «Δεν το πιστεύω πραγματικά. (…) Η αδράνεια δεν μπορεί να επιφέρει μια τόσο ριζική μετατόπιση της κοινής γνώμης». Ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο να αναδειχθεί το SPD πρώτη δύναμη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να αφήσει πίσω την CDU/CSU, εκτιμώντας ότι τα ποσοστά τους στην κάλπη δεν θα ξεπεράσουν το 26 με 27%.

Υπάρχουν όμως και διαφορετικές προσεγγίσεις. «Ο Μάρτιν Σουλτς καταφέρνει να επαναπατρίσει παλιούς ψηφοφόρους του SPD και να τους προσεγγίσει συναισθηματικά. Τόσο ισχυρή μετατόπιση στη δημοτικότητα κομμάτων μέσα σε μια εβδομάδα είναι πρωτοφανής», σχολίασε προ ημερών ο επικεφαλής του Emnid, Τόρστεν Σνάιντερ-Χάαζε.

Πολιτικές αντιδράσεις

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της CDU/CSU Φόλκερ Κάουντερ, σχολιάζοντας ότι «το καινούριο έχει τη γοητεία του». Μέχρι τις εκλογές απομένουν οκτώ μήνες και σε έναν μαραθώνιο πολλοί έχουν εγκαταλείψει την κούρσα ήδη στα μισά του δρόμου, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Τη συνέχιση της ανοδικής τροχιάς του SPD προβλέπει αντίθετα ο αναπληρωτής πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ραλφ Στέγκνερ. «Την ώρα που στο SPD έχουμε νέες εγγραφές μελών, στα κεντρικά της CSU στη Βαυαρία καταφθάνουν επιστολές ανθρώπων που δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της κυρίας Μέρκελ», είπε στο DLF.

Για κίνδυνο υπερβολικής ευφορίας προειδοποίησε από την πλευρά του ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς, λέγοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν μεν ώθηση, ωστόσο με αυτές δεν κερδίζεις εκλογές.

Κώστας Συμεωνίδης