Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου για την πιθανότητα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, μετά τις δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για επικείμενη επαναλειτουργία της στο ορατό μέλλον (Σχετ. Α.Π. 156/27.09.2024, Α.Π. 157/28.09.2024, Α.Π. 158/29.9.2024, Α.Π. 159/30.9.2024). Επισημαίνεται ότι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από το χώρο της αντιπολίτευσης καθώς και τον ακραίο ισλαμιστικό Τύπο.

Δημοσίευμα της εφημερίδας yeni mesaj με τίτλο: «Αντίδραση Turhan Çömez κατά της κυβέρνησης για Βαρθολομαίο και Σχολή»   και υπότιτλο: «Ο Çömez δήλωσε: «Κοιτάξτε την κατάσταση τώρα, γίνονται μελέτες για να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Heybeliada, κλειστή από το 1971, και να εκπαιδεύσει ιερείς, και η Τουρκία δεν το γνωρίζει»  μεταφέρει τις δηλώσεις του βουλευτή του Καλού Κόμματος (IYI) Turhan Çömez ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του για ένα θέμα που αφορά την Τουρκία  το οποίο πληροφορήθηκε από τον ελληνικό Τύπο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο εν λόγω βουλευτής στις δηλώσεις του υπενθύμισε την απαράδεκτη, όπως τόνισε, κατάσταση της παρουσίας ενός τούρκου πολίτη, ο οποίος με τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, παρέστη και υπέγραψε έγγραφα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Λωζάνη για την ειρήνη στην Ουκρανία εν αγνοία του υπουργού Εξωτερικών Hakan Fidan.

«Συμμετέχεις σε μια συνάντηση ως Υπουργός Εξωτερικών και κάθεται απέναντί σου ένας πολίτης σου, που τον αποκαλούν Οικουμενικό Πατριάρχη και υπογράφει το έγγραφο που υπέγραψες και εσύ ως εκπρόσωπος κράτους. Ρωτάμε τον Hakan Fidan αν το γνώριζε αυτό και λέει: «Ορκίζομαι ότι δεν το γνώριζα. Το είδα κι εγώ εκεί», λέει.  Πρόκειται για μεγάλη άγνοια και ανικανότητα. Ο υπουργός απαντά ‘Ζήτησα εξηγήσεις από την Ελβετία’. Έχουν περάσει 3 μήνες από τότε, τον προηγούμενο μήνα τον ρώτησα, ‘Ζητήσατε εξηγήσεις, πήρατε εξηγήσεις;’, αλλά δεν υπάρχει καμία απάντηση. Η Ελβετία δεν απαντά καν. Κοιτάξτε που έχει καταντήσει η Τουρκία».

«Τώρα ο ίδιος άνθρωπος πηγαίνει στην Ελλάδα, πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη. Ένας Τούρκος πολίτης πηγαίνει στη Θεσσαλονίκη. Ανοίγει ένας χώρος στη Θεσσαλονίκη με την ονομασία Βυζαντινή Πολιτιστική Οργάνωση ή Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα το ξαναπώ, ανοίγει ένα κέντρο πολιτικής πρωτοβουλίας με την ονομασία Κέντρο Βυζαντινής Θεσσαλονίκης. Κάνει μια ομιλία εκεί: «Μην ανησυχείτε, θα επαναλειτουργήσει η Σχολή της Heybeliada. Η εντολή ήρθε από τον Erdoğan. Γίνονται εργασίες για να ανοίξει η Σχολή, η οποία είναι κλειστή από το 1971, και να εκπαιδευτούν ιερείς, και η Τουρκία δεν το ξέρει, η Εθνοσυνέλευση δεν το ξέρει, το Κοινοβούλιο δεν το ξέρει. Αυτή η συμπεριφορά είναι ενάντια στο Σύνταγμα. Το μαθαίνουμε αυτό από τις ελληνικές εφημερίδες», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Η ακραίων πολιτικών θέσεων εφημερίδα Milli gazete με τίτλο: «Aπαράδεκτη η επαναλειτουργία της Σχολής» και υπότιτλο: «Ο Βαρθολομαίος, Πατριάρχης της Ρωμιορθόδοξης Εκκλησίας του Φαναρίου, ο οποίος με κάθε ευκαιρία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κατά των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Heybeliada. Ο κ. Βαρθολομαίος υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan έστειλε οδηγίες στις αρχές για το θέμα και δήλωσε: «Είμαστε πλέον σίγουροι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα της επαναλειτουργίας της σχολής μας» αναφέρεται επικριτικά στο θέμα.

Η εφημερίδα φιλοξενεί «μετά τη σκανδαλώδη δήλωση περί επαναλειτουργίας», όπως επισημαίνεται, την άποψη του  συνταγματάρχη εν αποστρατεία Halil Özsaraç ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτη κατάσταση»  ενώ και ο πρόεδρος του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακής και Παγκόσμιας Στρατηγικής, Cihat Yaycı δήλωσε ότι «η κατάσταση αυτή σημαίνει αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Τουρκίας».

Ο κ. Özsaraç σημειώνοντας ότι το Ρωμαίικο Πατριαρχείο του Φαναρίου επιθυμεί ένα ανεξάρτητο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανέφερε: «Στόχος του Πατριαρχείου είναι να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα η Θεολογική Σχολή να είναι όπως άλλες θεολογικές σχολές στην Τουρκία, αλλά το Πατριαρχείο δεν το δέχεται αυτό» και τόνισε: «δεν πρέπει να γίνουν παραχωρήσεις στο Πατριαρχείο».

Αναφέροντας ότι το Πατριαρχείο προσπαθεί να επιβάλει το θέμα του οικουμενισμού, ο κ. Özsaraç υπογράμμισε: «Εάν ο Πρόεδρος Erdoğan επιτρέψει πραγματικά το άνοιγμα της Σχολής με αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα, αυτό θα είναι αντίθετο με τα εθνικά μας συμφέροντα» και ανέφερε ότι το Πατριαρχείο δεν θα πρέπει πλέον να παραμείνει στην Τουρκία και θα πρέπει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

Στην εφημερίδα παρατίθενται και οι απόψεις του εμπνευστή του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας και πρόεδρου του Τουρκικού Κέντρου Ναυτιλιακής και Παγκόσμιας Στρατηγικής Cihat Yaycı με τις οποίες εξέφρασε τις ανησυχίες για την επαναλειτουργία της Σχολής τονίζοντας: «Ποιος είναι ο πληθυσμός της ρωμιορθόδοξης κοινότητας στην Τουρκία ώστε να υπάρχει ανάγκη να ανοίξει μια Σχολή;» και έθεσε θέμα αμοιβαιότητας «καθώς τα τουρκικά σχολεία στην Ελλάδα είναι κλειστά και οι πιέσεις συνεχίζονται», ενώ αναφέρθηκε και στο Πανιμβριακό Συνέδριο υπογραμμίζοντας: «Είναι λογικό ο αρχιερέας που θέλει να ανοίξει τη Σχολή να οργανώνει στην Αθήνα συνέδριο για την ένωση της Gökçeada και της Bozcaada με την Ελλάδα και παράλληλα να μεταφέρει αίτημα επαναλειτουργίας της Σχολής στον Πρόεδρο;» επαναλαμβάνοντας ότι «αμφισβητείται η κυριαρχία της Τουρκίας».

Υπηρεσία Ενημέρωσης
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ