Αυξάνονται οι πληροφορίες, που μιλούν για το ότι η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς» στην Γάζα έχει καταφέρει να ανανεώσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο και εντείνει την απειλή, που συνιστούν τα υπόγεια τούνελ, που κατασκευάζει, με σκοπό να μπορούν οι δυνάμεις της να βρεθούν εντός ισραηλινού εδάφους για να διεξάγουν επιχειρήσεις.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους έγκυροι πολιτικοί και στρατηγικοί αναλυτές, το Ισραήλ ενδέχεται στο προσεχές διάστημα να αναμιχθεί ενεργά στο μεσανατολικό, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου. Μάλιστα, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ, που φιλοξένησε πρόσφατα η εφημερίδα «al Akhbar» του Λιβάνου, Αμερικανοί αξιωματούχοι προχώρησαν σε προειδοποίηση προς τους Λιβανέζους, να μην δώσουν αφορμή στους Ισραηλινούς, αφού οι τελευταίοι φέρονται να αναζητούν πρόσχημα για να εξαπολύσουν επίθεση στον Λίβανο!
Σύμφωνα με τους αναλυτές, υποτίθεται, ότι οι Ισραηλινοί έχουν ευθυγραμμίσει την πολιτική τους με αυτή της Σαουδικής Αραβίας, αναφορά, που ταιριάζει με άλλα δημοσιεύματα και πληροφορίες, που θέλουν τις δυο χώρες να έχουν συγκλίνει στρατηγικά, ενώπιον του κοινού αντιπάλου, που είναι το σιιτικό Ιράν με τις πυρηνικές δραστηριότητες και τις φιλοδοξίες ανάδειξης σε ηγέτιδα δύναμη της Μέσης Ανατολής, οδηγώντας σε σύγκλιση τον σουνιτικό κόσμο με τον παραδοσιακό εχθρό του, τους Ισραηλινούς!
Η λογική, πίσω από έναν τέτοιο υπολογισμό, θα μπορούσε να είναι η αξιοποίηση της συγκυρίας, ώστε να δοθεί από το Ισραήλ ένα ισχυρό καταστροφικό χτύπημα εναντίον της οργάνωσης της «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου. Και αυτό επειδή η σιιτική «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, «μακρύ χέρι» του Ιράν στην περιοχή και στα παράλια της Μεσογείου, έχει υποστεί σημαντικές απώλειες εξαιτίας των συγκρούσεων, πολεμώντας στο πλευρό του Σύριου Προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, στην Συρία.

«Τα οπλικά συστήματα, που φέρεται να διαθέτει στο οπλοστάσιό της η «Χεζμπολάχ», θα μπορούσαν να απειλήσουν τις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ενέργεια, που θα οδηγούσε σε εμπλοκή και άλλων παραγόντων στην σύρραξη»!

Σύμφωνα με την «Εθνική Εκτίμηση Πληροφοριών» ΝΙΕ (NIE: «National Intelligence Estimate») των Ισραηλινών, η οργάνωση «Χεζμπολάχ» έχει χάσει 1.500 μαχητές στην Συρία, ενώ άλλοι 6.000 εκτιμάται, ότι έχουν τραυματιστεί. Μια ομιλία του ηγέτη της, σεΐχη Χασάν Νασράλα, στα μέσα Φεβρουαρίου, χαρακτηρίστηκε από -σχετική πάντα- μετριοπάθεια, αποφεύγοντας για πρώτη φορά να κάνει λόγο για εξαφάνιση του Ισραήλ από τον χάρτη, με τις εκτιμήσεις ειδικών να συμφωνούν, ότι πρόκειται για έμμεση υπόσχεση του Νασράλα, ότι τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ θα παραμείνουν ήρεμα, ίσως και λόγω της αδυναμίας της σιιτικής οργάνωσης να προβεί σε νέες τέτοιες επιχειρήσεις, εξαιτίας των σοβαρών απωλειών της στην Συρία.ploia polemika
Οι αναλυτές εκτιμούν, ότι θα είχε λογική, το να επιδιώξει να εμπλέξει σε σύγκρουση κανείς, δηλαδή το Ισραήλ, την οργάνωση τώρα, προτού καταφέρει να ανακάμψει. Ωστόσο, επισημαίνουν, ότι η «Χεζμπολάχ» είναι πάντα επικίνδυνος αντίπαλος, καθώς απειλεί με την μεταφορά του πολέμου εντός του Ισραήλ, υποστηρίζοντας, ότι διαθέτει πλέον την δυνατότητα, ενώ η εμπειρία, που έχει αποκομίσει η οργάνωση, πολεμώντας στην Συρία, προσδίδει αξιοπιστία στον ισχυρισμό.
Οι στρατηγικοί αναλυτές τονίζουν, επίσης, ότι τα οπλικά συστήματα, που φέρεται να διαθέτει στο οπλοστάσιό της η «Χεζμπολάχ», θα μπορούσαν να απειλήσουν τις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ενέργεια, που θα μπορούσε να προκαλέσει τέτοια κλιμάκωση, που θα οδηγούσε σε εμπλοκή και άλλων παραγόντων στην σύρραξη.
Ίσως αυτή η προοπτική να υπαγορεύει στα μάτια πολλών την εμπλοκή της Ρωσίας στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής.

«Οι Ισραηλινοί έχουν τρόπο να γνωρίζουν πλέον τα τούνελ, που κατασκευάζει η «Χαμάς» και θα της επιφυλάξουν μια δυσάρεστη έκπληξη, εάν υπάρξει σύρραξη»;

Άλλος παράγοντας αβεβαιότητας είναι, ότι συχνά η λιβανέζικη σιιτική ένοπλη οργάνωση εμφανίζει στις πολεμικές αναμετρήσεις κάποιο νέο οπλικό σύστημα, που έχει προσθέσει στο οπλοστάσιό της, το οποίο δεν έχει καταφέρει να εντοπίσει ο μηχανισμός συλλογής πληροφοριών του αντιπάλου.
Επιπρόσθετα, όμως, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους αναλυτές, η πιθανότητα, ένας τέτοιος πόλεμος να μην είναι μεμονωμένος αλλά να δημιουργήσει και άλλα μέτωπα, είναι υπαρκτή. Παρ’ ότι θεωρητικά οι σουνιτικές μοναρχίες του Κόλπου θα μπορούσαν να ελέγξουν την συμπεριφορά της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς» στην Γάζα, αυξάνονται τα ανησυχητικά δημοσιεύματα, που μιλούν, τόσο για το ότι η οργάνωση έχει καταφέρει να ανανεώσει το πυραυλικό της οπλοστάσιο, όσο και για την απειλή, που συνιστούν τα υπόγεια τούνελ, που κατασκευάζει η «Χαμάς», με σκοπό να μπορούν οι δυνάμεις της να βρεθούν εντός ισραηλινού εδάφους για να διεξάγουν επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά τα τούνελ, θα πρέπει να επισημανθεί η δήλωση του αρχηγού του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Γκαμπί Έϊζενκοτ, ο οποίος έκανε λόγο για σοβαρές τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα, κάτι, που απηχεί ειδήσεις, που είχαν κυκλοφορήσει για τεχνολογίες, που αναπτύχθηκαν, τόσο στην χώρα, όσο και στις ΗΠΑ.
Αποτελούσε μήνυμα, ότι οι Ισραηλινοί έχουν τρόπο να γνωρίζουν πλέον τα τούνελ, που κατασκευάζει η «Χαμάς» και θα της επιφυλάξουν μια δυσάρεστη έκπληξη, εάν υπάρξει σύρραξη; Ουδείς γνωρίζει!

«Η «Χαμάς», αφού έμεινε με περίπου το ένα τρίτο της δύναμής της, κατόρθωσε να ανακτήσει το οπλοστάσιό της»!

Ενδεχομένως ναι, αν και, κατά τους ειδικούς αναλυτές θα πρέπει να απαντηθεί ένα σημαντικό από στρατιωτικής απόψεως ερώτημα:
Για ποιόν λόγο να μην προκριθεί μια προληπτική στρατιωτική ενέργεια, που θα στείλει ξεκάθαρα αυτό το μήνυμα στον αντίπαλο, επιχειρώντας να στήσει τείχος αποτροπής; Οι πρόσφατες καταρρεύσεις τούνελ της «Χαμάς», με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους μαχητές και όχι μόνον, θα μπορούσαν, άραγε, να ερμηνευθούν με βάση αυτή την λογική;
Όσον αφορά τον επανεξοπλισμό με ρουκέτες, όπως αναφέρεται σχετικά, στις αρχές του θέρους του 2014, η «Χαμάς» διέθετε περί τις 12.000 ρουκέτες διαφόρων βεληνεκών, εκ των οποίων εκτόξευσε εναντίον του Ισραήλ 4.600, κατά την διάρκεια της σύγκρουσης, που διήρκεσε 50 ημέρες, ενώ άλλες 4.000 εξουδετερώθηκαν από τα αεροπορικά πλήγματα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ως αποτέλεσμα, η οργάνωση έμεινε με περίπου το ένα τρίτο της δύναμής της. Προτεραιότητά της, μετά την λήξη του πολέμου και στο διάστημα, που έχει ακολουθήσει, ήταν να ανακτήσει το οπλοστάσιό της και, εάν πιστέψει κανείς τις αναφορές των ισραηλινών Υπηρεσιών Πληροφοριών, τα έχει καταφέρει.
Ωστόσο, κατά μέσον όρο πρόκειται για ρουκέτες μικρότερου βεληνεκούς και χαμηλότερης ποιότητας, λιγότερο αξιόπιστες επιχειρησιακά, πάντα κατ’ εκτίμηση. Η «Χαμάς» φέρεται να δίνει έμφαση στα βλήματα όλμων, αφού η εμπειρία κατέδειξε, ότι αυξάνει το κόστος της ισραηλινής πλευράς, καταστρέφοντας τις περιουσίες των Ισραηλινών, που κατοικούν στις γύρω περιοχές, αλλά και προκαλώντας απώλειες στις ισραηλινές δυνάμεις, που σταθμεύουν πέριξ της Γάζας, σε περίπτωση επιχειρήσεων.

«Η επιδεινούμενη κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο στην Γάζα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέσπασμα μιας ακόμα σύγκρουσης, εάν ο πληθυσμός στραφεί εναντίον της ηγεσίας της «Χαμάς», που θα προκαλούσε την συσπείρωση των Παλαιστινίων με νέο πόλεμο»

Η ισραηλινή στρατιωτική κατασκοπεία έχει προειδοποιήσει, ότι η επιδεινούμενη κατάσταση σε ανθρωπιστικό επίπεδο στην Γάζα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέσπασμα μιας ακόμα σύγκρουσης, εάν ο πληθυσμός στραφεί εναντίον της ηγεσίας της «Χαμάς», η οποία, για να συσπειρώσει τους Παλαιστίνιους, θα κάνει αυτό, που έκανε πάντα: Θα προκαλούσε νέα σύγκρουση, ώστε να ανανέωνε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ότι είναι η μοναδική δύναμη, που μπορεί να τους προστατεύσει. Και αυτό έχει την δική του στρατηγική λογική.
Το ζητούμενο, που εγείρεται εξαιτίας των ευρύτερων εξελίξεων στην περιοχή, είναι το πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την κατάσταση ενδεχόμενη ανακοίνωση βημάτων εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ. Όπως καθετί στην ζωή, και αυτή η προοπτική θα είχε τα θετικά και τα αρνητικά της.
Εάν υπήρχε συμφωνία, σε μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσαν να υιοθετηθούν μέτρα, που θα εκτόνωναν την ένταση, που έχουν αρχίσει σχεδόν οι πάντες να διαπιστώνουν στον ορίζοντα. Όμως, αυτό θα νομιμοποιούσε την ανάμιξη της Τουρκίας στην Λωρίδα της Γάζας, κάτι, που θα εξόργιζε την Αίγυπτο και την Ρωσία!

«Ενδεχόμενη συμφωνία του Ισραήλ με την Τουρκία θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις του Τελ Αβίβ με το ΝΑΤΟ και να εξασφαλίσει, ότι Τουρκία και Κατάρ θα βάλουν «φρένο» στον επανεξοπλισμό του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς»

Το Κάϊρο, υπό την ηγεσία του στρατάρχη εν αποστρατεία, Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, δεν επιθυμεί την παραμικρή τουρκική ανάμιξη στην περιοχή, δεδομένης της πρόσδεσής της στις δυνάμεις της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Η δε Μόσχα θα αντιδρούσε, επίσης, όσο τουλάχιστον διαρκεί η τρέχουσα κρίση στις σχέσεις της με την Άγκυρα και μάλιστα σε μια περίοδο, που οι σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας βρίσκονται σε καλό – έως εξαιρετικό – επίπεδο.
Οι αναλυτές επισημαίνουν, ότι όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν από το Ισραήλ, που θα πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις. Ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία θα μπορούσε να ενισχύσει τις σχέσεις του Τελ Αβίβ με το ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας μια πάγια επιδίωξη της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής του, καθώς επίσης και να προσθέσει έναν προφανή πελάτη για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων του στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, όσο η Τουρκία και το Κατάρ επηρεάζουν την στάση της «Χαμάς», μια συμφωνία θα μπορούσε να «αγοράσει» χρόνο ειρήνης για το Ισραήλ, πάντα υπό την προϋπόθεση, ότι οι χώρες αυτές θα έβαζαν «φρένο» στον επανεξοπλισμό του στρατιωτικού σκέλους της οργάνωσης.
Στην όλη εικόνα θα πρέπει να προστεθεί και η διαφαινόμενη συμφωνία των υπευθύνων – πολιτικών και στρατιωτικών – για την χάραξη στρατηγικής στο Ισραήλ, ότι η ανατροπή της «Χαμάς» στην Λωρίδα της Γάζας δεν αποτελεί επιλογή, αφού όλες οι διαφαινόμενες εναλλακτικές υπόσχονται πολύ δυσμενέστερες εξελίξεις…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ