Η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε την Τετάρτη (22/11) στην τελετή λήξης του τριήμερου Φεστιβάλ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας “Athens Innovation Festival”, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου.

Ακολουθούν σημεία της ομιλίας της:

«Η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι καταστροφική. Στα επόμενα χρόνια η οικονομία πρέπει να καταγράψει συνεχείς υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, για να μειώσει το δημόσιο χρέος της και να επουλώσει τις πληγές της πολύχρονης ύφεσης. Κυρίως, όμως, για να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, ώστε να αποτρέψει την οριστική απαξίωση του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου και  την περιθωριοποίηση μίας «χαμένης γενιάς». Ωστόσο, και παρά τα διαρκή κυβερνητικά ευχολόγια, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης. Πρόσφατα μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ σε 1,6% (από 2,7% στην αρχή του έτους). Οι επίμονα ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας. Ενδεικτικά, με τους τρέχοντες ρυθμούς ανάπτυξης η ανεργία θα επανέλθει στο προ κρίσης επίπεδο το 2030» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφέρθηκε στο στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και σημείωσε ότι για τη Νέα Δημοκρατία, είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. «Σχεδιάζουμε τη μετάβαση από την «οικονομία της απομίμησης» στην οικονομία της καινοτομίας. Θέλουμε την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βρίσκουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές» είπε και εξήγησε πώς θα επιτευχθεί αυτό.

«Πρώτα και κύρια μέσα από την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Συχνά οι νεοφυείς επιχειρήσεις που κατορθώνουν να σταθούν στα πόδια τους εξελίσσονται σε επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα, προωθώντας την καινοτομία και αυξάνοντας την απασχόληση σε μία οικονομία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες του ΟΟΣΑ, περίπου οι μισές νέες θέσεις εργασίας στο μη-χρηματοπιστωτικό τομέα δημιουργήθηκαν από νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι πέντε ετών. Σε αυτή την κατεύθυνση, μία ολοκληρωμένη πολιτική για την προώθηση της καινοτόμας νεοφυούς επιχειρηματικότητας αρθρώνεται στους παρακάτω τρεις άξονες:

Πρώτον, απαιτείται ενίσχυση της ανεπαρκούς χρηματοδότησης της τεχνολογικής έρευνας. Δεύτερον, είναι αναγκαία η κατάρτιση και εφαρμογή μίας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, με επίκεντρο την καινοτόμα επιχειρηματικότητα. Τρίτον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε την επιχειρηματική κουλτούρα ενθαρρύνοντας την ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τις κατάλληλες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να παραμεριστούν τα ποικίλα κανονιστικά εμπόδια που λειτουργούν αποτρεπτικά στις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ – ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΔ – ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ