-Το ΔΝΤ ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη διετία.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην πιο κρίσιμη και λεπτή φάση της βρίσκεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και δανειστών, με τους πιστωτές να πιέζουν αφόρητα την ελληνική πλευρά.ee
Οι συζητήσεις της Κυβέρνησης με τους πιστωτές, παραμένoυν μετ’ εμποδίων, καθώς οι απαιτήσεις, που εγείρουν, οδηγούν σε νέα υφεσιακά μέτρα ύψους 3 – 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιώνουν:
-Επιπλέον έσοδα 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξακολουθεί να αιωρείται το ερώτημα, σε ποιο συντελεστή θα υπαχθούν τελικά τα τρόφιμα, η εστίαση και τα ξενοδοχεία.
-Απολύσεις όλων όσων επαναπροσλήφθηκαν στο Δημόσιο με το νόμο Κατρούγκαλου. Σημειωτέον, ότι ανάμεσα σε όσους επέστρεψαν στις θέσεις τους, συγκαταλεγονται και οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.
-Μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
-Ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο
-Αύξηση 30% στην εισφορά αλληλεγγύης,
-Απόρριψη της επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, όπως προτείνει η Αθήνα.

Το ΔΝΤ ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη διετία, σε αντίθεση με την Κομισιόν, που είναι πιο ελαστική

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ΔΝΤ ανεβάζει τον λογαριασμό των μέτρων στα 7 δισεκατομμύρια ευρώ για την επόμενη διετία, σε αντίθεση με την Κομισιόν, που είναι πιο ελαστική. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στην εφημερίδα διερωτούνταν: «Ποιος μπορεί να υπογράψει περικοπές 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) στις συντάξεις-κύριες και επικουρικές- ως το τέλος του 2016, όπως προτείνει το ΔΝΤ;»
Σε ένα τέτοιο κλίμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο επιμένει, αλλά επιταχύνει τις διαδικασίες της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Όπως αναφέρουν έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζει, πως με παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αναφερόμενο στην τηλεδιάσκεψη, που είχε την Πέμπτη ο Ελληνας Πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ.
Προανήγγειλε, μάλιστα, και νέα εξ αποστάσεως συνομιλία των τριών πολύ σύντομα, ίσως και την Κυριακή. Παράλληλα δεν απέκλεισε στο τέλος αυτού του δρόμου, εφόσον έχει «κλειδώσει» η συμφωνία, οι Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ να κανονίσουν νέα συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, παραπέμπει εκ νέου στους Θεσμούς για τις αποφάσεις ως προς την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται, ότι στις 10 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Τον όρο «πολιτική διαπραγμάτευση» επιλέγει να χρησιμοποιήσει και ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα “Κοριέρε ντε λα Σέρα”.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ, παραπέμπει εκ νέου στους Θεσμούς για τις αποφάσεις ως προς την Ελλάδα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, δηλώνει, πως δεν κατανοεί την αισιοδοξία της Αθήνας.
Πάντως, σε νέα, ηχηρή παρέμβασή του, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, ζητεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ευελιξία και καλεί την Ελλάδα να πάρει δύσκολες αποφάσεις, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα, ότι η 5η Ιουνίου, δεν είναι η τελευταία προθεσμία για συμφωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ