Προβλέπει την χορήγηση βεβαίωσης εξάμηνης, αντί μηνιαίας, διάρκειας σε φυσικά πρόσωπα, που είναι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, εφ' όσον έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές για όλο το χρονικό διάστημα, που προηγείται της χορήγησης της βεβαίωσης.

-Οι περικοπές θα εφαρμοστούν στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα 1.200 ευρώ και άνω ή από τα 1.400 ευρώ και άνω, ενώ το νέο ποσό, που θα απαιτηθεί από το Ασφαλιστικό, ανέρχεται στα 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εντός της επόμενης διετίας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Περικοπές στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων από τα 1.200 ευρώ και άνω ή από τα 1.400 ευρώ και άνω, επεξεργάζεται η Κυβέρνηση με ποσοστά μειώσεων μεταξύ 5% και 12%, παράλληλα με την επιβολή χαμηλότερου πλαφόν, τόσο για τις σημερινές, όσο και για τις νέες συντάξεις.
Οι μειώσεις θεωρούνται δεδομένες και, μάλιστα, τις προανήγγειλε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το βράδυ της Δευτέρας, στην τηλεοπτική εκπομπή «Στον ενίκο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, με τις εξής φράσεις: «Έγνοια μας δεν είναι να προστατεύσουμε αυτούς, που έχουν μια μεγάλη σύνταξη. Έγνοια μας είναι να προστατεύσουμε την μεγάλη πλειοψηφία, που έχουν συντάξεις σχεδόν από 600 ως 1.200 ευρώ». Συμπλήρωσε, δε, ότι «ο στόχος μας δεν είναι να μειωθούν, ούτε οι συντάξεις, που είναι 1.400-1.500 ευρώ».ASFALISTIKA+TAMEIA
Η προαναγγελία περικοπών από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα έγινε κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου και συνδυάζεται με την στροφή 180 μοιρών, που κάνει η Κυβέρνηση στο ασφαλιστικό, προκειμένου να επιστρέψουν οι δανειστές και να ξεκινήσει η τελική συζήτηση με τα πρόσθετα μέτρα, που θα περιλαμβάνει η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου, το οποίο φέρει την υπογραφή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Το νέο ποσό, που θα απαιτηθεί από το Ασφαλιστικό, ανέρχεται στα 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ, εντός της επόμενης διετίας

Για τα ποσοστά των μειώσεων, οι εκτιμήσεις, που γίνονται επί του παρόντος και τα εναλλακτικά σχέδια δείχνουν, ότι, αν το «ψαλίδι» ξεκινήσει από τα 1.200 ευρώ (κύριας και επικουρικής), η περικοπή θα είναι από 5% ως 12%. Ωστόσο, το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από τις τελικές εκτιμήσεις των δανειστών για το δημοσιονομικό κενό και από τα πρόσθετα μέτρα, που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί. Το 1% του ΑΕΠ, ήτοι 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν το αρχικό ποσό για το κενό του 2016 και έπρεπε να καλυφθεί από τις συντάξεις, με το σχέδιο Κατρούγκαλου, θα πρέπει τώρα να θεωρείται παρελθόν, καθώς οι δανειστές ανεβάζουν -σύμφωνα με πληροφορίες- το νέο ποσό, που θα απαιτηθεί από το Ασφαλιστικό, στα 4 με 5 δισεκατομμύρια ευρώ εντός της επόμενης διετίας.
Ακόμη και αν γίνουν δεκτές οι ποσοτικοποιήσεις, που κάνουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, τότε, πέραν του 1,8 δισεκατομμυρίου ευρώ, λείπουν άλλα 2,2 ως 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα απαιτηθούν από νέες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων. Αυτό σημαίνει, ότι οι τελικές μειώσεις μπορεί να είναι μεγαλύτερες και να φθάνουν στο 15% για ποσά σύνταξης πάνω από τα 1.500 ή τα 2.000 ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ