Που έχασαν την ζωή τους στο φοβερό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, κατά την περίοδο 1933-1945.
-Από ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και η Γενική Πρόξενος στο Μόναχο κ. Σοφία Γραμματά.
Γράφει η συνεργάτιδα της Ε.Γ. στο Μόναχο Ρένα Τσόγκα.
Ακριβώς 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση όσων κρατουμένων σώθηκαν από το φοβερό ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, επιζώντες των θηριωδιών των Ναζί, συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων, εκπρόσωποι των Αρχών και πολλών θρησκευτικών και πολιτικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου, παραβρέθηκαν στην μεγάλη ειδική εκδήλωση μνήμης, που έγινε στο “στρατόπεδο του τρόμου” και κατέθεσαν στεφάνια στην μνήμη όλων εκείνων των συνανθρώπων μας, που υπολογίζονται σε περισσότερους από 41.000, οι οποίοι βρήκαν τραγικό θάνατο, κάτω από τις βάρβαρες και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης και μαζικής εξόντωσης, που εφάρμοσαν οι ναζί.
Την γερμανική Κυβέρνηση εκπροσώπησε η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος, κα. Ανγκελα Μέρκελ. Ήταν η πρώτη φορά, κατά την οποία εν ενεργεία Καγκελάριος της Γερμανίας παρέστη επίσημα και εκφώνησε λόγο σε τέτοια εκδήλωση μνήμης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Στην ομιλία της η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, στην άνοδο του αντισημιτισμού στη Γερμανία και κάλεσε τον κόσμο να πάρει θέση κατά των ακροδεξιών εξτρεμιστών, λέγοντας, ότι 70 χρόνια από την απελευθέρωση του Νταχάου, συναγωγές στην Γερμανία και σε όλο τον κόσμο βρίσκονται ακόμη υπό αστυνομική προστασία.
«Είναι υποχρέωσή μας να θυμόμαστε τους ανθρώπους, που διώχθηκαν και βασανίστηκαν, επειδή σκέφτονταν διαφορετικά, πίστευαν διαφορετικά και ζούσαν διαφορετικά από την αντίληψη του εθνικοσοσιαλισμού» σημείωσε η κ. Μέρκελ. «Κανείς στην Γερμανία δεν μπορεί να εθελοτυφλεί, όταν συναγωγές χρειάζονται μαζική αστυνομική προστασία ή ραβίνοι δέχονται επιθέσεις» πρόσθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Οικουμενική επιμνημόσυνη τελετή με την συμμετοχή της Καθολικής, της Ευαγγελικής και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Γερμανίας
Της κατάθεσης των στεφάνων στην μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας προηγήθηκε οικουμενική Λειτουργία- επιμνημόσυνη τελετή, η οποία έγινε στο Μοναστήρι των Καρμελιτων, που βρίσκεται στους χώρους του στρατοπέδου του Νταχάου. Στην οικουμενική αυτή θρησκευτική τελετή έλαβαν μέρος ανώτατοι εκπρόσωποι του Κλήρου της Καθολικής, της Ευαγγελικής και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Γερμανίας, ενώ οι Ρώσοι Ορθόδοξοι και οι Εβραίοι πραγματοποίησαν τις δικές τους, ξεχωριστές θρησκευτικές τελετές.
Από την πλευρά της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Γερμανία παρέστη και συμμετείχε στην εκδήλωση μνήμης ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ.Αυγουστίνος, ο οποίος, μάλιστα, τέλεσε και αρτοκλασία. Μαζί με τον Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνο στην εκδήλωση του Νταχάου παραβρέθηκαν επίσης, εκ μέρους της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και οι εφημέριοι από το Μόναχο, π. Απόστολος Μαλαμούσης και π. Γεώργιος Σιώμος, καθώς και ο εφημέριος της ενορίας του Νταχάου, π. Αντώνιος Βήχος, που μερίμνησε για όλες τις λεπτομέρειες της ελληνορθόδοξης συμμετοχής στην εκδήλωση.
Μετά την θρησκευτική τελετή οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν τους χώρους του στρατοπέδου και στάθηκαν μπροστά στους φούρνους του για να θυμηθούν και να τιμήσουν εκείνους, που χάθηκαν εκεί, ενώ στην συνέχεια συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία, όπου όλοι οι θρησκευτικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι κατέθεσαν στεφάνια.
Κατάθεση στεφάνων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο και την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο – Το ιστορικό του στρατοπέδου συγκέντρωσης στο Νταχάου
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος κατέθεσε στεφάνι ως εκπρόσωπος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ, ως επίσημη εκπρόσωπος της χώρας μας στην εκδήλωση στεφάνι κατέθεσε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Σοφία Γραμματά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα χρώματα της Ελλάδας έλαμψαν στο γκρίζο του καιρού και των αναμνήσεων, με τις παραδοσιακές στολές του Ηπειρωτικού συλλόγου Νταχάου, καθώς τα παιδιά του συλλόγου, ντυμένα παραδοσιακά, μετέ φεραν τα ελληνικά στεφάνια, που κατατέθηκαν, συνοδεύοντας κατά την κατάθεση, πρώτα τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο και μετά την Ελληνίδα Γενική Πρόξενο κ.Γραμματά.
Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου ήταν το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας, που δημιούργησε η Γκεστάπο, μετά την άνοδο στην εξουσία του Αδόλφου Χίτλερ, το 1933. Το στρατόπεδο κατασκευάστηκε στην πόλη Νταχάου, που βρίσκεται κοντά στο Μόναχο.
Στο στρατόπεδο αυτό οι Ναζί συγκέντρωναν και βασάνιζαν, αρχικά τους αντιστασιακούς Γερμανούς και αργότερα αιχμαλώτους κάθε ηλικίας, κυρίως Εβραίους και διάφορες άλλες πληθυσμιακές ομάδες ή μειονότητες από τις χώρες, που καταλάμβαναν. Ανάμεσα σ’ εκείνους, που πέρασαν ως κρατούμενοι από το φριχτό αυτό στρατόπεδο ή βρήκαν τον θάνατο εκεί, συγκαταλέγονται και πολλοί Έλληνες αγωνιστές, μεταξύ των οποίων και ο τότε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης. Το στρατόπεδο του Νταχάου λειτούργησε μέχρι την συντριβή της Ναζιστικής Γερμανίας, το 1945.
(πηγή Βικιπαίδεια)