-“Μέσα στους επόμενους μήνες θα αρχίσει η εξασθένηση των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν από την Δύση στην Ρωσία”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο “Ria Novosti”, το πρακτορείο ειδήσεων “Bloomberg” προβλέπει σε δημοσίευμά του, ότι η εξασθένηση των κυρώσεων, που επιβλήθηκαν από την Δύση στην Ρωσία, θα πρέπει να αρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η ενεργή υποστήριξη των κυρώσεων από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης αποδυναμώνεται κάθε ημέρα, που περνά.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του “Bloomberg”, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένες να εγκαταλείψουν πάρα πολύ γρήγορα και είναι αναγκασμένες να ελίσσονται, προσπαθώντας να σώσουν τα προσχήματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος του, Leon. Bershidsky.

“Οι δυτικοευρωπαίοι με αποφασιστικότητα παρέτειναν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τώρα, όμως,τα εμπόδια για να ακυρώσουν τα αντιρωσικά αυτά μέτρα γίνονται ολοένα και λιγότερα”

Όπως είναι γνωστό, οι δυτικοευρωπαίοι με αποφασιστικότητα παρέτειναν τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, τις οποίες τηρούσαν, πιστοί στις θέσεις των ΗΠΑ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Ανγκελας Μέρκελ. Τώρα, όμως, τα εμπόδια για να ακυρώσουν τα αντιρωσικά αυτά μέτρα γίνονται ολοένα και λιγότερα, όπως σημειώνεται στο άρθρο, που τονίζει, ότι η Υφυπουργός των ΗΠΑ, Victoria Nuland, προσπάθησε να πείσει τους Ουκρανούς αξιωματούχους για να εκτελέσουν μέρος των συμφωνιών τους, ωστόσο, το Κίεβο επέδειξε ακραία αδιαλλαξία. Η αδιαλλαξία αυτή, σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη πολιτική κρίση, η έλλειψη οικονομικών μεταρρυθμίσεων και η άνθηση της διαφθοράς οδήγησαν στο γεγονός, ότι η Ουκρανία έχει χάσει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, τονίζει το δημοσίευμα του “Bloomberg”.

“Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, που η Δύση δεν θα επικυρώσει επίσημα την άρση των περιορισμών, μπορεί να το επιτύχει με πιο περίπλοκο τρόπο”

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό κεφάλαιο, το οποίο της επέτρεπε να επιμένει σε θέσεις αρχών για το θέμα των κυρώσεων. Αφού επέμενε στην σύναψη συμφωνίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Γερμανοί κατάλαβαν, ότι η πολιτική της Καγκελαρίου είναι γεμάτη μέτρα και σταθμά. Ακόμη περισσότερο, αυτό ισχύει για αντιρωσικά μέτρα, που δεν έχουν σχεδόν κανένα νόημα — ούτε από την οικονομική, ούτε από την πολιτική άποψη, γράφει στο άρθρο του ο σε μεγάλο βαθμό .
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας γίνονται όλο και πιο έντονες και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έχουν από καιρό μιλήσει για την ανάγκη ακύρωσης των κυρώσεων. Ωστόσο, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, που η Δύση δεν θα επικυρώσει επίσημα την άρση των περιορισμών, μπορεί να το επιτύχει με πιο περίπλοκο τρόπο, αναφέρει ο ίδιος.

“Πριν λίγο καιρό η Ε.Ε. διακριτικά ανάγκασε τις τράπεζες και το σύστημα υπολογισμού Euroclear να μείνουν μακριά από τα ρωσικά κρατικά ομόλογα, αλλά, εάν οι Βρυξέλλες απόσχουν από μια τέτοια πίεση, θα τονώσουν την δευτερογενή αγορά αλλά και θα βοηθήσουν την Ρωσία να προσελκύσει τους δυτικούς επενδυτές”

«Οι πολιτικοί ηγέτες της Ε.Ε. επανειλημμένα έχουν δηλώσει, ότι οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να αρθούν πριν από την πλήρη εκτέλεση των συμφωνιών του Μινσκ. Αλλά ποτέ δεν είπαν, ότι δεν μπορούν να αλλάξουν το «μενού» των κυρώσεων», γράφει ο συντάκτης του άρθρου.
Όχι πολύ καιρό πριν, η Ε.Ε. διακριτικά ανάγκασε τις τράπεζες και το σύστημα υπολογισμού Euroclear να μείνουν μακριά από τα ρωσικά κρατικά ομόλογα. Αν Βρυξέλλες απόσχουν από μια τέτοια πίεση, θα τονώσουν την δευτερογενή αγορά αλλά και θα βοηθήσουν την Ρωσία να προσελκύσει τους δυτικούς επενδυτές.
Παρά το γεγονός, ότι αυτό το καλοκαίρι οι κυρώσεις είναι πιθανό να επεκταθούν, η εξασθένηση τους θα πρέπει να αρχίσει μέσα στους επόμενους μήνες, καταλήγει ο Bershidsky.

ria

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ