(c) elliniki-gnomi.eu

Η τοποθέτηση του Γερμανού, Γκύντερ ‘Ετινγκερ, στο πόστο του Επιτρόπου της Ε.Ε. για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους!
-Ο Γερμανός Επίτροπος της Ε.Ε. προκάλεσε σάλο με πρόσφατες δηλώσεις του, που χαρακτηρίστηκαν ρατσιστικές, ενώ η επιλογή του στο πόστο αυτό προκαλεί αντιδράσεις, με το σκεπτικό, ότι δημιουργείται μια Ευρώπη με γερμανικές υπερεξουσίες!
-Σκληρή κριτική δέχεται ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, για την απόφασή του!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Νέος Επίτροπος της Ε.Ε. για τον Προϋπολογισμό και τους Ανθρώπινους Πόρους αναλαμβάνει από τις αρχές του 2017 ο Γερμανός, Γκύντερ ‘Ετινγκερ, που κατέχει σήμερα το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το αξίωμα, που θα αναλάβει ο Γκύντερ ‘Ετινγκερ, κατείχε έως τώρα η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία, όμως, παραιτείται από την Επιτροπή για να αναλάβει υψηλή θέση ευθύνης στην Παγκόσμια Τράπεζα. euro-nea
Ο Γκύντερ Έτινγκερ έγινε πρόσφατα ιδιαίτερα γνωστός, από δηλώσεις, που φέρεται να έκανε σε επιχειρηματική συνάντηση στο Αμβούργου, στις οποίες φέρεται να χαρακτήρισε τους Κινέζους «σχιστομάτηδες» και να έκανε λόγο για γάμο ομοφυλοφίλων, που σύντομα πρόκειται να «επιβληθεί» στην Γερμανία. Οι δηλώσεις αυτές, όπως μεταδόθηκαν στον Τύπο, δημιούργησαν ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις στην γερμανική και ευρωπαϊκή Κοινη Γνώμη, πριν ακόμη αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.
Ο ίδιος ο κ. Έτινγκερ, μιλώντας στην εφημερίδα “Die Welt”, είπε, ότι οι δηλώσεις του απομονώθηκαν από όλα, όσα είπε. «Στην ομιλία μου ήθελα να προειδοποιήσω την Γερμανία για τυχόν κινδύνους από την υπερβολική της αυτοπεποίθηση», ανέφερε στην γερμανική εφημερίδα.

“Η επιλογή ενός Γερμανού σε αυτήν την θέση, ίσως να μην ήταν και η καλύτερη ιδέα”

Μιλώντας στην γερμανική Ραδιοφωνία για το θέμα αυτό, ο Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στις Βρυξέλλες, Ντάνιελ Γκρος, υποστηρίζει από την πλευρά του, ότι «η επιλογή ενός Γερμανού σε αυτήν την θέση, ίσως να μην ήταν και η καλύτερη ιδέα». Ο κ. Γκρος σημειώνει ακόμη, ότι με την τοποθέτηση του κ. Έτινγκερ στο πόστο αυτό, μπορεί να δοθεί η εντύπωση, πως οι Γερμανοί είναι, όχι μόνον πρωταθλητές της λιτότητας στην Ευρώπη, αλλά τώρα είναι και αυτοί, που θα επιβάλλουν στην Ε.Ε. τι ποσό θα δαπανηθεί και πού!
«Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου, αυτή καθεαυτή, δεν είναι κακή» συμπληρώνει ο Ντάνιελ Γκρος. «Ο κύριος Έτινγκερ τα έχει καταφέρει καλά μέχρι τώρα, εκπροσωπώντας, όχι μόνον τα γερμανικά συμφέροντα, αλλά και τα ευρωπαϊκά. Αλλά στην πολιτική ισχύουν δύο τινά: Αυτό, που είναι η ουσία και αφορά αποφάσεις ουσίας και οι εντυπώσεις, που γεννούν οι αποφάσεις.
Και οι εντυπώσεις, που ξυπνά η συγκεκριμένη απόφαση, είναι, ότι η Γερμανία μαζί με όλες τις άλλες θέσεις, αποκτά μια ακόμη θέση εξουσίας στην Ε.Ε. και ότι κατά συνέπεια δημιουργείται μια γερμανική Ευρώπη, κάτι, που οι άλλοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν».
Ο εμπειρογνώμων της ευρωπαϊκής πολιτικής διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το πεδίο λήψης αποφάσεων είναι σχετικά περιορισμένο για τον Έτινγκερ σε αυτό το πόστο, κάτι, που δεν το γνωρίζουν πολλοί.

“Ο κ. Γιούνκερ θα έπρεπε, πριν πάρει τέτοια απόφαση,να είχε σκεφτεί τυχόν πολιτικές δυσάρεστες επιπτώσεις! – Έτσι, φέρει εναντίον του όλες τις άλλες χώρες”!

«Για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο χρηματοδότησης των επόμενων 6 ή 7 χρόνων αποφασίζει μόνον η Ε.Ε. και όχι ο Επίτροπος Προϋπολογισμού. Αυτό που μπορεί να κάνει αυτός, είναι αναδιατάξεις μικρών ποσών στον προϋπολογισμό», διευκρινίζει ο ίδιος.
Στην ερώτηση, γιατί ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δεν έλαβε υπόψη του τους ενδοιασμούς για το πρόσωπο του κ. Έτινγκερ,, πριν καταλήξει στην συγκεκριμένη απόφαση, ο κ. Γκρος λέει:
«Μόνον υποθέσεις μπορώ να εκφράσω. Στα χαρτιά ο κ. .Ετινγκερ έχει τα καλύτερα προσόντα και στο παρελθόν είχε δείξει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Εκτός αυτού, είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία και ο πλέον υψηλόβαθμος ανάμεσα στους εναπομείναντες Επιτρόπους. Άρα η απόφαση υπό αυτήν την οπτική γωνία ήταν σωστή». Ο Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών στις Βρυξέλλες συμπληρώνει, όμως, ότι «ο κ. Γιούνκερ θα έπρεπε, παρ’ όλα αυτά, να είχε σκεφτεί τυχόν πολιτικές δυσάρεστες επιπτώσεις. Έχουμε δει, όμως, ότι και σε άλλες περιπτώσεις αστόχησε, νομίζοντας ότι κάνει χάρη στην Γερμανία, κάτι, που ίσως και να συμβαίνει, αλλά έτσι, όμως, φέρει εναντίον του όλες τις άλλες χώρες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ