-Ισχυρίζεται, ότι το «κούρεμα» των ομολόγων της με το PSI, ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκάλεσε την γνωστή κυπριακή τραπεζική καταστροφή.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», η Κύπρος κατέθεσε προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Centre For Settlement of Investment Disputes – ICSID) κατά του ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας ποσό ύψους άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς το τότε «κούρεμα» ομολόγων της προκάλεσε την γνωστή κυπριακή τραπεζική καταστροφή.
Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, που φέρει τον τίτλο «Διεκδικήσεις μαμούθ της Λαϊκής από Ελλάδα», την προσφυγή κατέθεσε η κρατική κυπριακή τράπεζα, πρώην Λαϊκή, οι δικηγόροι, της οποίας προσέφυγαν σε διεθνή διαιτησία, απαιτώντας από την Ελληνική Δημοκρατία ποσό πέραν των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.KIPROS
Η προσφυγή αφορά το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που είχε ως αποτέλεσμα τις τεράστιες ζημιές της πρώην Λαϊκής, η οποία υποχρεώθηκε να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα.

Η κρατική Kυπριακή τράπεζα ισχυρίζεται στην προσφυγή της, ότι ζημιώθηκε, επειδή “κουρεύτηκαν” τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που διακρατούσε και απαιτεί αποζημίωση

Στην προσφυγή γίνεται επίκληση διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται σε αμοιβαία προστασία των επενδύσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υποστηρίζεται, ότι το ελληνικό Κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις, που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα.
Η προσφυγή, χαρακτηρίζεται ως μια διαμάχη με πολιτικές προεκτάσεις σε διεθνές επίπεδο, αφορά το λεγόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων και είναι η μοναδική, που έχει κατατεθεί έως τώρα εκ μέρους πιστωτικού ιδρύματος, εν προκειμένω κυπριακού, κατά του ελληνικού Δημοσίου, ενώ στο «PSI» του 2012 συμμετείχαν δεκάδες τράπεζες παγκοσμίως.
Με την προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, η κρατική Kυπριακή τράπεζα ισχυρίζεται, ότι ζημιώθηκε, επειδή κουρεύτηκαν (με το PSI) τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που διακρατούσε και απαιτεί αποζημίωση.

Η προετοιμασία της προσφυγής κράτησε αρκετούς μήνες «και κρατήθηκε μυστική για να μην υπάρξει καμία αντίδραση

Σημειώνεται, ότι η σχετική προσφυγή, κατατέθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή, μόλις που προλάβαινε την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, κάτι που σημαίνει, ότι υπήρχε πολιτική απόφαση για κάτι τέτοιο και έγινε, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπό άκρα μυστικότητα!
Η προετοιμασία της προσφυγής κράτησε αρκετούς μήνες «και κρατήθηκε μυστική για ευνόητους λόγους», ενώ σχετική έγκριση για την υποβολή της παρέσχε ο Υπουργός Οικονομίας της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, όπως προκύπτει από συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών της Κυπριακής Βουλής.
Δηλαδή, η κυρπιακή ηγεσία ήθελε να είναι σίγουρη, ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει αντίδραση, ούτε καν σε επίπεδο συζητήσεων, και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό, καθώς η δημοσιοποίηση τέτοιων προθέσεων θα προκαλούσε σίγουρα αντιδράσεις και σε μερίδα του κυπριακού λαού.

Από εθνικής και ηθικής πλευράς δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα, καθώς με την προσφυγή διαρρηγνύεται το κοινό εθνικό μέτωπο των δύο ελληνικών κρατών

Έγκριτοι αναλυτές εκτιμούν, ότι η Κύπρος, από νομικής πλευράς, έχει δίκιο, πως το «κούρεμα» των ομολόγων της προκάλεσε μια τεράστια οικονομική καταστροφή και επέφερε «bail-in» στις κυπριακές τραπεζικές καταθέσεις και capital controls για περίπου 2 χρόνια.
Όμως, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, από εθνικής και ηθικής πλευράς δημιουργείται ένα μείζον πρόβλημα, καθώς με την κίνηση αυτή διαρρηγνύεται το κοινό εθνικό μέτωπο των δύο ελληνικών κρατών και ένα μέρος του Ελληνισμού στρέφεται κατά ενός άλλου.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν, ότι η ζημιά από ένα τέτοιο γεγονός αποκαθίσταται με πολύ μεγάλη δυσκολία και, μάλιστα, σε μια εποχή δύσκολη, στην οποία γίνεται φανερή η βούληση και η προσπάθεια των εχθρών και των υποτιθέμενων «συμμάχων» μας, να καταλυθεί η ανεξάρτητη κυπριακή Δημοκρατία και να καταστεί ένα υπό έλεγχο κρατικό μόρφωμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ