Μιλάει στην Αντιγόνη Πόμμερ και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ η συγγραφέας Σίβυλλα Αργυροπούλου

1. Σίβυλλα το «2%» είναι το πρώτο ατομικό σου μυθιστόρημα. Πες μου την πηγή της έμπνευσής σου;

Η πηγή της έμπνευσής μου είναι η δουλειά μου. Ήθελα να γράψω για κάτι που γνωρίζω πολύ καλά και δεδομένου ότι το αντικείμενο της εργασίας μου είναι οι πωλήσεις ακινήτων, αποφάσισα ο ήρωάς μου να είναι μεσίτης.

2. Ποιος είναι ο πρωταγωνιστής σου και τι στόχο έχει;

Ο πρωταγωνιστής μου είναι ένας μεσίτης, ο Νάσος Θάνος, ο οποίος έχει σαν σκοπό ζωής να βρει μια ηλικιωμένη κυρία που πουλάει το ακίνητό της, η οποία έχει όμως εξαφανιστεί.

3. Πες μου μια λέξη μόνο για τον πρωταγωνιστή σου.

Επίμονος.

4. Πες μου λίγα λόγια για την υπόθεση.

Ένας μεσίτης, αναζητά την ιδιοκτήτρια ενός ακινήτου προκειμένου να το πουλήσει. Αντιλαμβάνεται ότι η κυρία αυτή έχει εξαφανιστεί εδώ και μήνες και αποφασίζει να την αναζητήσει. Τον βοηθά μια ετερόκλητη παρέα, όλοι κάτοικοι της γειτονιάς. Η μία γκάφα διαδέχεται την άλλη. Ώσπου διαπιστώνουν ότι κάποιος τους παρακολουθεί και τους στέλνει ανώνυμα απειλητικά γράμματα. Έτσι ξαφνικά, η ζωή τους κρέμεται από μία κλωστή.

5. Το μυθιστόρημά σου ανήκει στο είδος του μυστηρίου. Αν έπρεπε να γράψεις κάποιο άλλο είδος ποιο θα επέλεγες και γιατί;

Με ενδιαφέρει πολύ το είδος του τρόμου. Από τότε που ήμουν μικρό παιδάκι και η μαμά μου, μου έλεγε τρομαχτικές ιστορίες, είχα όνειρο να γράψω κι εγώ μία.

6. Πότε κατάλαβες πως είχε κλίση για τη συγγραφή;

Από τότε που έμαθα ανάγνωση και γραφή. Μας ζητούσε η δασκάλα να της γράψουμε πως περάσαμε στις γιορτές και εγώ έπλαθα ιστορίες με το μυαλό μου για ανύπαρκτους επισκέπτες που είχαν ταράξει την καθημερινότητά μας.

7. Ποιες ώρες γράφεις; Προτιμάς τη νύχτα;

Γράφω πολύ νωρίς το πρωί, όταν οι δικοί μου κοιμούνται.

8. Έχεις συμμετάσχει και σε συλλογικά έργα. Θέλεις να μας μιλήσεις γι’ αυτά;

Συμετείχα με το διήγημα “121 εκατοστά” στη συλλογική έκδοση αστυνομικών διηγημάτων με τίτλο “Συνταγές για Δολοφόνους” (εκδόσεις 24 Γράμματα, 2022) και με το διήγημα “Ο ξένος” στη συλλογική έκδοση e-book της σχολής TabulaRasa (2021) με τίτλο “Η επίσκεψη”.

Ήταν μια πολύ ωραία διαδικασία που απόλαυσα όσο δεν πάει!

9. Τι σε γοητεύει στη συγγραφή;

Το ότι μπορείς να κάνεις ταξίδια που δεν είχες καν είχες καν φανταστεί. Το ότι δοκιμάζεις τα όρια της φαντασίας σου. Το ότι πλάθεις ήρωες και τους βάζεις εμπόδια και εκείνοι παίρνουν ζωή και αντιδρούν με τρόπο που εκπλήσσει και τον συγγραφέα. Αυτό που με γοητεύει περισσότερο είναι οι ατελείωτες δυνατότητες.

10. Ποιος είναι ο αγαπημένος σουΈλληνας/Ελληνίδα συγγραφέας;

Ο Πέτρος Μάρκαρης. Όποιος με γνωρίζει, ξέρει πόσο τον αγαπώ. Μου αρέσει η απλοϊκή γραφή του που όμως αφορά τα μεγάλα προβλήματα της ζωής μας. Τον αστυνόμο Χαρίτο, νιώθω ότι τον γνωρίζω προσωπικά. Εγώ και τόσοι άλλοι αναγνώστες βέβαια.

11. Ποιος είναι ο αγαπημένος σου ξένος συγγραφέας;

Είναι πολλοί οι ξένοι συγγραφείς που με συναρπάζουν. Δεν μπορώ να πω έναν συγκεκριμένα. Τώρα τελευταία έχω ενθουσιαστεί με τα βιβλία της ClaireKeegan. Είναι τόσο μικρά αλλά προκαλούν τόσο έντονα συναισθήματα.

12. Ποιον συγγραφέα θα ήθελες να γνωρίσεις;

Θα ήθελα να είχα γνωρίσει τον Γιάννη Μαρή. Πιστεύω ότι αν τα βιβλία του είχαν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στο εξωτερικό, θα είχε το μέγεθος του Georges Simenon. Προσωπικά, όταν τα πιάνω στα χέρια μου, δεν μπορώ να τα αφήσω.

13. Ποια ήταν τα συναισθήματά σου όταν πήρες στα χέρια σου το πρώτο σου βιβλίο;

Δεν θα ξεχάσω ποτέ πως ένιωσα όταν το κράτησα στα χέρια μου πρώτη φορά. Νόμιζα ότι η καρδιά μου θα σπάσει. Θυμάμαι ότι έλεγα πως είναι το πιο όμορφο βιβλίο που είχα δει ποτέ. Ακόμα το πιστεύω!

14. Πού το έχεις αφιερώσει και γιατί;

Το έχω αφιερώσει στον σύζυγό μου, Νάσο. Το ταξίδι της δημιουργίας αυτού του βιβλίου, το περάσαμε μαζί. Με ενθάρρυνε να συνεχίσω να γράφω, μου έδινε ιδέες, φρόντιζε να έχω προσωπικό χρόνο, για να μπορώ να το συνεχίσω. Μοιράστηκε την αγωνία μου να εκδοθεί, χάρηκε τόσο πολύ όταν το πήρε στα χέρια του, δεν σταμάτησε να μιλάει γι αυτό. Δικαιωματικά, του το αφιερώνω.

15. Έχεις παρακολουθήσει μαθήματα λογοτεχνίας. Πιστεύεις πως βοήθησαν στην εξέλιξή σου;

Όντως παρακολούθησα μαθήματα λογοτεχνικής γραφής στη σχολή TabulaRasa και εσύ το ξέρεις πολύ καλά αυτό. Θυμάμαι πως η Τετάρτη ήταν αγαπημένη μέρα της βδομάδας και μου φαινόταν αιώνας μέχρι να περάσει η βδομάδα. Τα μαθήματα με βοήθησαν πάρα πολύ, έβαλαν τις σκέψεις μου σε τάξη και μπόρεσα από εκεί που έγραφα διηγήματα, να γράψω ένα μυθιστόρημα. Πραγματικά συνιστώ σε οποιονδήποτε θέλει να εκφραστεί μέσω της γραφής, να γραφτεί σε αυτή τη σχολή και να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Θέλω να σε ευχαριστήσω δημόσια, Αντιγόνη, για όλα όσα μου έμαθες!

16. Πως ήταν η διαδικασία της έκδοσης του βιβλίου σου;

Ήταν φυσικά μια εποχή γεμάτη αγωνία. Πίστευα πολύ στο μυθιστόρημά μου, αλλά μέχρι να υπογράψω με τον εκδοτικό, δεν μπορούσα να ησυχάσω. Η αλήθεια είναι  πως χάρηκα πολύ γιατί οι εκδόσεις “Λυκόφως” εξειδικεύονται στο αστυνομικό, νουάρ και τρόμου και το ότι με εμπιστεύτηκαν, ήταν μεγάλη τιμή για εμένα. Επίσης, ο εκδότης μου, Αβέρκιος Λουδάρος, με στήριξε πολύ σε όλο αυτό. Δεν είναι τυχαίο το ότι έχει συνεργασίες πολλών χρόνων με τους συγγραφείς τους. Είναι ένα αμφίδρομο ταξίδι εμπιστοσύνης και χαίρομαι που έγινα κι εγώ μέλος αυτής της οικογένειας. 

Προσωπικές ερωτήσεις

1. Τι ήθελες να γίνεις όταν ήσουν μικρή;

Δικηγόρος, σαν τον αδελφό μου.

2. Με μια λέξη, ποια είναι η Σίβυλλα Αργυροπούλου;

Αν την βρεις εσύ αυτή τη λέξη, να μου την πεις κι εμένα.

3. Το προτέρημά σου.

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση.

4. Το ελάττωμά σου.

Είναι τόσα πολλά που δεν μπορώ να τα απαριθμήσω.

5. Τι μουσική ακούς;

80s και 90s.

6. Τι ταινίες σου αρέσουν;

Οι ανθρωποκεντρικές, συνήθως ανεξάρτητες παραγωγές. Δεν αγαπώ πολύ τα blockbuster.

7. Περιγράψέ μου μια συνηθισμένη μέρα σου.

Πριν ξυπνήσουν όλοι, γράφω. Μετά ασχολούμαι με τη φροντίδα της οικογένειάς μου και πάω στο γραφείο. Επιστρέφω αργά το βράδυ σπίτι, για να περάσω χρόνο με τους δικούς μου.

8. Πιστεύεις στη φιλία;

Φυσικά. Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που έχουν στη ζωή τους πραγματικούς φίλους. Εύχομαι να λένε και εκείνοι το ίδιο για εμένα.   

9. Πιστεύεις στον έρωτα;

Φυσικά!

10. Πες μου κάτι ακραίο που έχεις κάνει.

Πέρα από ακραίες δίαιτες, δεν έχω κάτι να αναφέρω!

11. Τι σε θυμώνει;

Όταν γράφουν πάνω στα βιβλία. Δεν το καταλαβαίνω.

12. Το αγαπημένο σου ποτό;

Δεν έχω αγαπημένο ποτό. Δεν πίνω αλκοόλ. Πίνω όμως όλη μέρα τσάι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ