Μιλάει στην Αντιγόνη Πόμμερ και στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ από την Νέα Υόρκη η Σταυρούλα Τσούτσα, εκπαιδευτικός και creative writer στην εφημερίδα ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ.

 

 

  1. Πώς και πότε βρεθήκατε στην Αμερική και σε ποια πόλη ζείτε;

Eίμαι στην Αμερική από το 2015. Ήρθαμε, μαζί με τον άντρα μου και τον γιο μου που τότε ήταν 11 χρονών. Ζούμε στη Νέα Υόρκη, μια πολύ ιδιαίτερη πόλη, την οποία από την πρώτη στιγμή ή αγαπάς ή μισείς. Εγώ την έχω αγαπήσει πολύ, αλλά θα ήθελα αφού την χορτάσω να επιστρέψω στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα.

 

  1. Ποιο είναι το κύριο επάγγελμά σας;

Είμαι εκπαιδευτικός, διδάσκω ελληνική γλώσσα και πολιτισμό και creative writer στον Εθνικό Κήρυκα. Επίσης ασχολούμαι με την προπονητική ζωής.

 

  1. Είστε συντάκτρια στην εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας. Από πότε αρθρογραφείτε;

Στον Εθνικό Κήρυκα που είναι η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ομογένειας γράφω από το 2016.

 

  1. Η Ελληνική κοινότητα διαβάζει αυτή την εφημερίδα;

Ο Κήρυκας είναι πολύ αγαπητός στους Έλληνες της Αμερικής. Ανέκαθεν υπήρξε η γέφυρα επικοινωνίας με την μητέρα πατρίδα, αλλά και σημαντική πηγή ενημέρωσης των Ελλήνων της Αμερικής.

 

  1. Βλέπω πως μέσω της εφημερίδας, δίνετε συμβουλές σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Τι έχετε σπουδάσει πάνω σε αυτό;

Έχω σπουδάσει Life and Career Coaching στην Ελλάδα και την Αμερική και έχω πιστοποιηθεί από τον ICF, τον πιο αξιόπιστο διεθνή οργανισμό για coaches. Είμαι certified mentor and trainer του Heartmath, ενός οργανισμού που προτείνει μία πρωτοποριακή μέθοδο αύξησης της ανθεκτικότητας, διαχείρισης των συναισθημάτων και του άγχους η οποία βασίζεται στην νοημοσύνη της καρδιάς. Παράλληλα έχω εκπαιδευτεί και σε άλλες μεθόδους, όπως είναι το Points of You, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι και με την Θετική Ψυχολογία.

 

  1. Ποιο είναι το πιο συχνό πρόβλημα που σας αναφέρουν;

Τα πιο συχνά προβλήματα είναι αυτά που αφορούν στις σχέσεις, κυρίως τις ερωτικές, αλλά και στις σχέσεις γονιών παιδιών, κυρίως στην εφηβεία.

 

  1. Η επαφή σας με την Ελληνική γλώσσα, μέσω της εφημερίδας αλλά και της επικοινωνίας που έχετε με τον κόσμο, πόσο σημαντική είναι για εσάς;

Είναι πολύ σημαντική για εμένα. Είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά μου να διαβάζει ο κόσμος τη στήλη μου αλλά και τις συνεντεύξεις που κάνω με συγγραφείς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του πολιτισμού κυρίως από την Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό οι Έλληνες της Αμερικής να ενημερώνονται για τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα στην Ελλάδα, την οποία ούτως ή άλλως επισκέπτονται κάθε χρόνο.

 

  1. Εκτός από την κύρια εργασία σας και τη δημοσιογραφική σας παρουσία στον Εθνικό Κήρυκα, είσαστε και συγγραφέας. Ένα αστυνομικό σας διήγημα δημοσιεύτηκε σε σειρές στην εφημερίδα. Πείτε μας δυο λόγια γι αυτό.

Τι σημαίνει η συγγραφή για εσάς;

Για εμένα το εγχείρημα αυτό ήταν ένα όνειρο ζωής. Η συγγραφή είναι μία μαγική διεργασία. Κάθε φορά που στήνω έναν ήρωα νιώθω σα να βγαίνω από όλα όσα με απασχολούν ή με περιορίζουν και να παρατηρώ τη ζωή κάποιου άλλου, ο οποίος μάλιστα από κάποιο σημείο και αποκτά υπόσταση, έχει τη δική του φωνή και δράση, και οδηγεί την ιστορία με τον δικό του τρόπο. Όλο αυτό για εμένα λειτουργεί σχεδόν ψυχοθεραπευτικά.

Η αστυνομική νουβέλα που έγραψα έχει τον τίτλο «Η υπόθεση της Δάφνης Π» και είναι μια κλασική αστυνομική ιστορία που διαδραματίζεται την δεκαετία του 1980 σε μια επαρχιακή πόλη. Μια νεαρή γυναίκα πεθαίνει ξαφνικά και ενώ όλα δείχνουν ότι ο θάνατός της ήταν από φυσικά αίτια, ο πατέρας της επιμένει ότι δολοφονήθηκε. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο αστυνομικός διευθυντής Αλκιβιάδης Βρεττός και η ιστορία ξετυλίγεται …

  1. Σκοπεύετε να γράψετε κάποιο άλλο διήγημα ή μυθιστόρημα;

Έχω εδώ και πολύ καιρό την επόμενη ιστορία στο μυαλό μου, αλλά δεν έχει έρθει ακόμη η κατάλληλη στιγμή, για να αρχίσω να την μοιράζομαι.

 

  1. Σχολείο, εφημερίδα ή lifecoaching; Αν έπρεπε να επιλέξετε ένα από τα τρία, ποιο θα ήταν και γιατί;

Δεν μπορώ να διαλέξω… Είναι σαν να έχω τρεις καλούς φίλους. Ο καθένας είναι πολύ διαφορετικός από τον άλλο, αλλά εγώ τους αγαπάω και τους τρείς για διαφορετικούς λόγους. Κάποιες φορές συναντιέμαι περισσότερο με τον έναν, κάποιες με τον άλλον. Το σίγουρο είναι ότι θέλω και τους τρεις στη ζωή μου.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Τι θέλατε να γίνετε όταν ήσαστε μικρή;

Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αστυνομικός ντετέκτιβ.

Το κατάφερα  εν μέρει μέσα από τις αστυνομικές ιστορίες!

 

  1. Τι μουσική ακούτε;

Ακούω πολλά ήδη μουσικής αλλά κυρίως alternative rock.

 

  1. Τι ταινίες σας αρέσουν;

Μου αρέσουν τα περισσότερα ήδη αρκεί να μου κρατούν τον ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Δεν μου αρέσουν οι ταινίες τρόμου. Λατρεύω τις καλές αστυνομικές σειρές αλλά και τις ταινίες εποχής με καλή πλοκή και δυνατούς έρωτες.

 

  1. Περιγράψτε μια συνηθισμένη μέρα σας.

Ξυπνάω στις 5 το πρωί και στις 5.50 παίρνω το τρένο για να πάω στο σχολείο μου. Μέσα στο τρένο σε όλη τη διαδρομή που κρατάει περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο δουλεύω, συνήθως γράφω ή ετοιμάζω δουλειά για το σχολείο. Από το σχολείο φεύγω συνήθως γύρω στις 4 περίπου και μετά αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής, όπου πάλι δουλεύω ακούγοντας μουσική. Το απόγευμα θα κάνω γυμναστική ή χορό, θα μαγειρέψω και θα χαλαρώσω με την οικογένειά μου. Για ύπνο θα πάω νωρίς, αλλά θα φροντίσω κάθε μέρα να κάνω κάτι για τον εαυτό μου. Μου αρέσει πολύ το θέατρο, η μουσική και ο χορός όπως και τα καφεδάκια με τις φίλες μου.

 

  1. Αγαπημένη φράση

After all tomorrow is another day…

 

  1. Πιστεύετε στη φιλία;

Ναι, πιστεύω και νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τους φίλους μου.

 

  1. Σκέφτεστε να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Ναι, φυσικά, αλλά όχι ακόμη…

 

  1. Τι σας λείπει πιο πολύ από την πατρίδα σας;

Μου λείπουν οι δικοί μου άνθρωποι, το καλό κλίμα, οι ταβερνούλες κοντά στη θάλασσα και οι χαλαρές ώρες στην παραλία.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ