Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, στην πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στη μακρά και στενή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας.Κατά την 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε και στην κοινή τους δέσμευση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμβολή της Τουρκίας στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Από την τουρκική προεδρία ανακοινώθηκε επιπλέον ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο να μην υποστηρίζουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους της Συρίας και ότι συζήτησαν επίσης το θέμα της σύστασης ζώνης ασφαλείας στα τουρκοσυριακά σύνορα, όπως επίσης το προσφυγικό. Ο τούρκος πρόεδρος φέρεται μάλιστα να ζήτησε από τον Τραμπ να βοηθήσει την Τουρκία στον αγώνα κατά της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σήμερα ανακοινώθηκε ότι αύριο φθάνει στην Τουρκία ο διευθυντής της CIA Μάικ Πομπέο, και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Πιστεύεται ότι τόσο το θέμα της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας τους οποίους χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ κατά του ΙΣΙΣ όσο και η οργάνωση ΦΕΤΟ, του Φετουλάχ Γκιουλέν, θα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων του Πομπέο με την τουρκική ηγεσία.

Απόδειξη στενών διμερών σχέσεων;

Όπως είναι γνωστό η Άγκυρα θεωρεί τους Κούρδους της Συρίας απλό παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ και τον ιμάμη Γκιουλέν «εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο. Την έκδοσή του ζητά -χωρίς επιτυχία ως τώρα- επιμόνως το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η τηλεφωνική επικοινωνία προβλήθηκε ιδιαίτερα ως είδηση από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ως απόδειξη των συνεχιζόμενων στενών διμερών σχέσεων. Ενδεχομένως ο πρόεδρος Ερντογάν να ήλπιζε να ήταν ανάμεσα στους πρώτους ηγέτες μετ τους οποίους συνομίλησε από την πρώτη στιγμή ο νέος αμερικανός πρόεδρος και ήταν χαρακτηριστική η κάποια νευρικότητα της τουρκικής ηγεσίας μέχρι το χθεσινό τηλεφώνημα.

Από τις επίσημες ανακοινώσεις των δυο πλευρών γίνεται σαφές ότι υπάρχει κοινή γραμμή στα βασικά θέματα, όπως στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Όμως με την Άγκυρα να έχει ρίξει γέφυρα στενής συνεργασίας με την Ρωσία και το Ιράν, θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πιο απτά δείγματα της νέας αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, κυρίως όσον αφορά τη στάση της απέναντι στην ισλαμιστική τρομοκρατία».

Αριάννα Φερεντίνου, Κων/πολη