ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε προ ημερών, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ψήφο των εκτός της επικράτειας εκλογέων. Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι:

«Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά την πολιτεία και τη δημόσια συζήτηση. Απέκτησε, όμως, ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια της κρίσης όπου δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδίως από τις νεότερες γενιές αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.

Είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας και να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους με την Ελλάδα.

Για τον σκοπό αυτή η Κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αυτής της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα και να  εισηγηθεί τις βέλτιστες δυνατές λύσεις με βάση τις επιταγές του Συντάγματος.

Η Επιτροπή λειτουργεί εντός αυστηρού χρονοδιαγράμματος και πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών. Επειδή όμως η επόμενη χρονιά είναι μία εκλογική χρονιά, στόχος μας είναι να καταλήξει στα συμπεράσματά της πιο πριν, τον Ιανουάριο του 2019, ώστε να ακολουθήσει διακομματικός διάλογος και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση εντός της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε την αρνητική παράδοση του παρελθόντος, μακριά από αντιπαραθέσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και να δώσουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας».

Η Επιτροπή για την ψήφο των εκτός την επικράτειας εκλογέων συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γ.Γ του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για την ψήφο των εκτός την επικρατείας εκλογέων. Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα το οποίο απασχολεί διαχρονικά την πολιτεία αλλά και τη δημόσια συζήτηση. Απέκτησε μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια της κρίσης όπου δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδίως από τις νεότερες γενιές, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Είναι χρέος μας να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο ώστε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής αυτών των ανθρώπων στην πολιτική ζωή και τα δημόσια πράγματα της χώρας μας. Να ενισχύσουμε τους δεσμούς τους με την Ελλάδα ώστε πολύ σύντομα πολλοί από αυτούς – γιατί όχι – να επιστρέψουν και να στηρίξουν με τη δουλειά και τα προσόντα τους τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που έχουμε μπροστά μας για την ανάταξη της χώρας μας.

Γι αυτό τον σκοπό, προχωρήσαμε ως κυβέρνηση – ως Υπουργείο Εσωτερικών – στη συγκρότηση, για πρώτη φορά, αυτής της ειδικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που θα εξετάσει το θέμα σε βάθος και θα εισηγηθεί τις βέλτιστες δυνατές επιλογές με βάση τις επιταγές του συντάγματος. Η επιτροπή προβλέπεται από τον «Κλεισθένη» και πρόκειται να μελετήσει όλες τις συνταγματικές και τις τεχνικές λεπτομέρειες της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ώστε να καταλήξουμε σε μια λύση δίκαιη και τεχνικά υλοποιήσιμη.

Για να μπορέσει να επιτελέσει αυτόν το δύσκολο ρόλο η επιτροπή στελεχώθηκε από επιστήμονες εγνωσμένου κύρους και πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής καθώς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Κώστα του Πουλάκη.

Οφείλω επίσης να τονίσω ότι η επιτροπή αυτή δεν είναι φόρουμ διαλόγου χωρίς καμία δέσμευση. Είναι μια συνεκτική ομάδα εργασίας με αυστηρό χρονοδιάγραμμα που καλείται να παρουσιάσει το πόρισμά της το αργότερο εντός πέντε μηνών. Επειδή ωστόσο η επόμενη χρονιά, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι μια εκλογική χρονιά, ο στόχος μας είναι η επιτροπή να ολοκληρώσει πιο γρήγορα τις εργασίες της και να καταλήξει στα συμπεράσματά της εντός του Ιανουαρίου του 2019. Φυσικά το πόρισμα αυτό θα τεθεί εκ νέου σε πλατύ διακομματικό διάλογο προκειμένου ύστερα να προχωρήσουμε συντεταγμένα ως Πολιτεία στη λύση με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω υπενθυμίζοντας ότι δυστυχώς μέχρι τώρα το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν έτυχε της δέουσας προσοχής και υπευθυνότητας. Πολλές φορές μάλιστα αντιμετωπίστηκε ευκαιριακά, για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Αυτή την αρνητική παράδοση ερχόμαστε να σπάσουμε με τη συγκεκριμένη επιτροπή και να δώσουμε δίκαιη και βιώσιμη λύση σε ένα κρίσιμο θέμα που απασχολεί έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της επιτροπής τις οποίες άλλωστε θα παρακολουθώ στενά. Καλή δύναμη και καλή δουλειά σε όλους και όλες».

ΥΠΕΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ