-Εισηγείται στα κράτη – μέλη την παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου, που φέρει το όνομα του, για τρία επιπλέον χρόνια, μέχρι το 2020, καθώς και τον διπλασιασμό των πόρων του!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως αναφέρουν έγκυρα δημοσιεύματα του γερμανικού και του ευρωπαϊκου Τύπου, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, εξαγγέλει την Τετάρτη από το βήμα της Ευρωβουλής, πρωτοβουλίες για την τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τις τελευταίες ημέρες με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του.
Ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές την πρόθεση της Επιτροπής να εισηγηθεί στα κράτη – μέλη την παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου, που φέρει το όνομα του για τρία επιπλέον χρόνια (μέχρι το 2020), καθώς και τον διπλασιασμό των πόρων του.

“Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να εισηγηθεί την μερική τροποποίηση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας, με σκοπό την απελευθέρωση εθνικών πόρων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη”

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, το ισχύον «πακέτο Γιούνκερ» αφορά την περίοδο 2015-2017, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 315 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πρώτο έτος λειτουργίας του εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 115 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η δεύτερη πρωτοβουλία, που ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να αναλάβει, αφορά εισήγηση για την μερική τροποποίηση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην ουσία επιβάλλει την δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της Ευρωζώνης ελέγχοντας το δημόσιο έλλειμμα.
Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να εισηγηθεί να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, με σκοπό την απελευθέρωση εθνικών πόρων, που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

Fahnen_Europaparlament

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ