-Τσεμ Έτσντεμιρ, Πρόεδρος του κόμματος των “Πρασίνων” και εμπνευστής του ψηφίσματος: «Δεν αποκλείεται να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, αλλά το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να υφίσταται εκβιασμούς από δεσποτείες, όπως του κυρίου Ερντογάν».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με την “Deutsche Welle”, στις 2 Ιουνίου η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα, με το οποίο θα «καταδικάζεται» η γενοκτονία των Αρμενίων. Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της “Deutsche Welle”, αη ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού “Der Spiegel” επισημαίνει σχετικά, ότι ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Βερολίνο εκφράζει την «απορία» του για το ζήτημα αυτό, καθώς το ψήφισμα αυτό προωθείται στην Γερμανία, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Άγκυρας.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, αν και το ακριβές περιεχόμενο του ψηφίσματος δεν έχει γίνει γνωστό, οι πολιτικές ομάδες έχουν ήδη συμφωνήσει σε μία διατύπωση, η οποία καταδικάζει την γενοκτονία των Αρμενίων και επιγράφεται: «Μνήμη και ανάμνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία».

«Δεν αποκλείεται να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, αλλά το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να υφίσταται εκβιασμούς από δεσποτείες, όπως του κυρίου Ερντογάν»

Την πρόταση ψηφίσματος είχαν υποβάλει προ μηνών οι Γερμανοί “Πράσινοι”, αλλά την είχαν ανακαλέσει προσωρινά τον περασμένο Φεβρουάριο. Ήδη τον Απρίλιο του 2015 η γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή, σε ψήφισμά της, έκανε λόγο, για πρώτη φορά, για «γενοκτονία» των Αρμενίων, ενώ η Τουρκία αρνείται πεισματικά τον χαρακτηρισμό αυτόν και κάνει λόγο για «γεγονότα» ή και για «διωγμό».
Απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας “Bild”, για πιθανές αντιδράσεις, ο Πρόεδρος του κόμματος των “Πρασίνων” και εμπνευστής του ψηφίσματος, Τσεμ Έτσντεμιρ, δήλωσε: «Δεν αποκλείεται να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την Άγκυρα, αλλά το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να υφίσταται εκβιασμούς από δεσποτείες, όπως του κυρίου Ερντογάν». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των “Πρασίνων”, ο οποίος κατάγεται από την Τουρκία, τα στοιχεία, που διαθέτει το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών για την σφαγή των Αρμενίων, είναι «ξεκάθαρα» και μετά την έγκριση του ψηφίσματος από την γερμανική Βουλή θα είναι «πολύ πιο δύσκολο για την Τουρκία να εξακολουθεί να αρνείται την γενοκτονία».

«Η Γερμανία φέρει ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη, ως άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και αυτό ισχύει, ανεξάρτητα από την επίκαιρη συζήτηση για την προσφυγική κρίση. Είμαι αντίθετος σε μία δουλική στάση προς τον Ερντογάν»

Από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαϊερ, δηλώνει στην εφημερίδα “Bild”, ότι η Γερμανία φέρει ιδιαίτερη ιστορική ευθύνη, ως άλλοτε σύμμαχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. «Και αυτό ισχύει, ανεξάρτητα από την επίκαιρη συζήτηση για την προσφυγική κρίση. Είμαι αντίθετος σε μία δουλική στάση προς τον Ερντογάν» αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας. Παράλληλα, ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στο Βερολίνο, υποστηρίζει, ότι το επικείμενο ψήφισμα της γερμανικής Βουλής μπορεί να συμβάλει στην «συμφιλίωση», ώστε «Τούρκοι και Αρμένιοι να ξεπεράσουν αυτά, που τους χωρίζουν».
Βέβαια, διαφορετική άποψη εκφράζει ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Γερμανία, Χουσείν Καρσίλογλου. «Είναι άξιο απορίας, πώς ένα ψήφισμα, που χαρακτηρίζει “γενοκτονία” τα γεγονότα αυτά, μπορεί να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των Αρμενίων» δήλωσε, κατά το δημοσίευμα της “Deutsche Welle”, ο Τούρκος διπλωμάτης στην ημερήσια εφημερίδα “Tagesspiegel” του Βερολίνου.

berlin

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ