Ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας κ.AndreasBorgeasκαι ο Πρέσβης της ΕΕ κ. ChristianBerger
  • Αυξανόμενη η παρουσία του Αμερικανικού παράγοντα στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Μεσογείου
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Daniel Rubinstein (Chargé d’Affaires)και ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας κ. Andreas Borgeas
ΟΕλληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας κ. Andreas Borgeas και ο Πρέσβης της Ελλάδας κ Νικόλαος Παπαγεωργίου

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για την σύσφιξη της συνεργασίας τους σε μια σειρά από τομείς. Οι συζητήσεις, μεταξύ άλλων, εστιάζουν στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας που αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.Η στενή συνεργασία των δύο χωρών επισφραγίστηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη τουΥπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνοαμερικανός, πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, Andreas Borgeas είχε σειρά επαφών με σημαντικούς παράγοντες από την διεθνή διπλωματική αρένα και την οικονομία,κατά την διάρκεια τουDelphi DC – Southeast Europe & East MedForumστην Ουάσιγκτον. Μεταξύ άλλων,είχε την ευκαιρία να συναντήσει τονΠρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, RobertMenendez, τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους, GeoffreyPyatt, την τέως Πρόεδρος της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόζι, καθώς και άλλαεξέχοντα μέλη του Κογκρέσου και της Ελληνο-αμερικανικής κοινότητας.

Σε συνέχεια της ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας στην ΝΑ Μεσόγειο και της περιφερειακής συνεργασίας στο τομέα της ενέργειας, ο AndreasBorgeasεπισκέφθηκε, την περασμένη εβδομάδα την Αίγυπτο. Στα πλαίσια των επαφών του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ (Πρέσβη DanielRubinstein – Chargéd’Affaires), της ΕΕ (Πρέσβη ChristianBerger), της Γαλλίας (Πρέσβη MarcBaréty) και της Ελλάδας (Πρέσβη Νικόλαο Παπαγεωργίου), ενώ ξεχώρισαν οι συναντήσεις του με εκπροσώπους σημαντικών βιομηχανικών ομίλων της χώρας, με σκοπό να ενισχυθεί το πλέγμα συνεργασιών για την προώθηση των προτεινόμενο δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

Προτεραιότητα κατά την διάρκεια των επαφών του κ. Borgeas αποτέλεσε:

  • Ηενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η χώρα μας αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχει άριστη γεωπολιτική θέση, ενώ διατηρεί μια στενή συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ
  • O ρόλος της Ελλάδας για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη, μέσω της ενεργειακής απεξάρτησης της ηπείρου από την Μόσχα. Η Ελλάδα διαθέτει έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα παραγωγής πράσινης και καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ η θέση της ανάμεσα σε τρεις ηπείρους εξυπηρετεί άριστα την κατασκευή διεθνών διασυνδέσεων για την μεταφορά ενέργειας από διαφοροποιημένες πηγές.
  • Η εγκαθίδρυση της Ελλάδα ως ενεργειακού κόμβου στην ΝΑ Μεσόγειο και Ευρώπη, μέσω της δημιουργίας διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων (π.χ. με Αίγυπτο). Μέσα από τις οποίες μπορεί να εξασφαλιστούν τεράστιες ποσότητες πράσινης, καθαρής και χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την εγχώρια οικονομία, αλλά και τις οικονομίες της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενεργειακή αυτονομία της ηπείρου και η επίτευξη των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ  είναι ευθυγραμμισμένη με τους στρατηγικούς ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας, ενώ η υψηλής σημαντικότητας που προσδίδουν οι ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου προτεραιοποιεί την κατασκευή κρίσιμων projects για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής ηπείρου. 
  • Η σημαντικότητα της διμερούς συνεργασίας Αιγύπτου – Ελλάδας,και της ιδιαίτερης συμβολής που μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσα από την επιλογή της χώρας μας για την εισαγωγή καθαρής, πράσινης  ενέργειας από την Αφρική. Η συνεργασία τω δύο κρατών αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομική τους ανάπτυξη.
  • Η αναβάθμιση του ρόλου της Κρήτης στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κρήτη είναι ένα από τα πλησιέστερα ευρωπαϊκά σημεία προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ φιλοξενεί σημαντικές ενεργειακές υποδομές. Η συνεχής ανάπτυξη των υποδομών εξελίσσουν το ρόλο της Κρήτης σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της περιοχής, ικανό να διαχειριστεί τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ τριών (3) ηπείρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ