Στο επίκεντρο της κριτικής του Αρχιεπισκόπου βρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών και ο ρόλος των Υπουργών κ.κ. Κατρούγκαλου και Σκουρλέτη στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Φανάρι!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μυστική συνάντηση δύο ωρών είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την περασμένη Τρίτη, στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στην οδό Φιλοθέης, στην Πλάκα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», στο επίκεντρο της κριτικής του Αρχιεπισκόπου βρέθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. «Έχω μεγάλη δυσκολία συνεργασίας μαζί του. Δεν μπορώ να συνεργαστώ. Είναι ιδεοληπτικός», είπε στον Πρωθυπουργό ο Αρχιεπίσκοπος και επεσήμανε, ότι «άλλα λέει και άλλα κάνει», παραδίδοντας στον κ. Τσίπρα επιστολή της Ιεράς Συνόδου για το θέμα των επισκέψεων των Μητροπολιτών στα σχολεία.
Σημείο τριβής αποτελεί και το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος έθεσε στον Πρωθυπουργό τρεις κόκκινες γραμμές, προκειμένου η Εκκλησία να εισέλθει σε διάλογο για τα θρησκευτικά με την Πολιτεία. Πρώτον, να εξακολουθήσει να υπάρχει ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του μαθήματος, δεύτερον να μην υπάρξει μείωση των ωρών διδασκαλίας, που ισχύουν σήμερα, και τρίτον να παραμείνει ο Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.
Η αντιπαράθεση της ηγεσίας της Εκκλησίας με τον κ. Φίλη είναι μετωπική. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, παρ’ ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν ζήτησε την παραίτηση του Υπουργού, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένει τον ανασχηματισμό για να «ζυγίσει» τις πραγματικές διαθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου απέναντί του.

«Η Ελλαδική Εκκλησία κατηγορεί το Φανάρι, ότι με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, κ. Αμφιλόχιο, έχει προχωρήσει σε σειρά εχθρικών κινήσεων εναντίον της, με στόχο να την μετατρέψει από «θυγατέρα Εκκλησία» σε «δούλα Εκκλησία»!

Πάντως, ο κ. Φίλης δεν είναι ο μόνος Υπουργός, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Ιεραρχίας. Οι Υπουργοί, κ.κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και Πάνος Σκουρλέτης «κατηγορήθηκαν» επίσης, ότι υποθάλπτουν και τροφοδοτούν τις αξιώσεις, που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αξιώσεις, που έχουν στο στόχαστρο τους -όπως τονίζουν- την Εκκλησία της Ελλάδος. Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News», υπονομεύεται και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος. Σημειώνεται, ότι η Ελλαδική Εκκλησία κατηγορεί το Φανάρι, ότι με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του στην Αθήνα, κ. Αμφιλόχιο, έχει προχωρήσει σε σειρά εχθρικών κινήσεων εναντίον της, με στόχο να την μετατρέψει από «θυγατέρα Εκκλησία» σε «δούλα Εκκλησία»!
Ο Αρχιεπίσκοπος και στο παρελθόν έχει θέσει θέμα στον Πρωθυπουργό για τους κ.κ. Κατρούγκαλο και Σκουρλέτη, ενώ τώρα προειδοποιεί, ότι θα υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις, σε περίπτωση που αναβαθμιστεί θεσμικά το Γραφείο του Πατριαρχείου στην Αθήνα.
«Θέλω την ειλικρινή συνεργασία Κυβέρνησης και Εκκλησίας, αλλά πάνω στους διακριτούς ρόλους των δύο πλευρών», ήταν μία από τις απαντήσεις του Πρωθυπουργού στον κ. Ιερώνυμο.ieronimos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ