Φωτο Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «ReInHerit» και μετά την ολοκλήρωση της θεματικής έκθεσης «ReThinking Κοινωνικές Συγκρούσεις»,  το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την τρίτη θεματική έκθεση με τίτλο  «ReThinking Τέχνη & Τεχνικές», από 30 Ιουνίου έως27Ιουλίου2023.

Η νέα έκθεση έχει ως στόχο να αναδείξει διαφορετικά είδη άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ως προς την τέχνη και τις τεχνικές και εστιάζει στα φυσικά υλικά, στις διαδικασίες στις οποίεςαυτάυποβάλλονται καθώς και στον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Λόγω της αυξανόμενης εκβιομηχάνισης, της μαζικής παραγωγής και της παγκοσμιοποίησης, πολλές παραδοσιακές πρακτικές χειροτεχνίας έχουν μείνει στάσιμες ή θεωρούνται παρωχημένες. Οι παραδόσεις, οι γνώσεις και οι τεχνικές ωστόσο, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά, εξελίσσονται πάντα ως απάντηση σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο και συνεχίζουν να παρέχουν στις κοινότητες μια αίσθηση ταυτότητας και σεβασμού της πολιτιστικής ποικιλομορφίας.

Ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η τέχνη και οι τεχνικές εκπροσωπούν παραδόσεις του παρελθόντος. Ταυτόχρονα, συνομιλούν με μεθόδους παραγωγής που εστιάζουν στη βιώσιμη χρήση φυσικών και τοπικών υλικών, οι οποίες χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

Η έκθεση περιλαμβάνειτρίαέργα σε ψηφιακή μορφήαπό το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, που παρουσιάζουν το θέμα της τέχνης και των τεχνικών από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας: Πρόκειται για μια λευκή λήκυθο(περ. 420 π.Χ.),ένασυντεχνιακό σεντούκι αρτοποιών μελόψωμου(1744)και μια κορνίζα διακοσμημένη με κουκούλια μεταξοσκώληκα(20ός αιώνας)των τριών μουσείων αντίστοιχα. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικτυακή εφαρμογή «Smart Lens» του έργου ReInHerit που προσφέρει μια εμπλουτισμένη εμπειρία της έκθεσης.

Την έκθεση επιμελούνται οι Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου και Νεφέλη Μπαντελά από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, οι CatalinBetz καιSibylleDienesch από το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και η Irini Khenkin από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

Παράλληλες Δράσεις

  • Στο πλαίσιο της έκθεσης «ReThinking ΚοινωνικέςΣυγκρούσεις» θα ακολουθήσουν διά ζώσης και διαδικτυακέςξεναγήσεις. Αναλυτικές πληροφορίες θα αναρτηθούν σύντομα στο www.cycladic.gr.
  • Στο πλαίσιο του CycladicArtCafé Project, μέρος του Προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης του Μουσείου, παρουσιάζονται διαδοχικά, έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που άπτονται των θεμάτων που θίγει κάθε έκθεση. Κατά τη διάρκεια της τρίτης έκθεσης με θέμα την τέχνη και τις τεχνικές, παρουσιάζεται το έργο της Ζωής Γαϊτανίδου,Το Βουνό (2018).H Ζωή Γαϊτανίδου χρησιμοποιεί την πρακτική του κεντήματος για να δημιουργήσει περίτεχνες ταπισερί που συνδυάζουν μορφές με αφηρημένα μοτίβα. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει τη δημιουργία ιδιαίτερων εντάσεων που συναντά κανείς και στην tribal τέχνη.

Yπενθυμίζεται ότι στοπλαίσιοτουευρωπαϊκούπρογράμματος«ReInHerit» που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μουσείο του Γκρατς στην Αυστρία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία, συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν3 θεματικές εκθέσεις υπό τον τίτλο «ReThinking»,με θέμα κοινωνικά ζητήματα που έχουν απασχολήσει την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: ταυτότητες φύλου, κοινωνικές συγκρούσεις, τέχνη και τεχνικές.Οι εκθέσεις διερευνούν το ερώτημα πώς μπορούν να παρουσιαστούν  αντικείμενα στον χώρο του μουσείου όταν το ίδιο το πρωτότυπο δεν μπορεί να εκτεθεί.Τρία αντικείμενα έχουν επιλεχθεί από τις συλλογές των τριών μουσείων για κάθε θεματική έκθεση, καθεμία από τις οποίες, μετά την παρουσίασή της στην έδρα της,  ταξίδεψε στην Αυστρία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο αντίστοιχα, για να διηγηθεί μια ξεχωριστή ιστορία γύρω από το ευρύτερο θέμα των κοινωνικών ζητημάτων.

Τα τρία μουσεία ανέπτυξαν  επίσης τρεις ψηφιακές εκθέσεις οι οποίες αποτελούν αντικατοπτρισμό των φυσικών, είναι εμπλουτισμένες με ψηφιακά διαδραστικά εργαλεία αφήγησης, ζωγραφικής και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και είναι διαθέσιμες στο σύνδεσμohttps://reinherit-hub.eu/exhibitions. Παράλληλα, δημιούργησαν μία ψηφιακή συλλογή  που περιλαμβάνει και αντικείμενα από άλλα μουσεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τις ταυτότητες φύλου, τις κοινωνικές συγκρούσεις, την τέχνη και τις τεχνικές, στο σύνδεσμο https://collection.reinherit-hub.eu/

 «ReThinkingΤέχνη και Τεχνικές»

30Ιουνίου – 27 Ιουλίου 2023

Είσοδος Ελεύθερη

Μέρες και Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Τρίτης10.00-17.00,Πέμπτη 10.00-20.00, Κυριακή 11.00-17.00

Επιμέλεια:

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου, Νεφέλη Μπαντελά

Graz Museum: Catalin Betz, SibylleDienesch

Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου: Irini KhenkinΜουσείοΚυκλαδικήςΤέχνης
ΝεοφύτουΔούκα 4
106 74, Αθήνα

Φωτο Πάρις Ταβιτιάν © Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ