Καταιγιστικά και απογοητευτικά τα ευρήματα της έρευνας για την διάσημη Scotland Yard που δημοσιεύονται την Τρίτη. Στο μικροσκόπιο όλα τα μέλη του σώματος.Ποιος δε γνωρίζει τη Μητροπολιτική Αστυνομία (Met Police) του Λονδίνου ή καλύτερα γνωστή και ως Scotland Yard; Εδώ και 194 χρόνια από τη δημιουργία της, αν και είναι υπεύθυνη μόνο για τους 32 δήμους του Λονδίνου – εκτός από το City – αποτελεί τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παρόλα αυτά, τις τελευταίες δεκαετίες είναι γεγονός ότι βρίσκεται σε κρίση ενώ το τελευταίο διάστημα κινδυνεύει από ένα πλήρες «ξήλωμα». Αφορμή για αυτό, η νέα επίσημη έρευνα που έχει διεξαχθεί από τη βαρόνη Λουίζ Κέισι, μέλος της Βουλής των Λόρδων και αναμένεται να δημοσιευθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Μέχρι στιγμής, στο προσχέδιο που έχουν δει ανώτατα κλιμάκια, αναδεικνύουν ρατσιστική, σεξιστική και ομοφοβική συμπεριφορά των αστυνομικών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Επισημαίνεται, άλλωστε, ότι η απόφαση διεξαγωγής της έρευνας έγινε μετά τον βιασμό και δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ το 2021 από τον τότε εν ενεργεία αστυνομικό Γούειν Κάζινς ενώ από τότε έχουν γίνει διάφορες αποκαλύψεις πολυάριθμων υποθέσεων παραβατικών συμπεριφορών.

Μάλιστα, το γεγονός ότι η τέως διευθύντρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ, αγνοούσε και κάποιες φορές αδιαφορούσε για τέτοιους είδους υποθέσεις, οδήγησαν στην αποπομπή της τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά από 5 χρόνια στη θέση αυτή.

Τα πρώτα σχόλια για τα ευρήματα

Αν και έχει ζητηθεί από τον εκπρόσωπο τύπου της «Έρευνας Κέισι» (Casey Review) να μην γίνουν σχόλια πριν την πλήρη δημοσίευση της, άνθρωπος κοντά στους συντάκτες της έκθεσης σχολιάζει στον Guardian ότι πρόκειται περί «άθλιας» και «φρικιαστικής» έκθεσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και κυβερνητικές πηγές που ανέφεραν στο BBC οι κατηγορίες προς την Μητροπολιτική Αστυνομία είναι «πολύ σοβαρές» και «άβολες ακόμα και στην ανάγνωση».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ ζήτησε μία έρευνα «χωρίς περιορισμούς», αναγνωρίζοντας ότι «προφανώς και υπάρχουν προβλήματα στην μητροπολιτική αστυνομία».

Δελτίο τύπου της Μητροπολιτικής Αστυνομίας προσπαθεί να βρει τη θετική πλευρά, αναφέροντας ότι «η έρευνα θα έχει σημαντικό ρόλο στην αναδιαμόρφωση της δουλειάς που θέλουμε να παραδώσουμε, δηλαδή περισσότερη εμπιστοσύνη, λιγότερο έγκλημα και υψηλά στάνταρντ».

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται το θέμα να σχολιαστεί εκτενώς στη Βουλή των Κοινοτήτων καθώς το υπουργείο εσωτερικών έχει ήδη δηλώσει ότι θα υποστηρίξει την ηγεσία του διευθυντή της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Σερ Μαρκ Ρόουλι, ο οποίος ανέλαβε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι την εβδομάδα που πέρασε ο ίδιος βρισκόταν σε διαρκείς συνομιλίες με την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ