«Καμία χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της από την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοσταθμό DLF.Εκτενείς αναφορές στην ελληνική κρίση και την πορεία του τρίτου προγράμματος προσαρμογής έκανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης που μεταδόθηκε το πρωί από τον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Αφού ο κ. Γιούνκερ προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ θα διχάσουν ακόμα περισσότερο την Ευρώπη και κατέστησε σαφές ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ότι «παρά την απογοήτευση για την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, η χώρα έχει κάνει περισσότερες διαρθρωτικές και άλλες μεταρρυθμίσεις από ότι κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού βορρά».

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επέκρινε τον τρόπο αντιμετώπισης των ελληνικών προσπαθειών το 2014 και 2015 από τη γερμανική κοινή γνώμη χαρακτηρίζοντάς ως τον ως άδικο. «Πιστεύω, πρόσθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι οι ελληνικές θυσίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, είναι ωστόσο λάθος να υποστηρίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα».

Αναφερόμενος στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι «στέκεται σε ασταθή βάση, μιας και δεν γνωρίζουμε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα διαχειριστεί το πρόβλημα». Ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε μάλιστα ότι καμία χώρα δεν έχει κάνει μεγαλύτερα βήματα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της από την Ελλάδα». Και ειρωνευόμενος την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για τη μείωση του συνταξιοδοτικού ορίου πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν μείωσε το όριο συνταξιοδότησης. Κάποια άλλη χώρα όμως το έπραξε».

Γκάμπριελ εναντίον Σόιμπλε για Ελλάδα

Χθες το βράδυ σε δεξίωση στο Βερολίνο με αφορμή την εκλογή νέου ομοσπονδιακού προέδρου ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκρινε τη στάση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έναντι της Ελλάδας. Ο απερχόμενος πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η Γερμανία θα πρέπει να δώσει μάχη για να διατηρηθεί η συνοχή της ΕΕ. Δεν πρέπει να ξεκινήσει νέα απόπειρα εκδίωξης της Ελλάδας από το ευρώ, όπως κάνει για μια ακόμα φορά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», υπογράμμισε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

DLF, DPA / Στέφανος Γεωργακόπουλος