(c) ellinikignomi.eu

Το “κακό σενάριο” με περισσότερα μέτρα, που θα ξεπερνούν τα 7 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, κανένα κούρεμα χρέους και αρνητική αξιολόγηση, μας οδηγεί με ακρίβεια σε πολιτική αστάθεια και σε πρόωρες εκλογές!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα άρθρα μας, σε δύσκολη θέση βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό ο Αλέξης Τσίπρας και η Κυβέρνησή του. Τώρα, όμως, η θέση του έχει γίνει ακόμη πιό δεινή, αφού οι εξωπραγματικές νέες απαιτήσεις των δανειστών και η σκληρή στάση του ΔΝΤ μπορούν να τινάξουν στον αέρα, όχι μόνον την Κυβέρνηση, αλλά και τις εσωκομματικές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ!
Ήδη, η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με “ωρολογιακή βόμβα”, αφού όλοι, πλέον, φοβούνται την επανάληψη των γεγονότων του καλοκαιριού του 2015.
Όσο περνούν οι ημέρες, φουντώνουν οι φήμες, ότι αρκετά στελέχη του κόμματος είναι έτοιμα να «εγκαταλείψουν», ή ακόμη και να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση, που ο Αλέξης Τσίπρας δεχθεί περαιτέρω μέτρα από τα συμφωνηθέντα του περασμένου καλοκαιριού.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν την εσωκομματική δημοκρατία, λέγοντας, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό κυβερνητισμό!

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έφθασαν, μάλιστα, στο σημείο να θέσουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και την συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, δηλαδή το μνημόνο, λέγοντας, ότι «απέχει έτη φωτός από ένα αριστερό, κοινωνικά και ταξικά προσανατολισμένο πρόγραμμα».
Παράλληλα, επισημαίνουν και προειδοποιούν, πως «τείνει, να γίνει αυτό, που από την αρχή είχε επισημανθεί ως σοβαρός κίνδυνος: Να μετεξελιχθεί η ήττα και ο συμβιβασμός του περασμένου καλοκαιριού σε στρατηγική επιλογή».
Τα στελέχη αυτά αμφισβητούν την εσωκομματική δημοκρατία, λέγοντας, ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό κυβερνητισμό, ενώ
διαφωνούν και με την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να προσεγγίσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το κακό σενάριο με περισσότερα μέτρα, που θα ξεπερνούν τα 7 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, κανένα κούρεμα χρέους και αρνητική αξιολόγηση είναι, πλέον, πολύ πιθανό”

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο πρώτος, που θα διαχωρίσει την θέση του απέναντι στον Πρωθυπουργό, θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος φέρεται να θέλει να εγκαταλείψει το κρίσιμο πόστο του Υπουργού Οικονομικών!
Ήδη, η κριτική που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου από την αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετέχει και ο κ. Τσακαλώτος, είναι εξόχως σκληρή. Τόσο για την οικονομική πολιτική, όσο και για το προσφυγικό.
Οι διαφωνούντες δημιούργησαν, μάλιστα, και την δική τους ιστοσελίδα, υπό τον τίτλο commonality.gr και εκφράζουν τις διαφωνίες τους, χωρίς, ωστόσο, να παραιτούνται από το κόμμα.
Όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές και αναλυτές, λίγο-πολύ, το κακό σενάριο είναι πλέον γνωστό σε όλους. Αυτό προβλέπει περισσότερα μέτρα, που θα ξεπερνούν τα 7 με 8 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά, κανένα κούρεμα χρέους και αρνητική αξιολόγηση. Και αν το σενάριο αυτό έμοιαζε στην αρχή να είναι αρκετά απίθανο, σήμερα όλα δείχνουν, ότι οδηγούμαστε προς τα εκεί και, μάλιστα, με μαθηματική ακρίβεια!

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά, πως, αν δεν δεχθεί τις απαιτήσεις τους, δεν μένει τίποτα άλλο, από ένα έκτακτο Eurogroup, στο οποίο θα τεθεί το γνωστό δίλημμα : «take it or leave it»!

Οι αναλυτές είναι βέβαιοι, πως οι διαβεβαιώσεις του Αλέξη Τσίπρα, πως όλα θα πάνε καλά, δεν φαίνεται να πείθουν κανέναν και υποστηρίζουν, ότι ο κ. Τσίπρας γνωρίζει αρκετά καλά, το τι ακριβώς θα συμβεί και πώς θα συμβεί!
Όπως λένε οι ίδιοι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά, πως, αν δεν δεχθεί τις απαιτήσεις τους, δεν μένει τίποτα άλλο, από ένα έκτακτο Eurogroup, στο οποίο θα τεθεί το γνωστό δίλημμα : «take it or leave it». Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γνωρίζει, πλέον, πολύ καλά, ότι έπεσε μόνος του μέσα στην παγίδα, που πήγε να στήσει στους δανειστές και αυτό είναι κάτι, που συμβαίνει για δεύτερη φορά μέσα στην θητεία του.
Για μια ακόμη φορά, ο κ. Τσίπρας φαίνεται να χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό του όπλο την προσφυγή στις κάλπες.

Ακόμα κι’ αν δεν αποσυρθεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών από μόνο του, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που θα τις καθιστούν αναπόφευκτες!

Στις επαφές του με τους ξένους αξιωματούχους, για άλλη μια φορά απείλησε, ότι, αν τον πιέσουν περισσότερο, θα πάει στις κάλπες…
Άλλωστε, οι επιτελείς του Μαξίμου, στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τονίζουν συνεχώς το ίδιο συμπέρασμα: «Εμείς από τον λαό ερχόμαστε και στον λαό θα ξαναπάμε».
Μόνον, που αυτή τη φορά οι τροϊκανοί δεν δείχνουν να «συγκινούνται»!
Παρ’ όλα αυτά, κατά τους αναλυτές, οι εκλογές φαντάζουν μονόδρομος, αφού, ακόμα κι’ αν δεν αποσυρθεί το ενδεχόμενο αυτό από μόνο του, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι με το ένα πόδι εκτός!
Το θλιβερό, πάντως, είναι, ότι μετά από τρεις εκλογικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος, μέσα σε έναν χρόνο, ο κ. Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να εδραιώσει την πολιτική σταθερότητα, ούτε στο ελάχιστο.
Και όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αυτό και μόνον είναι ένα φαινόμενο, που δεν έχει προηγούμενο στην σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου μας!

tsipras

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ