oznor

Οι εκδόσεις  Μεταίχμιο σε συνεργασία με  το βιβλιοπωλείο Βασιλάκος, και η Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας οργάνωσε με τη στήριξη θεσμικών φορέων και συλλογικοτήτων της περιοχής την παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Α. Αντωνίου Εγκυκλοπαιδικό Βιογραφικό Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πρόσφατα  στην κατάμεστη από το πλήθος των συμμετεχόντων, αίθουσα διαλέξεων του ιστορικού ξενοδοχείου Άρνη . Παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος, η βουλευτής κ. Παναγιώτα Βράτζα, ο αντιδήμαρχος κ. Κουρκούνας ως εκπρόσωπος του δημάρχου, ο πρώην δήμαρχος κ. Δ. Αρχοντής, ο αντιπρόεδρος  του Επιμελητηρίου κ. Εκιζόγλου,  ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας  Σεραφείμ Πολυζος, ο πρόεδρος του συλλόγου Τριτέκνων, η πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικής  και Λαογραφικής  Έρευνας Απόλλων κ. Κοζιού, η πρόεδρος του Μορφωτικού συλλόγου Σοφάδων, η πρόεδρος της Γυναικείας Πρωτοβουλίας και πολλοί άλλοι άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού. Μηνύματα έστειλαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο τέως βουλευτής Καρδίτσας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος.

Στα λήµµατα του βιογραφικού λεξικού παρουσιάζονται πρόσωπα που έχουν ολοκληρώσει τον βιολογικό τους κύκλο, τα οποία είτε γεννήθηκαν στη Θεσσαλία και έπαιξαν σηµαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη είτε εγκαταστάθηκαν ή έδρασαν στη Θεσσαλία και συνέβαλαν στη σηµερινή κοινωνική και πολιτισµική ταυτότητά της.   Την εκδήλωση συντόνιζε η ιστορικός πολιτισμού κ. Μαρία Τσουρή – Καραμπινά. Για το βιβλίο η φιλόλογος κ. Αριάδνη Σακελλαρίου πραγματοποίησε μια εμπεριστατωμένη περιγραφή και κριτική  αποτίμηση. Ανέλυσε την σχέση των βιογραφούμενων με το κοινωνικό γίγνεσθαι και τις συλλογικές  ταυτότητες.   Αναφέρθηκε στα ιδεολογικά ρεύματα και τις πλευρές της Θεσσαλικής ιστορίας που αναδεικνύονται μέσα από τις σελίδες του έργου  και εντόπισε τον ρόλο του, μέσα στην ιστορική βιβλιογραφία. Ο βουλευτής κ. Σπύρος Λάππας πραγματοποιώντας μια εκτεταμένη ιστορική αναδρομή ανέλυσε την προσωπικότητα και την επιστημονική συγκρότητηση του συγγραφέα. Ο βουλευτής και γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας επικεντρώθηκε στην χρησιμότητα του έργου για τον πολίτη ως παρατηρητή του αστικού περιβάλλοντος.

Η προϊσταμένη κ. Ελπινίκη Αγγελίνα παρουσίασε το βιογραφικό του συγγραφέα και  διάβασε στο κοινό την εισήγηση που έστειλε ο Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Νίκος Καραπιδάκης.  Μεταξύ των άλλων ο κ. Καραπιδάκης τόνισε:”  Αυτό το βιβλίο είναι μια κομβική στιγμή στην ιστορία της Θεσσαλίας και είναι γραμμένο με τρόπο που μπορεί να γίνει κατανοητό από όλους τους Θεσσαλούς και ελπίζω να το διαβάσουν όλοι.”

Η εκδήλωση έκλεισε με την εισήγηση του Αντώνη Αντωνίου που περιέγραψε τους λόγους που τον οδήγησαν στην συγγραφή του βιβλίου αλλά και την χρησιμότητά του, για τον ερευνητή της ιστορίας, για τον πολίτη και για τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα για τις επιτροπές ονοματοδοσιών.

Παραδειγματικά αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα λήμματα. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα εξής σημεία με άγνωστες πτυχές ακόμη και σε ειδικούς:

1.Η αναφορά στις συγκρούσεις του τελευταίου Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Θεσσαλία και η πορεία του στρατού του στην ορεινή ζώνη των Αγράφων.

  1. Ο εντοπισμός του ηγέτη των ανθενωτικών και πρώτου πατριάρχη της τουρκοκρατίας Γεννάδιου Σχολάριου ως Θεσσαλού και μάλιστα με πιθανή καταγωγή από τον Πρόδρομο – Κουρτέσι.
  2. Η αναφορά στην Θεσσαλική καταγωγή του πρωτεργάτη της Φιλικής Εταιρείας Αθανάσιου Τσακάλωφ.

Τέλος ευχαρίστησε όσους τον ενθάρρυναν και τον στήριξαν στο έργο του όπως τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Β. Τσιάκο, τον Σεβασμιότατο κ. Τιμόθεο και πολλούς άλλους. Τέλος η συντονίστρια της παρουσίασης ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της εκδήλωσης και ιδιαίτερα το μουσικό κατάστημα Καρδίτσας  ΝΑΚΑΣ του Δημήτρη Oικονόμου για την ευγενική του χορηγία σε θέματα που αφορούν ηχητικές εγκαταστάσεις και πληροφορίες σχετικά με την μουσική.

Οι πολίτες έφυγαν εντυπωσιασμένοι τόσο από το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων όσο και από την επένδυση της εκδήλωσης από τις άγνωστες στο κοινό της πόλης μας ποιοτικές μουσικές συνθέσεις του Γιώργου Τσιάλα. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανή από το Καρδίτσα LiveStreaming.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ