Το Γιβραλτάρ διατελεί από το 1704 υπό βρετανική κυριαρχία, που αναγνωρίσθηκε από τρείς Συνθήκες και δύο δημοψηφίσματα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σάλο προκάλεσαν στην Μ. Βρετανία, στο Γιβραλτάρ και στην διεθνή κοινή γνώμη, όσα ανέφερε στην ομιλία του, στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, που ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο την επιστροφή του Γιβραλτάρ στην Ισπανία, που σήμερα είναι υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου !
«Καλώ το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αυτή την πρώτη φορά στα Ηνωμένα Εθνη, μετά το Brexit, να προβεί στον τερματισμό του αποικιακού αναχρονισμού του Γιβραλτάρ, με την συμφωνημένη λύση μεταξύ των δύο χωρών για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας και των οφελών του λαού του Γιβραλτάρ και της περιοχής Campo de Gibraltar», δήλωσε ο βασιλιάς Φελίπε.
Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του Ισπανού βασιλιά, Βρετανός αξιωματούχος, ανέφερε, πως οι ημέρες, που ήταν στο χέρι των «αρχόντων» να παραδώσουν το ένα έδαφος στο άλλο, έχουν περάσει προ πολλού και πως, πλέον, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιθυμίες του λαού!

Το Γιβραλτάρ είναι από το 1704 βρετανική κτήση, που αναγνωρίσθηκε από τις Συνθήκες της Ουτρέχτης, το 1713, των Παρισίων, το 1763 και των Βερσαλιών, το 1783, καθώς και από τα δημοψηφίσματα του 1969 και του 2002!

Διευκρινίζεται, ότι από ιστορικής πλευράς, το Γιβραλτάρ, λόγω της προνομιακής του γεωγραφικής θέσης και της στρατηγικής του σημασίας για τον έλεγχο της ναυσιπλοΐας στο στενό μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, αποτέλεσε επί πολλούς αιώνες σημείο έντονων αντιπαραθέσεων και τριβών μεταξύ της Μ.Βρετανίας και της Ισπανίας. Κατελήφθη από τους Ισπανούς της Γρανάδας, το 1492 και δύο αιώνες μετά κυριεύθηκε από τον Βρετανό ναύαρχο Sir George Rooke, στις 24 Ιουλίου του 1704, προσαρτώμενο προσωρινά στην Μ.Βρετανία. Προσαρτήθηκε οριστικά στην Αγγλία, κατά την διάρκεια του Πολέμου για την Ισπανική Διαδοχή, ενώ η βρετανική κυριαρχία αναγνωρίσθηκε από την Συνθήκη της Ουτρέχτης, το 1713, την οποία και ακολούθησαν οι Συνθήκες των Παρισίων, το 1763 και των Βερσαλιών, το 1783.
Το 1969 η Ισπανία έκλεισε τα σύνορα με το Γιβραλτάρ, ζητώντας την επιστροφή του από το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από δημοψήφισμα, που ζήτησε ο ΟΗΕ για την ανεξαρτησία ή υπαγωγή του στην Ισπανία.

Με νεότερο δημοψήφισμα, που έγινε το 2002, επιλέχθηκε και πάλι από τους κατοίκους του η παραμονή του Γιβραλτάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάτι, που οδήγησε σε ένα νέο Σύνταγμα, το 2006, και τριμερείς συμφωνίες και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων

Σε εκείνο το δημοψήφισμα η πλειοψηφία των κατοίκων του τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της σύνδεσης με την Βρετανία. Ωστόσο, στις 15 Δεκεμβρίου 1982, με απόφαση του τότε Βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, τα σύνορα ξανάνοιξαν μετά από 13 χρόνια. Με ένα νεότερο δημοψήφισμα, το 2002, επιλέχθηκε και πάλι η παραμονή του Γιβραλτάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό οδήγησε σε ένα νέο Σύνταγμα το 2006 και τριμερείς συμφωνίες και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων. Σήμερα το Γιβραλτάρ έχει 33.000 περίπου κατοίκους και θεωρείται ένα από τα τελευταία απομεινάρια της αλυσίδας των βρετανικών κτήσεων, που διασφάλιζαν την θαλάσσια πρόσβαση προς τις Ινδίες.

spain

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ