“Τα προβλήματα προέρχονται από την αλβανική «Μεγάλη Ιδέα», που διέπει πλέον την αλβανική πολιτική σκηνή και από την άκρως εθνικιστική ρητορική της Κυβέρνησης των Τιράνων και προσωπικά του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος έχει δημιουργήσει νέες εντάσεις ειδικά στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Σερβία”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Ο περιβόητος “οδικός χάρτης”, που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ της Αλβανίας και;της Ελλάδος καιβο οποίος αφορούσε στην βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, διαφαίνεται, ότι ευρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο!
Αυτό επισημαίνουν έγκυροι διπλωματικοί αναλυτές, ενώ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η ελληνική Κυβέρνηση προειδοποίησε, ότι αν οι συνομιλίες δεν ξεκινήσουν ταχύτατα, το σχέδιο θα οδηγηθεί σε ναυάγιο, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών δεν «βαδίζουν» σε σωστό δρόμο!
Δημοσιεύματα του αλβανικού Τύπου αναφέρουν, ότι τα κύρια ζητήματα, που χωρίζουν τις δύο χώρες, περιλαμβάνουν την στάση της Αλβανίας έναντι της ελληνικής μειονότητας, το θέμα της διευθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος και το επίσημο αίτημα των Τιράνων για αποζημίωση για τα μέλη της κοινότητας των Τσάμηδων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για θηριωδίες, που διέπραξαν ως συνεργάτες των Γερμανών.
Η χώρα μας απέρριψε το αίτημα των Τσάμηδων, υποστηρίζοντας, ότι οι άνθρωποι αυτοί βαρύνοντα με σοβαρά εγκλήματα εθνοκάθαρσης ως συνεργάτες των Ναζί. Μάλιστα, καταδικάστηκαν για το θέμα αυτό και από ελληνικό δικαστήριο.

“Τα προβλήματα προέρχονται από την άκρως εθνικιστική ρητορική της Κυβέρνησης των Τιράνων, και προσωπικά του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, ο οποίος έχει δημιουργήσει νέες εντάσεις ειδικά στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Σερβία”!

Οι αναλυτές, αλλά και διπλωματικές πηγές αποδίδουν την καθυστέρηση στις ελληνοαλβανικές συνομιλίες στα προβλήματα στο εσωτερικό αλβανικό μέτωπο και κυρίως στην άκρως εθνικιστική ρητορική, που προέρχεται από την Κυβέρνηση των Τιράνων, και προσωπικά από τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος έχει δημιουργήσει νέες εντάσεις ειδικά στις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και την Σερβία.
Διαφωνίες έχουν προκύψει, όμως, και μεταξύ της Αλβανίας και της Τουρκίας σχετικά με το τουρκικό αίτημα της για κλείσιμο όλων των μουσουλμανικών εκπαιδευτήριων, που συνδέονται με τον Τούρκο ιμάμη Fethullah Gulen, ο οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, ευρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου, το οποίο απέτυχε.
Οι πολιτικοί αναλυτές, αλλά και πολιτικοί στην χώρα μας ανησυχούν, ότι η συνεργασία του κόμματος των Τσάμηδων με τον Έντι Ράμα θα εμποδίσει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το γεγονός, ότι στην Αλβανία θα γίνουν γενικές εκλογές κατά το επόμενο καλοκαίρι.

“Τα πραγματικά σχέδια των Αλβανών είναι εθνικιστικά και δεν αφορούν μόνον την χρηματική αποζημίωση των Τσάμηδων, αλλά αποβλέπουν στην δημιουργία “Μεγάλης Αλβανίας και στην υφαρπαγή μέρους της Ηπείρου, της Καστοριάς, της Κέρκυρας και άλλων περιοχών της χώρας μας”

Από ότι διαφαίνεται, όμως, το πιο επικίνδυνο κομμάτι της αλβανικής πολιτικής είναι ο εθνικισμός και η προσπάθεια σύστασης της «Μεγάλης Αλβανίας».
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, με αυτό το σκεπτικό θα αποτύχουν, όσοι “οδικοί χάρτες” και αν αποφασισθούν μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδος, διότι τα πραγματικά σχέδια των Αλβανών είναι εθνικιστικά και δεν αφορούν μόνον την χρηματική αποζημίωση των Τσάμηδων, αλλά αποβλέπουν στην υφαρπαγή μέρους της Ηπείρου, της Καστοριάς, της Κέρκυρας και άλλων περιοχών της χώρας μας.
Η αλβανική «Μεγάλη Ιδέα» διέπει πλέον την πολιτική σκηνή στην γειτονική χώρα και είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε γενικευμένη σύγκρουση σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Άλλωστε, όπως διαπιστώθηκε κατά την τελευταία επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα, στην βιβλιοθήκη του νυν Πρωθυπουργού της Αλβανίας ήταν «κρεμασμένος» ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας», που περιλαμβνει και πολλές ελληνικές περιοχές!

Tirana_View_from_Sky_Tower_4

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ