– Κομβικό στοιχείο των εξελίξεων θα είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τους περαιτέρω χειρισμούς στο ελληνικό ζήτημα, κατά την Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
-Πιθανή και η παράταση της διαπραγμάτευσης με την λήψη αποφάσεων στις αρχές Ιουλίου, υπό την απειλή της χρεωκοπίας της χώρας!
Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Η διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς για την αξιολόγηση και την λήψη νέων μέτρων βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη φάση και εντείνεται η αγωνία πολλών ειδικών αναλυτών και σχολιαστών, που εκφράζουν ανοικτά, πλέον, το ερώτημα: Θα υπάρξει ενδιάμεση ή συνολική συμφωνία με τους δανειστές πριν από Eurogroup της 22ας Απριλίου, ή θα επαληθευτεί το σενάριο Τόμσεν-Βελκουλέσκου, που προέβλεπε παράταση των διαπραγματεύσεων και λήψη αποφάσεων στις αρχές Ιουλίου, υπό την απειλή της χρεωκοπίας της χώρας;
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατάσταση βρίσκεται, πλέον, σε οριακό σημείο, καθώς, μετά την προσωρινή διακοπή της διαπραγμάτευσης, η Κυβέρνηση βλέπει ως μόνη επιλογή, το να επιτύχει μια ενδιάμεση ή συνολική, τελική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 22ας Απριλίου, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.
Κομβικό στοιχείο των εξελίξεων θα είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τους περαιτέρω χειρισμούς στο ελληνικό ζήτημα, κατά την Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον
Στην πραγματικότητα, όμως, όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Κομβικό στοιχείο των εξελίξεων θα είναι το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤγια τους περαιτέρω χειρισμούς στο ελληνικό ζήτημα, σε συνάρτηση με το θέμα του χρέους.
Έτσι, από το “Χίλτον” της Αθήνας και τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών για το Ασφαλιστικό, τα “κόκκινα δάνεια” και τις επικουρικές, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται, πλέον, στην Ουάσιγκτον. Το Σαββατοκύριακο στην αμερικανική πρωτεύουσα και στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου του ΔΝΤ, όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα τεθούν επί τάπητος σε άτυπες πολυμερείς συζητήσεις. Εκεί, οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης μαζί με τα στελέχη του ΔΝΤ θα εξετάσουν όλες τις πτυχές του ελληνικού χρέους και τα σενάρια ελάφρυνσής του.
Η Κυβέρνηση θα αναμένει το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων Ευρωπαίων-ΔΝΤ, για να προσαρμόσει ανάλογα τις θέσεις και την τακτική της στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, που θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα
Στις συζητήσεις αυτές το θέμα του χρέους θα προσεγγισθεί, βέβαια, σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, την τήρηση των συμπεφωνημένων και τις «διορθωτικές παρεμβάσεις», που πρέπει να γίνουν, σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα, που θα κληθεί να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά,
Χωρίς το χαρτί μιάς, έστω κατ’ όνομα, «συμφωνίας» σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), οι εκπρόσωποι της χώρας μας θα βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση στις συζητήσεις, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν. Η Κυβέρνηση θα αναμένει, λοιπόν, το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων Ευρωπαίων-ΔΝΤ, για να προσαρμόσει ανάλογα τις θέσεις και την τακτική της στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, που θα ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα. Εχοντας «σφυγμομετρήσει» διαθέσεις, προθέσεις και αντιστάσεις, θα είναι έτοιμη να κάνει τις παραχωρήσεις, που θα είναι αναγκαίες για να επιτευχθεί συμφωνία την επόμενη εβδομάδα.
Αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχθούν τις προτάσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του χρέους, ενδέχεται να προκύψει νέα εμπλοκή, καθώς το ΔΝΤ θα κληθεί να αποφασίσει, αν θα συνάψει ξεχωριστή συμφωνία με την Ελλάδα
Έλληνες και διεθνείς αναλυτές εκφράζουν την άποψη, ότι, προκειμένου να αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, οι δανειστές θα ασκήσουν ισχυρότερες πιέσεις προς την Ελλάδα. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι, αν η Ευρωζώνη αποδεχθεί κάποια αλλαγή στους όρους αποπληρωμής των δανείων της, ικανοποιώντας την απαίτηση του ΔΝΤ, η ελληνική Κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.
Εχοντας κάνει παραχωρήσεις για να παραμείνει το ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, η Ευρωζώνη θα ζητήσει ανάλογες παραχωρήσεις από την Ελλάδα – δηλαδή πρόσθετα μέτρα, που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των στόχων.
Αν οι Ευρωπαίοι δεν δεχθούν, έστω και εν μέρει, τις προτάσεις του ΔΝΤ για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ενδέχεται να προκύψει νέα εμπλοκή, καθώς το ΔΝΤ θα κληθεί να αποφασίσει, αν θα συνάψει ξεχωριστή συμφωνία με την Ελλάδα, ή αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα ως «τεχνικός σύμβουλος».
Εν πάση περιπτώσει, ακόμη κι’ αν η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία μόνον με την Ευρωζώνη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, εκτιμάται, ότι οι Ευρωπαίοι θα σκληρύνουν την στάση τους, πιέζοντας την Αθήνα για πρόσθετα μέτρα.
Αυτό μπορεί, όμως, να δρομολογήσει εξελίξεις, που θα φέρουν την χώρα μας στο χείλος του γκρεμού!