Του Αποστόλη Ζώη

Σε ένα σημαντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα συμμετέχει το 2ο δημοτικό σχολείο Οιχαλίας, που υλοποιείται από την Ωνασείο βιβλιοθήκη,  του Ιδρύματος Ωνάση.

Η διαδικτυακή παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Μαΐου 2023 | 10:30 – 12:00

Ο Ρήγας Βελεστινλής, όπως διαβάζουμε σχετικά, αυτός που έγραψε τον «Θούριο» ύμνο και προετοίμασε τους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να «κρύψει» το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη.

Με αφορμή ένα σπάνιο αντίτυπο της Χάρτας της Ελλάδος που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, μαθητές και μαθήτριες θα λύσουν γρίφους και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο Ρήγας στους υπόδουλους Έλληνες.

Τα παιδιά θα ταξιδέψουν  μέσα στον χάρτη, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων, και θα εμπνευστούν  για να δημιουργήσουν  τα δικά τους  –γεμάτα νόημα– σύμβολα.

Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Σε ένα νεοκλασικό κτίριο στη γειτονιά της Ακρόπολης, το οποίο κοσμούν έργα τέχνης των σημαντικότερων Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και αντικείμενα από το γραφείο του Αριστοτέλη Ωνάση στο Μόντε Κάρλο και τη θαλαμηγό «Χριστίνα», βρίσκεται η δραστήρια Ωνάσειος Βιβλιοθήκη. Στους χώρους της συγκεντρώνει σπάνιες εκδόσεις, από τον 15ο αιώνα έως σήμερα, καθώς οι συλλογές της περιλαμβάνουν την Ελληνική Βιβλιοθήκη, ξενόγλωσσα βιβλία Δυτικοευρωπαίων περιηγητών από τον 16ο αιώνα και το Αρχείο του Κ. Π. Καβάφη. Με έμπνευση από τις τρεις μεγάλες συλλογές της, η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της και καθιστά προσβάσιμη την πολιτιστική κληρονομιά επτά αιώνων στο ευρύ κοινό, μέσα από πολιτιστικές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλους. Πληροφορίες για το διαδικτυακό πρόγραμμα της Ζωγραφήγησης μπορείτε να βρείτε εδώ:

https://www.onassis.org/el/whats-on/paintelling-a-journey-through-the-symbols-and-myths-of-the-charta-of-rigas-velestinlis-2023

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ