-Για την πληρωμή των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού θα χρησιμοποιηθούν πόροι του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε προσλήψεις επιπλέον 1000 έως 2000 εκπαιδευτικών, από τις 19.500 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, που ήδη δρομολογήθηκαν, προχωρά άμεσα το Υπουργείο Παιδείας, με την τροπολογία, που κατέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, και αναμένεται να ψηφιστεί στην Βουλή. Πέραν αυτών, δεσμεύεται κονδύλι, ώστε να υπάρξουν εντός του σχολικού έτους προσλήψεις εκπαιδευτικών, που θα καλύψουν τα κενά που θα προκύψουν στο μεταξύ.YPOURGEIO1
Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο Υπουργός Παιδείας, επιδιώκεται εφέτος να διοριστούν στα σχολεία με κάθε τρόπο, είτε μέσω του ΕΣΠΑ ή μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με το πρόγραμμα αναπληρωτών, 19.500 αναπληρωτές, στους οποίους εντάσσονται οι ωρομίσθιοι και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.

“Το πρόβλημα της Εκπαίδευσης δεν εμπίπτει σε ευκαιριακή αντιμετώπιση, αλλά απαιτούνται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών”

Με την τροπολογία, που εισηγήθηκε ο κ. Φίλης, ο αριθμός αυτός των προσλήψεων μπορεί να αυξηθεί κατά 1.000 έως 2.000, διότι τα κενά, τα οποία έχουν δημιουργηθεί, λόγω του προβλήματος με το ΕΣΠΑ (ειδικά στην Αττική και σε άλλες δύο Περιφέρειες), θα καλυφθούν κατά προτεραιότητα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Δεδομένου, ότι θα προκύψουν και άλλα κενά εντός του έτους, έχει προβλεφθεί ένα ποσό ειδικά για τις προσλήψεις αυτές.
Ο Υπουργός Παιδείας, επεσήμανε πάντως, πως το πρόβλημα της Εκπαίδευσης δεν εμπίπτει σε ευκαιριακή αντιμετώπιση, αλλά απαιτούνται διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών. Προανήγγειλε συζήτηση με όλα τα κόμματα -στο πλαίσιο του Εθνικού Κοινωνικού Διαλόγου- που θα αφορά στην αναζήτηση του τρόπου ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες με μόνιμες προσλήψεις, σταδιακά εντός της τετραετίας, αρχής γενομένης -με μια γενναία δόση προσλήψεων- από την επόμενη χρονιά.

Για την πληρωμή των αναπληρωτών, ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού θα χρησιμοποιηθούν πόροι του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

Στο πλαίσιο των προσλήψεων, ο κ. Φίλης, ενημέρωσε την Βουλή, ότι έμφαση θα δοθεί στην ειδική αγωγή, στην κάλυψη των κενών στα καλλιτεχνικά σχολεία, στα δημοτικά σχολεία με όλες τις ειδικότητες, καθώς επίσης και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στους κλάδους των Φιλόλογων – Μαθηματικών και Φυσικών.
Σύμφωνα με την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας -η οποία εισήχθη στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ- επιτρέπεται η χρήση πόρων του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την πληρωμή αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, καθώς και Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού, συνολικού προϋπολογισμού 151 εκατομμυρίων ευρώ.

Η τροπολογία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες επίλυσης ζητημάτων, που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων για το σχολικό έτος 2015-2016

Εξ αυτών τα 18.000.000 ευρώ βαρύνουν το έτος 2014, τα 68.400.000 ευρώ βαρύνουν το έτος 2015 και το υπόλοιπο ποσό των 64.600.000 ευρώ, το έτος 2016.
Η τροπολογία κρίνεται αναγκαία προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες και απρόβλεπτες ανάγκες επίλυσης ζητημάτων, που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων για το σχολικό έτος 2015-2016 και συγκεκριμένα για την εξασφάλιση πιστώσεων για την απασχόληση του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών και ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ