φωτό αρχείου

-Μαχητές του ISIS χρησιμοποιούν τα ίδια περάσματα με αυτά των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, που φθάνουν στην Ευρώπη, ενώ χιλιάδες πλαστά διαβατήρια εντοπίζονται σε ξένους πρόσφυγες, που έρχονται στην Ελλάδα από άνδρες της Frontex.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατηϊωάννου.

Σε “σταυροδρόμι” πυρήνων τζιχαντιστών κινδυνεύει να εξελιχθεί το Αιγαίο, με την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να έχει σοβαρές ενδείξεις γι’αυτό και να εκφράζει σχετικές ανησυχίες.
Οι εκτιμήσεις αυτές, σε συνδυασμό με διάφορες επιβεβαιωμένες πληροφορίες ξένων Αρχών ασφαλείας, έχουν προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό και εγρήγορση για την πολύ πιθανή εμφάνιση του φαινομένου «εισαγωγής» ατόμων, τα οποία έχουν πολεμήσει στο πλευρό μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.ploia polemika
Μαχητές του ISIS έχουν χρησιμοποιήσει τα ίδια περάσματα με αυτά των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Οι Ευρωπαίοι μαχητές του ISIS, που επιδιώκουν την «επανείσοδο» στη γηραιά ήπειρο, έχουν χρησιμοποιήσει -και αναμένεται να το κάνουν σε μεγαλύτερο βαθμό- τους ίδιους τρόπους και τα ίδια περάσματα με αυτά των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για μία καλύτερη τύχη.

Διακινητής λαθρομεταναστών, που συνελήφθη στην Κω, ήταν συνεργάτης τζιχαντιστών

Δύο, τουλάχιστον, ενδεικτικά παραδείγματα, που αποκαλύπτουν σε κυριακάτικη ελληνική εφημερίδα αξιόπιστες πηγές των αρμόδιων διωκτικών Αρχών, αναδεικνύουν την σοβαρότητα της κατάστασης. Το πρώτο εντοπίστηκε στο νησί της Κω, πριν από αρκετούς μήνες.
Σε έρευνα, που έγινε στο κινητό τηλέφωνο Σύριου δουλέμπορου, που συνελήφθη στο νησί, βρέθηκε βίντεο, που απεικόνιζε αποκεφαλισμένα θύματα ομάδων τζιχαντιστών, όπως και ακραίους ισλαμιστές να εκπαιδεύονται στην σκοποβολή. Ο διακινητής είχε επαφές και διασυνδέσεις με αναβαθμισμένους «πυρήνες» πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους Το βίντεο, όπως προέκυψε από την έρευνα, είχε τραβηχτεί από τον ίδιο τον δουλέμπορο, ο οποίος παραδέχθηκε κατά την ανάκρισή του, ότι «οι εικονιζόμενοι είναι αντικαθεστωτικοί, που μάχονται κατά του καθεστώτος του Άσαντ».
Η Υπηρεσία, που είχε αναλάβει να τον ανακρίνει, συμπέρανε τότε -χωρίς να μπορέσει να το αποδείξει- ότι ο διακινητής είχε επαφές και διασυνδέσεις με αναβαθμισμένους «πυρήνες» πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Αρκετοί από τους δουλέμπορους έχουν διπλό ρόλο.

“Τα περισσότερα στελέχη της Αστυνομΐας δεν έχουν, ούτε τον χρόνο, ούτε την εκπαίδευση για να ξεχωρίσουν τους επικίνδυνους από τους πρόσφυγες”

Στο ίδιο πλαίσιο υψηλόβαθμα στελέχη των Υπηρεσιών ασφαλείας τονίζουν με νόημα την σημασία του άγριου περιστατικού, που συνέβη στις 16 Απριλίου 2015 με θύματα 12 Χριστιανούς. Φανατικοί ισλαμιστές τους πέταξαν στην θάλασσα κατά την διάρκεια ταξιδιού τους με δουλεμπορικό από την Λιβύη προς την Σικελία με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο. Την οργή των δραστών, σύμφωνα με την Αστυνομία του Παλέρμο, πυροδότησε η ομολογία της χριστιανικής πίστης. «Ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, που φεύγουν από τη Συρία αλλά και ανάμεσα στους διακινητές βρίσκονται ακραίοι ισλαμιστές. Μεταξύ των δραστών της τραγωδίας με τους 12 Χριστιανούς μπορεί να υπήρχαν ακραία στοιχεία, που πήγαιναν στην Ευρώπη.
Αρκετοί από τους δουλέμπορους έχουν διπλό ρόλο. Τα ελληνικά νησιά έχουν πλημμυρίσει με κόσμο και πρακτικά δεν υπάρχει τρόπος να εξακριβώσουμε, εάν ανάμεσα στους μετανάστες υπάρχουν τζιχαντιστές. Τα στελέχη μας δεν έχουν, ούτε τον χρόνο, ούτε την εκπαίδευση για να ξεχωρίσουν τους επικίνδυνους από τους πρόσφυγες», αναφέρει στέλεχος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τζιχαντιστές έστησαν “βιομηχανία πλαστών συριακών διαβατηρίων”

Το δεύτερο στοιχείο, που έχουν στα χέρια τους οι ελληνικές Αρχές και μεγεθύνει την ανησυχία, είναι, ότι στην Συρία υπάρχουν «πυρήνες» τζιχαντιστών, που έχουν στήσει ολόκληρη «βιομηχανία» έκδοσης συριακών διαβατηρίων. Στους «μισθοφόρους» μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα δίνουν 5.000-10.000 ευρώ, προκειμένου να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους στην Ευρώπη. Από τις επιδρομές τους σε κτίρια Δημόσιων Υπηρεσιών -όπως Δημαρχεία- έχουν πάρει στην κατοχή τους επίσημες σφραγίδες του κράτους, που τους βοηθούν στην πλαστογράφηση. Έτσι, φέρονται να τροφοδοτούν με πλαστά συριακά διαβατήρια μετανάστες, που τους χρυσοπληρώνουν αλλά και πληρωμένους πολεμιστές από χώρες, όπως η Αλγερία, η Τυνησία και η Συρία.
Οι Έλληνες Αστυνομικοί και οι Λιμενικοί παίρνουν στα χέρια τους καθημερινά εκατοντάδες συριακά διαβατήρια και λόγω της ταχύτητας και του φόρτου εργασίας, δεν αποκλείεται, πιστές αντιγραφές να θεωρούνται γνήσια έγγραφα. Το βέβαιο είναι, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ότι ο προορισμός τους δεν είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας, ωστόσο, μπορεί να είναι ο μεταβατικός σταθμός, καθώς τα «δρομολόγια» των δουλεμπόρων για την Ευρώπη χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα.

Η περίπτωση της σύλληψης του Αλγερινού τζιχαντιστή στο Παγκράτι

Η τελευταία φορά, που οι ελληνικές Αρχές απασχολήθηκαν με το θέμα των τζιχαντιστών, ήταν στις 17 Ιανουαρίου 2015, όταν η Αντιτρομοκρατική προσήγαγε τον 33χρονο Αλγερινό Omar Damash και ακόμα ένα άτομο –Γάλλο υπήκοο- σε διαμέρισμα στο Παγκράτι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο, ότι και σε αυτή την περίπτωση οι Αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε πλαστά διαβατήρια, με τα οποία κινούνταν οι δύο άνδρες. Ο 33χρονος Omar θεωρείται από τις βελγικές Αρχές ύποπτος για συμμετοχή σε πυρήνα τζιχαντιστών στην πόλη Βερβιέ.
Πρόκειται για την περιοχή, όπου έπεσαν νεκροί δύο νεαροί σε επιχείρηση της βελγικής Αστυνομίας για την σύλληψη τρομοκρατών. Οι δύο νεαροί, όπως και ένα ακόμα άτομο, που συνελήφθη, φέρονται να είχαν επιστρέψει στην πόλη Βερβιέ από την Συρία -όπου ήταν πολεμιστές- με σκοπό να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικό χτύπημα κατά αστυνομικών στόχων. Ο Omar Damash εκτιμάται, ότι βρήκε καταφύγιο στην Αθήνα για να διαφύγει της σύλληψης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, ο Damash, μετά την έκδοσή του από την Ελλάδα, φέρεται να παραδέχτηκε, ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με μέλη του «πυρήνα» τζιχαντιστών. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι είχε ανάμειξη στο σχέδιο τρομοκρατικών επιθέσεων. Αντιθέτως, ο Γάλλος υπήκοος, που εντοπίστηκε στο ίδιο διαμέρισμα στο Παγκράτι, αφέθηκε ελεύθερος 24 ώρες μετά την προσαγωγή του (την 18η Ιανουαρίου), καθώς στο διάστημα κράτησής του, εντός δηλαδή των ορίων του αυτοφώρου, δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του.

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, βρέθηκαν από άνδρες της Frontex συνολικά 2.500 πλαστά διαβατήρια

Τα πλαστά διαβατήρια αποτελούν «πονοκέφαλο» για τους άνδρες της Frontex, οι οποίοι είναι ειδικά εκπαιδευμένοι στην αναγνώρισή τους και διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για την εξακρίβωση παραχαράξεων. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, βρέθηκαν από άνδρες της Frontex συνολικά 2.500 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Σε έκθεση της Frontex για το 2014 επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η μεγάλη επικινδυνότητα, που υπάρχει σε διεθνή αεροδρόμια και λιμάνια. Μόνον το διάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, βρέθηκαν από άνδρες της Frontex συνολικά 2.500 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι κάτοχοί τους ήταν άτομα, που προσπάθησαν να ταξιδέψουν παράνομα προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ελληνικά νησιά, πάντως, έχουν παραμείνει ελάχιστοι άνδρες της Frontex, που βρίσκονται κυρίως στην Λέσβο και στην Σάμο. Για όλες αυτές της ανησυχίες και συγκεκριμένα περιστατικά με λεπτομέρειες ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο γραφείο του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Γιάννη Ρουμπάτη. Κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν οι τζιχαντιστές και το κατά πόσο μπορούν να γίνουν απειλή για την χώρα μας. Ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούσης, ερωτηθείς για το θέμα, απάντησε αινιγματικά: «Ο κίνδυνος των τζιχαντιστών προς το παρόν είναι “αόρατος”, αλλά όχι απίθανος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ