Σε υψηλό επίπεδο κινήθηκαν οι συναντήσεις που είχε στην Καμπέρα, πρωτεύουσα τη Αυστραλίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, στα πλαίσια της εκεί επίσκεψής του.

Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της χώρας MalcolmTurnbull, την Υπουργό Εξωτερικών J. Bishop, τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Α. Synadinos (Ελληνικής καταγωγής από το Ληξούρι), ο οποίος ζήτησε συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα Καινοτομιών και Τεχνολογίας, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Εργατικός) BillShorten και την σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης PennyWong.

Επίσης συναντήθηκε με όλους τους Ελληνικής και Κυπριακής καταγωγής Ομοσπονδιακούς βουλευτές, όπως η J. Banks, oS. Georganas ,η MariaVamvakinou, και ο N. Xenophon, ο οποίος είναι και ο αρχηγός του κόμματος NTX.

Ο ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ συζήτησε με όλους τους συνομιλητές του για τα διεθνή θέματα που απασχολούν και τις δύο χώρες, (πχ διεθνής τρομοκρατία) και τους ενημέρωσε, δεχόμενος και σχετικές ερωτήσεις, για το Ελληνοκυπριακό, τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση και το χρέος, κλπ

Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε όλους τους συνομιλητές του για την αμετακίνητη στάση της Αυστραλίας στο θέμα των Σκοπίων, τηρώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σχετικά με το όνομα.

Συναντήθηκε επίσης, με τα μέλη της νεοσύστατης Επιτροπής Φιλίας Αυστραλίας – Ελλάδας, της οποίας Πρόεδρος είναι η J. Banks, με καταγωγή γονέων από Ήπειρο και Κιάτο.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών:

«Ανεξάρτητα με την πολιτική συζήτηση που είχα με όλους όσους συναντήθηκααπό την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση, εισέπραξα από τους ίδιους έναν κοινό παρονομαστή: την αγάπη τους και τον σεβασμό τους για την Ελλάδα. Ειδικά ο Πρωθυπουργός, όπως μου είπε, μάθαινε Ελληνικά στο σχολείο που πήγαινε και μάλιστα την καθαρεύουσα.

Επίσης, όλοι, υπογράμμισαν το θαυμασμό τους για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της δεύτερης Πατρίδας τους, που έχει σημαίνοντα ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.

Τέλος, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Αυστραλίας – Ελλάδας, ανακοίνωσα ότι με πολύ χαρά θα υποστηρίξουμε το σχέδιο της δημιουργίας ANZAK Μουσείου στην Λήμνο, ώστε να τιμηθούν οι Αυστραλοί, οιΝεοζηλανδοί και οι Καναδοί που έδωσαν τις μάχες τους στον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο».

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΣΤΟ ΣΥΔΝΕΥ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ κκ ΣΤΥΛΙΑΝΟ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΕΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΟΥΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

«Ήρθε η ώρα να ενημερώσουμε τους επιχειρηματίες Ομογενείς της Αυστραλίας για τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, με βάση ένα ειδικό Πρόγραμμα που καταρτίζει η αρμόδια Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με την αντίστοιχη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτό θα μπορεί να συμβάλλει και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.

Στο Πρόγραμμα θα αξιοποιήσουμε και τα Ελληνόπουλα του brain-drain που έχουν έρθει στην Αυστραλία, σε συνδυασμό και με τις ιδιαίτερες Πατρίδες τους.

Σύντομα θα είμαστε σε θέση για ανακοινώσεις, αλλά από τώρα προαναγγέλλω ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2017 θα έρθει εδώ στην Αυστραλία το EnterpriseGreece, για να κάνει επιπρόσθετη και αναλυτική παρουσίαση των επενδυτικών ευκαιριών, σε ένα φορολογικό περιβάλλον που δεν θα μπορεί να αλλάζει με αρνητικό πρόσημο, αλλά μόνο με θετικό. Αυτό σημαίνει, σταθερότητα στις επενδυτικές προϋποθέσεις που προσφέρει η Ελλάδα».

Αυτό δήλωσε σε ομιλία του προς τους φορείς της Ομογένειας του Σύδνεϋ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, πραγματοποιώντας στη μεγαλούπολη της Αυστραλίας, 18 διαφορετικές δράσεις, ανάμεσα στις οποίες συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας GladysBerejiklian, τον Πολιτειακό Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης LukeFoleyκαι τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κκ Στυλιανό, με τον οποίο τον συνδέει γνωριμία πολλών ετών, και καλεσμένος του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, της έδρας των Ελληνικών σπουδών, μίλησε με θέμα: «Η Γλώσσα βασικό στοιχείο διατήρησης της Εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων στο εξωτερικό».

Συγκινητική ήταν η επίσκεψή του στο Αυστραλιανό Δημοτικό Σχολείο “SansSouci”, όπου ενημερώθηκε για το Πρόγραμμα Ελληνομάθειας με χρήση ηλεκτρονικής ταμπλέταςκαι όπου τα παιδιά του Δημοτικού χόρεψαν Ελληνικούς χορούς.

Σε ειδικότερη συνάντηση που είχε με το Διοικητικό Συμβούλιο των Καστελλοριζιών του Σύδνεϋ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ζήτησε την συνδρομή τους στο πολύ σημαντικό διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου, με τη συμμετοχή δεκάδων χωρών, που θα γίνει στην Μεγίστη στα τέλη Αυγούστου.

Τέλος, επισκέφθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εβραϊκής Κοινότητας και επισκέφθηκε το Εβραϊκό Μουσείο του Σύδνεϋ.

Τον ΥΦΥΠΕΞ συνόδευαν η Πρέσβης της Ελλάδος κα Κατερίνα Ξαγοράκη, ο Γενικός Πρόξενος στο Σύδνεϋ κ. Σταύρος Κυρίμης, και ο Διπλωματικός του Σύμβουλος κ. Βίκτωρ Μαλιγκούδης.

Από το Σύδνεϋ ο Υφυπουργός αναχώρησε για την πρωτεύουσα της Αυστραλίας, Καμπέρα, όπου ήδη βρίσκεται για επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και συναντήσεις με τους Ομογενειακούς φορείς.

 Press Office of Deputy Foreign Minister Terens Quick

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ